Frezarka Maho z Niemiec

Które Maho najlepiej nadaje się na retrofit

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 47
Posty: 47
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#51

Post napisał: kill_gil » 01 lip 2020, 18:19

No to mnie generalnie przekonaliście :)

Zamówione 3 silniki 1.5kW serwo AC z enkoderami 24bit- paczka z chin powinna dojść w przyszłym tygodniu. Do tego będzie CSMIO IPS i oprogramowanie SIMCNC.

Jak mi się to uda poskładać to powinien wyjść chyba dobry sprzęt :)

Próbuje sobie jeszcze coś pofrezować z tym starym sterownikiem. Tak się bawiłem programami i coś się stało z załączaniem wrzeciona. Wcześniej M03 w programie na początku załączał silnik, teraz jak puszczam jakiś program z M03 na początku to program leci ale bez włączonego wrzeciona. W trybie manual mogę bez problemu załączyć silnik wrzeciona. Czy ktoś się z was spotkał z czymś takim?




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#52

Post napisał: Steryd » 01 lip 2020, 19:50

M3 nna początku włączy Ci wrzeciono tylko jak będzie wybrana wartość S, musisz wpisac, albo ustawić w MDI/manualu.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 47
Posty: 47
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#53

Post napisał: kill_gil » 01 lip 2020, 19:56

Hej, dzięki za odpowiedź! O które "S" chodzi? Jestem trochę słabiutki z tego sterowania jeszcze...


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#54

Post napisał: Steryd » 01 lip 2020, 21:40

Obroty
Można?
Morzna!!!


tristar0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 117
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#55

Post napisał: tristar0 » 01 lip 2020, 22:27

sterowanie można zrobić wg tego
http://forumcnc.ru/index.php?threads/yapsc-10v
i podajesz sygnał step/dir z biduli macha , choć ja popłynąłem i zamiast procesora PIC mam to na tanim arduino uno
i na LM358 .Moja frezarka miała oryginalne sterowanie nawet nie stara ale nigdzie nie można znaleźć nic na ten temat

Dodane 29 minuty 25 sekundy:
http://cncmasterkit.ru/viewtopic.php?f=3&t=2508


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 47
Posty: 47
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#56

Post napisał: kill_gil » 02 lip 2020, 15:48

Hej, nie mogę sobie poradzić z tymi obrotami. Nie widzę nigdzie opcji wpisania tych obrotów. Steryd, jakbyś mógł tak krok po kroku napisać gdzie to znaleźć i zmienić byłbym bardzo wdzięczny...

Dzięki:)


wacpan
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 99
Rejestracja: 02 maja 2014, 14:58
Lokalizacja: Rz

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#57

Post napisał: wacpan » 02 lip 2020, 16:49

Jak wspominał kolega wyżej, Sprawdź czy w programie masz zdeklarowane obroty, tzn w kodzie przykładowo.

S500 - deklarujesz ilosc obrotów.
M3 - zalanczasz obrót.


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 47
Posty: 47
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#58

Post napisał: kill_gil » 02 lip 2020, 17:08

Właśnie nie widzę w programie nigdzie opcji wpisania prędkości.

Obrazek


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#59

Post napisał: Steryd » 02 lip 2020, 22:03

W toolcall tylko możesz wpisać obroty. Możesz to zrobić w MDI.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 47
Posty: 47
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#60

Post napisał: kill_gil » 29 lip 2020, 20:10

Steryd pisze:
02 lip 2020, 22:03
W toolcall tylko możesz wpisać obroty. Możesz to zrobić w MDI.
W końcu robotę wykonałem konwencjonalnie za pomocą pokręteł :D
Jakoś się z tym systemem nie dogadywałem, na szczęście przyszły już silniki:
Obrazek

więc się zabrałem za rozbieranie. Zwróciłem uwagę na duży luz na nakrętce kulowej osi X:
Obrazek
Obrazek

Luz(backlash) to około 0.09mm przesuwu na osi X. Śrubę kulową można obrócić około 6.2 stopnia bez uzyskania przemieszczenia w osi X. Zastanawiam się czy to dużo? Nie widzę żeby ta nakrętka miała jakąś regulację. Ma sens ją wymieniać? Sterownik CSMIO-IPS ma opcję kompensacji ale czy taki luz nie jest jednak za duży? Jeszcze dojdzie do tego napinanie się paska zębatego...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”