Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Miałem na myśli, że płaskownik ma 60mm a na nim bedą 2 wózki hgh20ha. A jakoś trzeba go przykręcić do stołu. Ale już znalazłem rozwiązanie i właśnie skończyłem, tak to wygląda. Znając moje szczęście będzie krzywo jak cholera
. Za chwilę jadę montować.

Został mi jeszcze w sumie trzeci - cieńeszy ale stalowy, pod śrube kulową, dziś już mi się nie chce tego robić.
Dodane 1 godzina 25 minuty 56 sekundy:
Nie wyszło najgorzej
pomiń obaw wszystko ładnie się spasowało. Jednak nie warto żałować na dobre narzędzia traserskie, szczególnie dobrą robotę robi noniuszowy przymiar traserski z suwakiem oraz suwmiarka z rysikiem. Wszystkie otwory mają 0,5mm luzu, wszystkie śruby M5. Nic się nie klinuje, obydwa blaty ściśle przylegają do siebie, a do śrub jest całkiem wygodne dojście od dołu. Niestety jak zwykle zabrakło mi śrub w kluczowym momencie, więc będzie trzeba zdemontować blat i uzupełnić. Płaskowniki są obrobione tylko z 3 strony każdy, był problem z planowaniem najdłuższego boku, wychodzi mi nierówno, z jednej strony zawsze jest wyżej (krzywe imadło??), więc tylko końce frezowałem i po jednym zewnętrznym boku dla estetyki, reszta została jak jest, co by nie stracić punktu odniesienia.

Dodane 2 minuty 8 sekundy:

Został mi jeszcze w sumie trzeci - cieńeszy ale stalowy, pod śrube kulową, dziś już mi się nie chce tego robić.
Dodane 1 godzina 25 minuty 56 sekundy:
Nie wyszło najgorzej

Dodane 2 minuty 8 sekundy:
Jest na niej gniazdo 12-24v więc byłem przekonany, że czegoś potrzebuje, czyżbym się mylił?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Nie wiem jak na tej plytce, ale zazwyczaj to dodatkowe zasilanie jest do przekaźników, stepstocków itp. Sam procek i komunikacja powinny działać na samym USB.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Dobrze wiedzieć. Niemniej dodatkowy zasilacz przyda się, gdyż nastawiam się na zakup takiego kontrolera: https://a llegro.pl/oferta/silnik-krokowy-cnc-modul-kontrolera-12183289932 lub DDCS w niedalekiej przyszłości.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Nie mogłem znaleźć Piko w żadnych sklepach internetowych, w zasadzie to jedyny powód... Jakby ktoś powiedział gdzie to sprzedają, byłoby super.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Dzięki! Póki co, zaprojektowałem i druknąłem obudowę na obecną płytkę: 
Będę robił w następnej kolejności obudowy do krańcówek, plan jest taki, by można było je zamontować bezpośrednio na prowadnicy hgr, bez wiercenia otworów i większych kombinacji. Jak się uda, to podeślę foto, może ktoś będzie zainteresowany.

Będę robił w następnej kolejności obudowy do krańcówek, plan jest taki, by można było je zamontować bezpośrednio na prowadnicy hgr, bez wiercenia otworów i większych kombinacji. Jak się uda, to podeślę foto, może ktoś będzie zainteresowany.
Kto pyta, nie błądzi.