2. Pracujesz na Windowsie czy linuxie?
3. Jaki masz procesor (32 bit czy 64 bit?)
4. Tworzysz nową maszynę do testów? Ile dałeś pamięci RAM? Jaką wersję maszyny tworzysz? (64 bit?)
Nowa maszyna, Typ: Linux, Wersja Ubuntu (64-bit).
Pamięci Ram (ja daje 4GB), dysk ok 30GB.

Jako napęd wczytujesz plik z obrazem:

System wstaje. Klikasz ikonkę instalacji i czekasz aż się zakończy. Nic nie powinno iść na dwa razy tak jak pisałeś. Pisałeś że poszło z błędami na dwa razy dlatego pytałem jakie były błędy i czemu instalowałeś drugi raz.
Może był problem ten który wystąpił u mnie czyli z odmontowaniem dysku. Teraz już nie powinien występować.
Tak jak pisałem, tworzy się na nowo initram więc system powinien wstać. Niestety pan wyrocznia nie chce się na ten temat wypowiedzieć czy to wystarcza czy nie. Może po prostu nie wie lub odpowiedź jest niewygodna.
Zasięgnąłem więc opinii bardziej wiarygodnego informatyka-programisty, mojego kolegi który pracuje od lat na linuxie.
Otóż: Wirtualna maszyna stworzona w tym samym narzędziu powinna być kompatybilna "sprzętowo" na różnych komputerach. Jedynie problem może zrobić procesor, czyli uruchomienie maszyny 64 bit na procesorze 32 bit.
Jeśli się poprawnie sklonuje linuxa z wygenerowaniem initram przy kopiowaniu na maszynę docelową to system wstanie na innej maszynie (z wyjątkiem np. nietypowych kart graficznych do których nie ma otwartych sterowników, procesora (32/64bit) lub inny tryb dysku (AHCI/IDE)).