Frezarka 600x900 ruchoma brama - spawana czy skręcana ?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#11

Post napisał: marky303 » 17 maja 2015, 20:37

Tak , mam te hybrydy . Dorobiłem przewód RS232 > driver i bawiłem się programem do strojenia tych napędów. Jest tam też możliwość uruchomienia silnika i przeprowadzenia testów w ruchu. Z tego co czytałem na forum to napęd jeśli nie ustali zadanej pozycji wywala błąd i przestaje pracować co w dużej mierze zniechęca ludzi ponieważ silnik nie kontynuuje pracy . Myślę jednak że to tylko kwestia ustawienia i sterownik nie wyrzuci błędu tylko będzie próbował ustawić przez jakiś czas (zadany) prawidłową pozycję . Przesyłam linki do filmiku który obrazuje taką pracę .


[ Dodano: 2015-05-17, 21:16 ]


jeszcze jeden film hybryda vs zwykły krokowiec



Tagi:


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#12

Post napisał: marky303 » 02 cze 2015, 20:18

Obrazek

przymiarki do sterowania
nie wiem jeszcze jakie wybrać krańcówki do bazowania maszyny
czy lepiej czujniki indukcyjne czy szczelinowe ? wiem że dobre są panasonic-a (sunx) PM-K64P
tylko nie można ich w kraju dostać


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#13

Post napisał: marky303 » 16 cze 2015, 21:42

dziś testowałem napędy hybrydowe leadshine (sterownik HBS86H)
ogólnie mało jest informacji na forum o krokowcach z enkoderami (hybryda) i krążą różne opinie
dlatego wrzucam filmik z testów


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#14

Post napisał: marky303 » 13 sie 2015, 14:05

powoli do przodu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Assur92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 9
Rejestracja: 18 paź 2014, 10:22
Lokalizacja: Łódź

#15

Post napisał: Assur92 » 13 sie 2015, 17:09

Mam małe pytanko. Czy mocowanie prowadnic po bokach stołu jest dobrym pomysłem? niby oś X tak jest mocowana, ale tam jednak są większe obciążenia bo trzyma oś X i Z.
Takie mocowanie byłoby dla mnie dobre bo nie musiałbym zmniejszać pola roboczego przez mocowanie na blacie (płyta traserska) prowadnic, ale boję się by nie przedobrzyć.


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#16

Post napisał: marky303 » 13 sie 2015, 22:45

u mnie płyta ma grubość 33mm więc myślę że nie będzie pracowała mocno . Dodatkowo płyta była osadzona na ramię za pomocą kleju do metalu a potem przykręcona do ramy wykonanej z profilu 80x80x5


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#17

Post napisał: marky303 » 19 wrz 2015, 14:44

kolejne etapy Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


RobiszToŹle
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 243
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:53
Lokalizacja: wziąć na cnc?

#18

Post napisał: RobiszToŹle » 20 wrz 2015, 21:24

Nikt nie komentuje, bo nie ma się do czego doczepić :wink:
Profesjonalna robota :wink:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5735
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#19

Post napisał: oprawcafotografii » 21 wrz 2015, 05:29

marky303 pisze:Tak , mam te hybrydy . Dorobiłem przewód RS232 > driver i bawiłem się programem do strojenia tych napędów. Jest tam też możliwość uruchomienia silnika i przeprowadzenia testów w ruchu. Z tego co czytałem na forum to napęd jeśli nie ustali zadanej pozycji wywala błąd i przestaje pracować co w dużej mierze zniechęca ludzi...
To analfabeci techniczni - serwo zachowuje sie dokladnie tak samo -
jesli blad pozycjinowania miesci sie w ustawionym zakresie to goni,
jesli nie daje rady to wywala blad i koniec pracy...

q


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#20

Post napisał: marky303 » 21 wrz 2015, 21:14

Dzięki za opinię

Jest to moja pierwsza maszyna dlatego na pewno zawiera błędy które wyjdą " w praniu"
Nie przewidziałem do tej pory miejsca na prowadniki przewodów i krańcówki
Prowadnice na razie wystają po za stół bez jakiegokolwiek podtrzymania tylko są złączone płytą alu. Chciałem tym sposobem zwiększyć pole pracy , zminimalizować "martwe strefy
" . Jeszcze nie mam pomysłu jak je wzmocnić. Muszę jeszcze pomyśleć o osłonach wózków bramy .

Jeszcze jednym plusem wybrania hybryd jest sposób ich zasilania. Ja wybrałem wersję z zasilaniem bezpośrednim z AC transformatora w ten sposób pominąłem zasilacz . Nie wiem czy to dobre rozwiązanie ponieważ nie ma tu dużych kondensatorów które w razie dużego poboru prądu oddają energię i nie ma spadków napięcia zasilającego - pożyjemy zobaczymy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”