Frezowanie na kilku imadłach

mocowanie kilku detali jednocześnie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Avalyah
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 568
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#11

Post napisał: Avalyah » 06 lut 2018, 20:46

Czemu nie?





CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1222
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#12

Post napisał: CFA » 06 lut 2018, 21:29

WZÓR pisze:
06 lut 2018, 16:59
To te imadła nie mają kamieni ustalających ?
A Ty polegałbyś na imadle ustawionym wg kamieni?
To jest tylko orientacyjne.
Te imadła, które opisał inicjator wątku, to imadła szlifierskie (ewentualnie do delikatnych prac frezerskich)
z płaskim spodem, jedynie na czołach stopki, żeby przymocować łapą.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1325
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#13

Post napisał: Petroholic » 06 lut 2018, 22:08

Imadło można zrobić, żeby ustawiać według kamieni ale nie na fabrycznych rowkach w maszynach poniżej miliona i nie na fabrycznych kamieniach... Większość maszyn ma rowki w tolerancji H12 (a powinno być H8 do ustawiania). Można zrobić samemu kamienie o stopnień wyższe niż rowek w tolerancji po pomiarach mikrometrem ale tak mocowane imadło jest upierdliwe... Cięzko wchodzi w rowek, a wyjąć to porażka całkiem... Osobiście wolę kamienie z lekkim luzem i ustawienie na zegar :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5986
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#14

Post napisał: WZÓR » 06 lut 2018, 22:43

CFA pisze:
06 lut 2018, 21:29
WZÓR pisze:
06 lut 2018, 16:59
To te imadła nie mają kamieni ustalających ?
A Ty polegałbyś na imadle ustawionym wg kamieni?
To jest tylko orientacyjne.
.....
Są modele , na których bym nie ryzykował.
..... , to fakt.

Generalnie można pominąć idealne ustawianie imadła na zegar.
Na swoim Haas posiadam programik na pomiar skręcenia detalu na podstawie 2 pomiarów w osi Y+.
..... , i tematu nie ma.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1325
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#15

Post napisał: Petroholic » 06 lut 2018, 22:52

WZÓR pisze:pomiar skręcenia detalu na podstawie 2 pomiarów w osi Y+
W machu jest wizard bodajże na 3 albo 4 pomiary i też skręca :)


Autor tematu
FTW
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 252
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#16

Post napisał: FTW » 07 lut 2018, 09:46

CFA pisze:
06 lut 2018, 21:29
WZÓR pisze:
06 lut 2018, 16:59
To te imadła nie mają kamieni ustalających ?
A Ty polegałbyś na imadle ustawionym wg kamieni?
To jest tylko orientacyjne.
Te imadła, które opisał inicjator wątku, to imadła szlifierskie (ewentualnie do delikatnych prac frezerskich)
z płaskim spodem, jedynie na czołach stopki, żeby przymocować łapą.
Szczerze mówiąc to czasem udaje mi się z ręki ustawić, że odchyłka szczęki stałej jest w granicach 0,1mm na 63-100mm, po prostu przyrównuję je na oko do rowka teowego, potem lekka korekta gumowym młotkiem i pozostaje tylko dokręcić.

Imadła tak jak piszesz do lekkich prac frezerskich są ok. Frezuję głównie miedź, czasem aluminium i POM. Naprawdę za te pieniądze nie ma nic lepszego. W droższych rozwiązaniach się nie orientuję, głównie mocuję w przyrządach, które sam projektuję i robię np. coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Na pewno lepiej porządnie ustawić imadło niż bawić się w wizarda, tym bardziej jak się nie ma sondy, a namierza frezem (maszyna w cenie sondy :D). Wymyśliłem wczoraj, że zrobię sobie zderzak, który ustawię na czujnik i przykręcę do stołu, a potem do niego ustawię imadła.
Avalyah pisze:
06 lut 2018, 20:46
Czemu nie?

Jak działa to mocowanie bo coś nie umiem wpaść na to na podstawie filmiku.


easydor
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 21 lut 2007, 23:05
Lokalizacja: B-stok

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#17

Post napisał: easydor » 08 lut 2018, 09:23



Autor tematu
FTW
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 252
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#18

Post napisał: FTW » 08 lut 2018, 15:05

https://www.e-darmet.pl/imadlo-precyzyj ... id-30.html

To. Są o tyle fajne, że mam do nich dokręcone zderzaki, bo jest gdzie je przykręcić.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1325
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#19

Post napisał: Petroholic » 08 lut 2018, 16:30

Jak nie ma fabrycznie to zawsze można dorobić gwint do zderzaka :) Właśnie mnie to czeka bo u mnie nie ma :)


Autor tematu
FTW
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 252
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Frezowanie na kilku imadłach

#20

Post napisał: FTW » 14 lut 2018, 11:00

W końcu poszło na 2 układy tj. G54 i G55, bo nie umiałem tych imadeł ustawić w rzędzie. Nawet wysokość była różna, ale to nie wiem czy kwestia podkładek, imadła czy maszyny. Aha i stalek nie polecam - mają wymiar "mniej więcej", tj. jedna 30,1, druga 30,25 i jeszcze dodatkowo zmienny. W sumie jest fajny naddatek na szlifowanie, jakby komuś zależało.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”