Ja wiem. Ale np. w Optimum mam er32 a i tak korzystam z frezów do 10mm max najczesciej, wierteł lub fly cuttera... Sporadycznie jakiś frez kształtowy.
Dodane 52 minuty 12 sekundy:
Chyba panikowałem. Nie wygląda to tak źle, lekko się buja przy docisku na samym mocowaniu wrzeciona ale dojdzie drugie i powinno być ok. Prowadnica też tylko jedna póki co wiec tym bardziej... Ale póki nie założę drugiej lepiej wyjmę ten motor. 🤪 Skoro w maszynach za 6 tys są wałki wiszące moja i tak bije je na głowę.
pytanie: da się podłączyć falownik do sterownika cnc, tak aby automatycznie się odpalał jak uruchamiam program? Pytanie 2: jak z tym chłodzeniem? Pyt3. Do czego służy ta pojedyncza malutka śrubka z boku wrzeciona? Smarowanie?
Dodane 45 minuty 34 sekundy:
Do kolegi tuxcnc:
https://www.y outube.com/watch?v=q8NuLz376kA
Jak widzisz nie są takie złe te profile. Popatrz jak szybko frezuje. A tu nie ma nawet prowadnic tylko zwykłe rolki. Trochę wzorowałem się na tej frezarce, starając wyeliminować jej wady, np. oś Y jest tutaj totalnie skopana, zbyt wąska. Myślałem dać 2 cbeamy i 4 prowadnice, ale to by było bez sensu, także będzie na prowadnicach hgr20 usztywnionych ożebrowaniem z profili 2020. Na razie są 2 główne poprzeczki, za chwilę od spodu zamontuję jeszcze prostopadle 6-7 wzmacniających. Na filmiku kolumny frezarki to raptem 2 profile - 2040 i 2060, zmontowane na krzyż. U mnie to dwa c beamy złączone w profil zamknięty. Z zewnątrz dodatkowo 4mm płyty aluminiowe. Za moment wstawię jeszcze 2 kolejne - od wewnątrz. Mam wciąż dużo kątowników, jak będzie trzeba coś wzmocnić, to wzmocnię. Mam też płytę stalową 100x20x600 i w ostateczności wsadzę ją w miejsce c-beama na osi X. Ale to w ostateczności. Póki nie mam śrub kulowych, nie ma sensu, nie za wiele to da. Przyznaję że potraktowałem trochę po macoszemu tę śruby, cóż, trochę poszedłem na skróty i po taniości. Szczególnie te nakrętki z poliamidu... Niby eliminują potrzebę smarowania, ale już sobie myślę po jakim czasie będę musiał je wymienić.
Ewentualnie rozważam jeszcze inną opcję, jeśli ktoś wie gdzie kupię śruby kulowe 10mm i to:
https://www.g oogle.pl/search?q=c+beam+heavy&tbm=isch&ved=2ahUKEwiC6reQk877AhUlDRAIHSBbAe8Q2-cCegQIABAA&oq=c+beam+heavy&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoFCAAQgAQ6CAgAEIAEELEDOgQIABAeUPQIWO4XYOkZaABwAHgAgAGVAYgBtQmSAQQxMS4ymAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=djuDY4LXAqWawPAPoLaF-A4&bih=610&biw=1240#imgrc=AVfQZyPGERzi6M
Kto pyta, nie błądzi.