waluś pisze:Na poczet prowadzenia nowej instalacji elektrycznej w ścianach zrujnowałem się na detektor Boscha GMS120 i będę chciał nim ustalić przebieg starej instalacji do której planów nie mają nawet najstarsi górale.
nie chcę Ci psuć radości z zakupu ale z mojego doświadczenia wszystkie te detektory można o d..ę potłuc.... obojętnie jakiego producenta to pokazują co chcą.... raz piszczą co chwilę a jak jest przewód to pokazują że nic nie ma... generalnie nie polecam.
Kiedyś dostałem do testów taki super profesjonalny z nadajnikiem (podłącza się nadajnik do instalacji, rury,zbrojenia i detektorem wyszukuje się ich przebieg wszystko cyfrowo...) kosztował chyba z 15 tyś a jego skuteczność bardzo nie wiele odbiegała od takiego za 300zł.... . A najbardziej mnie rozbawił przedstawiciel dystrybutora który po mojej negatywnej ocenie zaprosił mnie do siebie i na metrowym kawałku "demonstarcyjnego" betonu o grubości może z 10 cm w którym miał zatopione pręty zbrojeniowe i kawałek przewody 2.5mm kw usiłował mnie przekonać że wykrywać działa super. kiedy pojechaliśmy na teren budowy jego mina była bezcenna .
Tak to jest że teoria to jedno a praktyka to drugie....

pozdrawiam