Frezarka 600x900 ruchoma brama - spawana czy skręcana ?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

Frezarka 600x900 ruchoma brama - spawana czy skręcana ?

#1

Post napisał: marky303 » 30 kwie 2015, 22:30

Witam,

Rozpoczynam budowę frezarki z przeznaczeniem do małego warsztatu (frezowanie alu i laminatu)
W załączniku projekt. Zastanawiam się czy spawać tą konstrukcję bramy czy tez zrobić to wszytko skręcane ? Przy spawaniu pognie się to wszystko i poskręca . Przy konstrukcji skręcanej można to zakołkować ale czy sztywność będzie OK ?

Pozdr,

marky303



Obrazek

Obrazek
Załączniki
Frezarka CNC ver.C-C-3D.PDF
(9.11 MiB) Pobrany 351 razy



Tagi:


mendium
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 72
Rejestracja: 07 cze 2011, 10:42
Lokalizacja: Lublin

#2

Post napisał: mendium » 01 maja 2015, 08:04

Niektórzy robią boki bramy z pełnych profili inni z płyt z wzmocnieniami (jak na twoim rysunku). Są podobne pomysły na forum. Pooglądaj może coś podpatrzysz. Pomyśl którą drogą wprowadzisz przewodu na górę i gdzie umieścisz krańcówki.
Zdecydowanie prościej przygotować opcję pod skręcanie.
Widzę na zdjęciu że prowadnice do płyty przykręcone. A czy planujesz jakąś osłonkę na nie? Z doświadczenia między wózki osi dostaje się bardzo dużo syfu.


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#3

Post napisał: marky303 » 01 maja 2015, 09:06

Boki będą stalowe o gr. 20mm, belka 200x80x5 , już mi je palą na laserze. Z tymi przewodami to masz rację , jest kłopot z zamontowaniem prowadników przewodów przy stole . Zamontuje to albo powyżej śruby napędowej albo z boku ( co rozszerzy konstrukcję ) . Ale chyba zawsze jest z tym kłopot kiedy są dwie śruby napędowe bramy . Zaplanowałem dwie zgodnie z przeczytanymi na forum sugestiami że w przypadku jednej może się brama kosić.
Na razie do płyty (stołu 600x900x33) przykręcone są metalowe pręty kwadratowe dosyć niskie 7mm aby chłodziwo nie płynęło po bokach ale zamienię to chyba na wygięte blachy tak aby osłaniały wózki i prowadnice.
Co do krańcówek to pewnie będzie trzeba przykręcić jakieś uchwyty i zderzaki ale jeszcze o tym nie myślałem. Wybrałem takie krańcówki :
Obrazek

Generalnie skok jest około 8mm ale "łapie" już po lekkim wciśnięciu i kosztuje 28 netto


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#4

Post napisał: marky303 » 07 maja 2015, 20:27

Nie wiem czy nie zrobiłem zbyt dużego skoku osi Z . Odległość belki od stołu wynosi 260mm
. Może to źle wpłynąć na sztywność ale w jakim stopniu ?


Do mojego ustrojstwa zastosuje wrzeciono Colombo 2,2kW
Obrazek


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#5

Post napisał: marky303 » 15 maja 2015, 19:28

Boki bramy Obrazek

Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#6

Post napisał: kostek324 » 15 maja 2015, 21:40

Pewnie ciężkie jak diabli :) Z czego wykonany jest stolik? Szczególnie blat.


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#7

Post napisał: marky303 » 16 maja 2015, 18:42

Blat jest z blachy gr. 33mm
Rzeczywiście to jest ciężkie . Obniżyłem belkę o 100mm w stosunku do pierwotnego projektu. To trochę obniży wagę i konstrukcja będzie sztywniejsza . Krzyżak chcę zrobić z aluminium PA6 250x250mm ale nie lity tylko blacha 30mm plus dokręcane bloki pod nakrętki śrub kulowych

Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#8

Post napisał: kostek324 » 17 maja 2015, 11:05

A może zamiast wsadzać alu pomyśl o stali? W zasadzie planowanie tego i nawet obróbka na centrum zrówna się z ceną alu. Ja mam krzyżak 15mm z C45.


Autor tematu
marky303
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21
Posty: 34
Rejestracja: 30 lis 2014, 09:15
Lokalizacja: Toruń

#9

Post napisał: marky303 » 17 maja 2015, 18:25

Kurczę , trochę za późno , kupiłem już PA6 1000x250x30 i wycieta juz jest formatka 250x250 i zostało mi kawał alu Do krzyżaka mam już wózki hiwin-a HGW20HC ZA na oś Z oraz HGW25HC ZA na oś X i Y , śruby kulowe 1605 na Z oraz 2005 na X i 2x 1605 na Y . Śruby kupione na aliexpress ale wyglądają OK. Napęd hybrydy Leadshine 4Nm Z i X oraz 8Nm na Y . Stolik będzie kotwiony do posadzki ale dosyć wysoko będzie środek ciężkości i być może przy przejazdach bramy może się to wszytko kiwać - ale nie mam pomysłu jak temu zapobiec.


Obrazek

Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#10

Post napisał: kostek324 » 17 maja 2015, 19:09

Nie będziesz puszczać szybko w przelotach plus dobrze ustawić hamowanie silników, po za tym jeżeli konstrukcja sztywna to nie powinno pływać. Masz może już te hybrydy? Odpalałeś? Kurde mało opinii jest o nich a mnie ciekawi dynamika, praca i czy faktycznie nie gubią kroków.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”