Gmoccapy + Probe screen V2

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Gmoccapy + Probe screen V2

#1

Post napisał: Bronsonboss » 07 wrz 2019, 22:29

Walczę już kilka dni i za diabła nie mogę tego zestawu do pracy zmusić.. niby wyświetla się w zakładkach ekran z Probe Screen ale nic w nim nie działa... :-(
Może ma ktoś odpalony działający taki zestaw i podzielił by się sprawdzonymi plikami konfiguracyjnymi ???



Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 650
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Gmoccapy + Probe screen V2

#2

Post napisał: senio » 08 wrz 2019, 01:40

Nie używam tego probe, ale odpaliłem symulator i poszło od strzała. Jeśli wszystko zrobisz jak jest opisane w instrukcji to nie ma z tym problemów. Masz w źródłach wszystkie potrzebne informacjie i dane konfiguracyjne kótre musisz dodać do swoich plików ini i hall.
Załączniki
Probe.png


Autor tematu
Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Gmoccapy + Probe screen V2

#3

Post napisał: Bronsonboss » 08 wrz 2019, 09:12

No właśnie niby wszystko robię jak w opisie w instrukcji... najpierw próbowałem dołożyć do pracującej konfiguracji... niby się ładnie na zakładce wyświetla ale zero reakcji na wciśnięcie czegokolwiek. W drugim podejściu próbowałem na nowej, czystej konfiguracji też lipa.. na dodatek przestała mi obsługa wrzeciona po modbus działać :-(
Jutro spróbuję na symulatorze na spokojnie...

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 650
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Gmoccapy + Probe screen V2

#4

Post napisał: senio » 08 wrz 2019, 10:21

Może i ta rozbudowana zakładka jest OK, ale tam ciągle jakieś problemy są i je opisują.

https://forum.linuxcnc.org/49-basic-con ... with-probe

Ciągle jakieś poprawki. Jak już jedno działa to drugie nie działa i tak na okrągło.

Kiedyś gościu napisał parę prostych skryptów do probe na linuxcnc. 6 plików ngc i temat ogarnięty.

https://github.com/dcowden/emcfab/blob/ ... utines.ngc

Wystarczy dostosować je pod swoją wielkość sondy dopisać na Z korektę płytki jaka masz czy co tam używasz etc. i zmienić z calowych G20 na metryczne G21. Działa to bardzo dobrze. Popatrz chwilę, dostosuj pod siebie i jak to Kamar mówi małymi programikami wygodniej niż kobyłą. Wczytujesz to jako pliki ngc i robią robotę.


Autor tematu
Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Gmoccapy + Probe screen V2

#5

Post napisał: Bronsonboss » 08 wrz 2019, 16:49

senio pisze:
08 wrz 2019, 10:21
Kiedyś gościu napisał parę prostych skryptów do probe na linuxcnc. 6 plików ngc i temat ogarnięty.

https://github.com/dcowden/emcfab/blob/ ... utines.ngc

Wystarczy dostosować je pod swoją wielkość sondy dopisać na Z korektę płytki jaka masz czy co tam używasz etc. i zmienić z calowych G20 na metryczne G21. Działa to bardzo dobrze. Popatrz chwilę, dostosuj pod siebie i jak to Kamar mówi małymi programikami wygodniej niż kobyłą. Wczytujesz to jako pliki ngc i robią robotę.
o.. dzięki... i to warte uwagi....
Masz rację kobyła z tego Probe_screen_v2... ale mam dotykowy ekran i chciałem to wykorzystać...
zacznę tak jak piszesz od tych małych skryptów... a z probe_screen pobawię się na lapsie z czystym linuxcnc, zobaczę czy uda się diabelstwo w końcu odpalić...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”