Frezarka-grawerka kontukcja stalowa
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 9
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam.
rozdzielczość - tak .
ale co z luzami które nieuchronnie pojawią się na zespole śruba/nakrętka ?
tego typu matryce są " dość" drogie i chyba lepiej zainwestować odpowiednie podzespoły .
na dłuższą metę obcieranie d..y szkłem się nie sprawdza ( na krótszą zresztą również
) .
jeżeli masz zamiar robić urządzenie TYLKO do tego celu ( matryce ) to pole pracy nie musi być zbyt wielkie - więc śruby kulowe nie wyjdą jakoś strasznie drogo i prowadnice szynowe również .
po co mieszać obróbkę matryc z frezowaniem plastiku ?
pozdrawiam .
rozdzielczość - tak .
ale co z luzami które nieuchronnie pojawią się na zespole śruba/nakrętka ?
tego typu matryce są " dość" drogie i chyba lepiej zainwestować odpowiednie podzespoły .
na dłuższą metę obcieranie d..y szkłem się nie sprawdza ( na krótszą zresztą również

jeżeli masz zamiar robić urządzenie TYLKO do tego celu ( matryce ) to pole pracy nie musi być zbyt wielkie - więc śruby kulowe nie wyjdą jakoś strasznie drogo i prowadnice szynowe również .
po co mieszać obróbkę matryc z frezowaniem plastiku ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tylko iż około 90% wartości śrub kulowych stanowią same nakrętki - tak więc czy 10cm więcej czy mniej żadnej różnicy nie robipukury pisze:więc śruby kulowe nie wyjdą jakoś strasznie drogo i prowadnice szynowe również

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Powiem wam raz nas zaskoczyła maszyna żeby mieć 100% pewność ze krańcówka zadziała musiał by odcinać napięcie zasilające silniki .Wystarczy że program nam się przywiesi , czasem od falownika wzbudzi różne historie się zdarzają . Oczywiście krańcówki do home x y z jak najbardziejsitu pisze:Krancówki niby nie są konieczne, ale jak poleci coś za daleko to moze sie coś rozwalić.
Poza tym krancówki Home X Y i Z sie przydadzą, więc nie warto na takich pierdołach oszczędzać

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Tak tylko ze mam sterowniki z od PPUH mafa z siemianowic i nie moge rozkminic jak to podłączyc . Tabela z rozpisanymi podłączeniami wygląda tak:
PIN Krancowka styk
1 E-stop A
14 E-stop(+5V) B
2,15 X A
3,16 X(GND) B
4,17 X' A
5,18 Y A
6,19 Y(GND) B
7,20 Y' A
i tak samo z osia Z i A
tak jak mam opisane w instrukcji to A i B to umowne oznaczenie styków A_/ _B
ale nie wiem co to jest X' Y' Z'. z E wiem o co chodzi.
[ Dodano: 2009-01-03, 16:32 ]
dzisiaj skonczylem skladac sterowanie maszyny. i tu niespodzianka. gosc u ktorego kupiłem elektronike się lekko pomylił i zamiast wtyki LPT męskiej dał żeńską i nie moge podpiąc do komputera. musze przelozyc wtyczki i dopiero testy. w poniedziałek biorę sie za malowanie.
PIN Krancowka styk
1 E-stop A
14 E-stop(+5V) B
2,15 X A
3,16 X(GND) B
4,17 X' A
5,18 Y A
6,19 Y(GND) B
7,20 Y' A
i tak samo z osia Z i A
tak jak mam opisane w instrukcji to A i B to umowne oznaczenie styków A_/ _B
ale nie wiem co to jest X' Y' Z'. z E wiem o co chodzi.
[ Dodano: 2009-01-03, 16:32 ]
dzisiaj skonczylem skladac sterowanie maszyny. i tu niespodzianka. gosc u ktorego kupiłem elektronike się lekko pomylił i zamiast wtyki LPT męskiej dał żeńską i nie moge podpiąc do komputera. musze przelozyc wtyczki i dopiero testy. w poniedziałek biorę sie za malowanie.
- Załączniki
-
- P1080370.JPG (93.46 KiB) Przejrzano 1134 razy