Fanuc robocut alfa

Nowy nabytek-

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 606
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Fanuc robocut alfa

#11

Post napisał: mag999 » 12 mar 2021, 09:59

Chinka jak to Chinka. Tania i tnie kanalki pod kliny. Albo inne pierdółki.

Mamy taka na zakładzie. Ostatnio ciałem super duplex to wszystko rude a kontakty mocy wypalało w strasznym tempie. Chyba jakieś tlenki były w wodzie. Woda co ciekawe krystaliczna była


Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 14410
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Fanuc robocut alfa

#12

Post napisał: kamar » 12 mar 2021, 10:32

atlc pisze:
12 mar 2021, 09:40
Rozumiem Twoją fascynację chinkami, sam mam dwie w tej chwili i jestem zadowolony, ale udawanie że nie mają te maszyny wad jest dziwne.
Żadna fascynacja, nie potrzebuje więcej niż oferują prawie darmo. A nie są to tylko kanałki pod klin :) Choć i na tych utrzymanie mam niezłe.
Z niecierpliwością czekają na wymianę generatora :)

Obrazek
:)


mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 606
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Fanuc robocut alfa

#13

Post napisał: mag999 » 12 mar 2021, 11:26

Nie no utrzyma +-0.012 ale wiadomo że są lepsze maszyny. Na naszej ciałem koła pasowe do enkoderów, koła la cuchowe do maszyny Agro itd.

PS ktoś pracuje na cornac + autocut
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2916
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Fanuc robocut alfa

#14

Post napisał: Steryd » 09 lip 2021, 22:25

Trochę później niż planowałem (pier...ny kowid) prawie już poskładałem klocki. Oczywiście w międzyczasie wyszło kilka ,,drobiazgów". Wunże planowałem wymieniać od poczatku jak tylko porządnie rzuciłem na nią okiem, podobnie z filtrami i z tym poszło szybko. Uszczelnienie grodzi też w międzyczasie w sumie trochę poza planem, ale jeszcze w ramach ,,obowiązkowych nadgodzin" ;). P σ rzy okazji tej wymiany wyszedł najciekawszy kwiatek- przewody prądowe dolnego prowadzenia- w proszku. Ktoś połatał lutownicą i zaizolował taśmą - jak odkreciłem blok prowadzenia, to końcówki wyszly razem z przewodami, mimo że były poodkręcane. Oczywiście nie było już z czego skracać. Całe szczęście (przynajmniej tak wówczas myślałem) kolega ma znajomego w hurtowni kabli, więc zamówienie ekranowanego kabla wysokiej jakości o przekroju żyły centralnej 6mmkw nie jest aż tak straszne jak mi się zrazu zdawało. Zamówienie owszem. Po tygodniu kontakt- okazalo się, że kolega szukał tańszej alternatywy (mimo że i tak nie bylo tragedii), po 3 tygodniach okazało się , że zamówił nie taki jak trzeba. Po czym zamówiłem bezpośrednio w sklepie producenta (Helukabel jakby ktoś szukał kompospeed C) i po następnym tygodniu miałem kabel na biurku. 2 dni lutowania zaciskania klejenia poliuretanem i montowania i poskladane. W międzyczasie jeszcze dół się okazał do wymiany (został tylko blok) łożyska były tak zardzewiałe, że przy próbie demontażu ceramiczna rolka się rozsypała. Oskę mogłem doczyścić i zachować, ale nowa była tania w stosunku do reszty składników, to kupiłem, przy okazji nowe elektrody, łożyska rolkę porcelanową i parę innych drobiazgów, okazuje się, że nie ma z tym problemów i przychodzi z Japonii w miare sprawnie (jakiś tydzień i trochę). Jeszcze a' propos łożysk- poszperałem w internetach i na próbę kupiłem łożyska do pracy w wodzie - poliamidowe bieżnie i szklane kulki. Na prawdę fajnie się zapowiadają, a w razie czego w zapasie ma oryginalne.
To tyle jesli chodzi o te bardziej skomplikowane przygotowania. Po zalaniu wodą jeszcze wyszło, ze pompa obiegowa cieknie ale skończyło sie na czyszczeniu. Zresztą jak chodzi o czyszczenie, to mógłbym pisać i pisać. Nie wiem (choć się domyślam) czemu wszystko było zakamienione, generalnie mogę przyznać, że nie lubię jak ludzie nie szanują maszyn, na których pracują, ale ja to truskawki cukrem i w ogóle.
To jeśli chodzi o zabawną część na tyle, a teraz do spraw poważnych:

Oczywiście po odpaleniu alarmy napędów - tego się spodziewałem i gmerałem w necie jak mogłem, ale nie znalazłem procedury przywracania referencji. Jak ktoś coś wie, to baaardzo proszę o porady/ pomoc.

Nadal poszukuję instrukcji- części dot. sterowania fanuc 16AW, Również jak ktoś ma, w ludzkim języku i może poratować, w ramach przysługi, czy handlu, jestem otwarty nna propozycje.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2916
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Fanuc robocut alfa

#15

Post napisał: Steryd » 14 wrz 2021, 15:38

Ktoś jest w stanie stwierdzić jakie powinno być napięcie miedzy drutem, a stołem w tej maszynie ,,na luzie"? I czy podczas wyszukiwania punktów / pionowania to napięcie jest jakoś regulowane? Czy moze trzeba włączyć jakieś niskie napięcie?
Można?
Morzna!!!


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 14410
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Fanuc robocut alfa

#16

Post napisał: kamar » 15 wrz 2021, 05:56

Steryd pisze:
14 wrz 2021, 15:38
Ktoś jest w stanie stwierdzić jakie powinno być
Jeszcze liczysz na jakieś konkretne informacje w tym temacie ? :)
To jest dział otwierania drzwi.
A tu :
Petroholic pisze:
11 mar 2021, 21:55
Nie ma zdjęć - nie ma tematu :D
Święte słowa :)
:)


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2916
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Fanuc robocut alfa

#17

Post napisał: Steryd » 15 wrz 2021, 09:45

Spoko. Już się sam dogrzebałem. Tu nie działa nic w automacie, trzeba włączyć generator z ustawieniami do bazowania.
Zdjęcia będą jak już zacznie siekać ;)
Na razie zaczęła jeździć, więc jeszcze tylko sto któreś czyszczenie rur z wodą... Tylko żeby tak tydzień miał z 20 dni...
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”