Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 37

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: upanie » 07 kwie 2020, 13:20

Kurcze, niezły horror.
Ja miałem jakieś szczęście jak kupiłem swoją. Nie rozbierałem po zakupie tylko pomierzyłem.
Wyszły mi jak dla mnie totalnie satysfakcjonujące wyniki. Np. stół po długości w Z-cie miał 0.00 na środku a na obu bokach (dalszych, X) raptem po -0.02 mm. Jak dal mnie bomba. Ale co ciekawe po krótszym boku (Y) wyszło -0.01mm no obu krawędziach.
Czyli mam miskę :D ale taka niedokładność mi nie przeszkadza.

czilałt...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 115

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: RomanJ4 » 08 kwie 2020, 08:29

Gdzieś widziałem filmik o zakotwiczeniu kolumny i podstawy w ścianie poprzez grube kątowniki co znakomicie stabilizuje i nieco usztywnia maszynę, a że ściana koło mojego sprzętu jest porządna,solidna, konstrukcyjna ( w zasadzie to gruba kolumna wspierająca dwuteownik usztywniający strop) zatem na pewno pokuszę się o takie rozwiązanie.
Weź tylko pod uwagę, że poprzez wolnostojące ściany/kolumny pionowe łatwiej roznoszą się wibracje niż przez tłumione od spodu ziemią posadzki, a za to trudniej je eliminować elementami izolacyjnymi. Krótko mówiąc, może przenosić hałas na wyższe kondygnacje..
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Maksel
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 53

Post napisał: Maksel » 09 kwie 2020, 17:44

No tego nie brałem pod uwagę. Na szczęście mieszkanie mam nie jedną a dwie kondygnacje wyżej a nad piwnicą nikt nie mieszka. Ta maszyna generuje duże drgania/hałas? Chyba zaryzykuję. Na razie przewierciłem strop,pociągnąłem instalację w osłonach założyłem gniazdo i
będę ściągał elektryka bo trzeba głęboko w skrzynce pogrzebać żeby trzy fazy podłączyć. Jutro chyba zabiorę się za montaż sanek i stołu i pobawię w końcu czujnikiem zegarowym...aż się boję....

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 09 kwie 2020, 23:15

Ta maszyna generuje duże drgania/hałas?
Sama nie taki duży, ale przy frezowaniu może być spory, zależy co i czym...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Maksel
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Maksel » 10 kwie 2020, 20:26

Idą święta więc są jaja.... założyłem stół,pokasowałem luzy i poprosiłem czujnik zegarowy o opinię. Nie jest źle ale....stół z lewej strony czyli od środka do lewej idzie w górę o pół milimetra ! Dlaczego? Bo jest grubszy z tej strony ! No tego się nie spodziewałem.
Trzeba będzie to jakoś sfrezować,zeszlifować. Da się zrobić. Babol lecz do opanowania. Reszta spoko.
Została jeszczer głowica do opracowania.

Awatar użytkownika

Maksel
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Maksel » 20 kwie 2020, 23:06

Dłuższa przerwa ale "prace w tle " następowały, zatem dzisiaj przyszedł dzień połączeniowy.
Ponownie przypomnę że pracuję sam , więc taka robota jak dzisiaj to spore wyzwanie. Założyć głowicę....
Obrazek
Do przeprowadzenia operacji posłużył kołowrót w wersji 3.0 czyli porządnie przymocowany do ściany i z mocną zapadką .
Wszystko własnej produkcji ,między innymi z duzych podkładek z Casto :D Niestety nie zrobiłem dokumentacji powstawania tego ustrojstwa choć może byłoby ciekawe. W każdym razie sam bez tego nie dałbym rady. Kolejne etapy: Obrazek
Obrazek Obrazek
No i ostatecznie całośc znowu razem :) Obrazek
Teraz czekam na wizytę elektryka i zobaczymy czy to działa....

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 kwie 2020, 00:12

A wanny nie będzie?
pozdrawiam,
Roman

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: piromarek » 21 kwie 2020, 06:27

No to trzeba by to gibać spowrotem na ziemię :-)

Błąd widzę ten sam jaki ja zrobiłem.
Za wąska podstawa/szafka.
Będzie za mała szuflada.
Chociaż u mnie to jeszcze gorzej bo miałem profile 100x100 i przestrzeń pomiędzy słupkami wyszła jeszcze mniejsza.

Awatar użytkownika

Maksel
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Maksel » 21 kwie 2020, 08:04

Wanna będzie jak chłodzenie będzie. Założenie jej nie wymaga zdjęcia maszyny na ziemię, wystarczy odkręcić śruby mocujące podstawę a całą maszynę unieść na wyciągu o kilka centymetrów. Stolik rzeczywiście mógłby być szerszy ale nie z powodu małej szuflady , tylko że względu na chybotliwość całego układu. Punkt ciężkości jest wysoko i nie potrzeba wiele siły aby się to przechyliło. Teraz dopiero doceniam projekt stolika kolegi Roman J4.
Punkty podparcia powinny być szerzej niż u mnie. Jak okaże się to uciążliwe w użytkowaniu to mam już pomysł na nieskomplikowaną modyfikację .

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: piromarek » 21 kwie 2020, 08:32

Można "nogi szerzej" :-)

Ja zrobiłem wannę z blachy 3-4 mm. Sztywna. Polecam zamiast cienkiej blaszki.
Wyciąłem narożniki. Linie gięcia przeszlifowałem tarczą 1mm i podgiąłem blyckami.
Narożniki zaspawałem. Lnie ciecia potem również.
Pancerna konstrukcja. Łatwo poszło.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”