Frezarka 2.0

Frezarka z polem roboczym 290x290x180mm

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
skmskm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 266
Rejestracja: 15 lis 2014, 20:21
Lokalizacja: Gliwice

Frezarka 2.0

#1

Post napisał: skmskm » 27 lis 2021, 10:42

Postanowiłem zbudować frezarkę lepszą od poprzedniej.
Frezarka z polem roboczym 290x290x180mm.
Rama stalowa z blachy 10mm i 8mm. Zamówiona wycięcie laserem.
Sama brama i stół to 10mm reszta 8mm. Wszystko będzie skręcane na śruby.
Prowadnice w X THK SSR20(mam darmowe z demontażu), prowadnice 394mm
W osi Y Hiwin 25mm(jeden wózek) + HGR25(dwa wózki) , prowadnice 500mm
Dla Z Hiwin 20mm 300mm szerokim kołnierzem wózki(mam szynę plus wózek z demontażu).
W wszystkich osiach śruby kulowe 1605.(dwie sztuki po 400mm już mam)
Na X będzie pasek żeby rama się zmieściła do szafki.
Projekt ramy:
Obrazek
Rama poskładana(wirtualnie):
Obrazek
Obrazek




kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2549
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Frezarka 2.0

#2

Post napisał: kubus838 » 27 lis 2021, 12:55

Witam

O i to zaczyna brzmieć dobrze. Nie te wypociny z bramą z wystawowych profili aluminiowych. A przede wszystkim wszystko skręcane. Po opisie i zdjęciach zaczyna to wyglądać bardzo dobrze. Maszyna zbudowane w takiej technologi i z takich materiałów powinna być odporna na przeginanie w trakcie pracy.

Mnie się podoba i życzę powodzenia.

robert


Autor tematu
skmskm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 266
Rejestracja: 15 lis 2014, 20:21
Lokalizacja: Gliwice

Re: Frezarka 2.0

#3

Post napisał: skmskm » 27 lis 2021, 15:34

To są części które posiadam:
Obrazek
Cena ramy to 940zł(usługa cięcia plus materiał).
Za to na starej mogłem zacząć pisać oprogramowanie do maszyny w C++(mogę zębatki/koła/kwadraty wycinać, razem z polerowaniem powierzchni po frezowaniu). Jedna linijka to wyrównanie powierzchni elementu, druga to otwór w zębatce i ostatnia to sam obrys zębatki.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2549
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Frezarka 2.0

#4

Post napisał: kubus838 » 27 lis 2021, 16:33

skmskm pisze:
27 lis 2021, 15:34
To są części które posiadam:
Śruby kulowe, szyny itp to już opisałeś wcześniej. Ale bardzo dobrze.
skmskm pisze:
27 lis 2021, 15:34
Cena ramy to 940zł(usługa cięcia plus materiał).
Trochę to drogo wychodzi. Ja bym poszukał taniej.
skmskm pisze:
27 lis 2021, 15:34
Za to na starej mogłem zacząć pisać oprogramowanie do maszyny w C++(mogę zębatki/koła/kwadraty wycinać, razem z polerowaniem powierzchni po frezowaniu). Jedna linijka to wyrównanie powierzchni elementu, druga to otwór w zębatce i ostatnia to sam obrys zębatki.
Fajnie, tylko w cad/cam zrobisz elementy typu koła zębate w parę sekund. I też nie będziesz miał problemów z frezowaniem otworów. Polerowanie też możesz ustawić zaraz po frezowaniu i nawet nie których obszarów płaszczyzny.
W oprogramowaniu cad/cam są różne rodzaje obróbki takie jak kształtowa czy wykańczająca itp. Może należy udać się tą drogą?

robert


Autor tematu
skmskm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 266
Rejestracja: 15 lis 2014, 20:21
Lokalizacja: Gliwice

Re: Frezarka 2.0

#5

Post napisał: skmskm » 27 lis 2021, 16:52

Tak w cad/cam zrobisz tyko mój program będzie mógł skomunikować się z maszyną zmierzyć detal(dotyk frezem),kompensacja powierzchni i automatycznie wyfrezować. Bendę mógł dodać pomiary narzędzi itp...


drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1109
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Frezarka 2.0

#6

Post napisał: drzasiek90 » 27 lis 2021, 17:41

Jak już zamawiasz wycięcie blach na laserze, to nie lepiej aby ci na laserze wycięli również otwory do skręcania? Albo przynajmniej napunktowali, bez sensu potem to mierzyć i wiercić ręcznie.


Autor tematu
skmskm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 266
Rejestracja: 15 lis 2014, 20:21
Lokalizacja: Gliwice

Re: Frezarka 2.0

#7

Post napisał: skmskm » 27 lis 2021, 18:38

Firma w której zamawiałem nierobi otworów mniejszych nić grubość materiału. Poza tym i tak niemiałem części do osi, nie wiedziałem nawet które dam.


drzasiek90
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1109
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Frezarka 2.0

#8

Post napisał: drzasiek90 » 27 lis 2021, 18:58

Większość firm tak odpowiada, ale jak zrobisz otwory połączone, to już się da. Czyli np. jak zrobisz otwór w środku wózka i od niego takie "uszy" w kierunku otworów na śruby to już da się zrobić. Albo fasolki lub wejście w otwór od zewnętrznej krawędzi cięcia, ja tak robiłem jak zamawiałem części na maszyny. Wiercić setek otworów mi się potem nie chciało.
Na zdjęciu śruby M5 w otworach 5.5mm przechodzące przez blachę 12mm i następnie 6mm. Obrazek


Autor tematu
skmskm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31
Posty: 266
Rejestracja: 15 lis 2014, 20:21
Lokalizacja: Gliwice

Re: Frezarka 2.0

#9

Post napisał: skmskm » 27 lis 2021, 19:08

O tym Niewiedziałem że tak można, tak czy siak musiał bym wiercić płaskowniki pod szyny i z boku otwory, bo laser to raczej w bok nie tnie :). Ja otwory wyznaczam w Corelu, drukuje na kartce i przyklejam do elementu na specjalny klej można usunąć bez śladów(kiedyś w ten sposób wyciąłem robota).


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2549
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Frezarka 2.0

#10

Post napisał: kubus838 » 27 lis 2021, 20:36

skmskm pisze:
27 lis 2021, 16:52
Tak w cad/cam zrobisz
Zrobię to szybciej i dokładniej.
skmskm pisze:
27 lis 2021, 16:52
tyko mój program będzie mógł skomunikować się z maszyną zmierzyć detal(dotyk frezem),kompensacja powierzchni i automatycznie wyfrezować. Bendę mógł dodać pomiary narzędzi itp...
To pokaż ten program a wtedy sprawdzimy czy jest on opłacalny. Sprawdzimy również jak on się komunikuje z maszyną, jak mierzy detal itp. A co mnie najbardziej mnie interesuje "Bendę mógł dodać pomiary narzędzi itp..."

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”