Fanuc robocut alfa

Nowy nabytek-

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3464
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Fanuc robocut alfa

#1

Post napisał: Steryd » 11 mar 2021, 21:31

Dobry Wieczór.

Zanabyłem ostatniemi czasy drogą kupna taką zabawkę. Konkretnie to alfa A04B ze sterowaniem FW16 także z góry ostrzegam, - będę was męczył pytaniami. Na razie próbuję znaleźć instrukcję, gdyż mam niepełną.
Jeszcze ją ustawiam na miejsce, ale na 99 procent (a nawet i 199) ma wyssane baterie od podtrzymania. W tym co mam z instrukcji stoi, że baterie służą tylko do pamietania pozycji enkoderów absolutnych i ich padnięcie wymaga tylko zreferowania napędów, ale jak to zrobić to już jakby mniej. Brakuje części dotyczącej alarmów i usuwania usterek w układzie sterowania. Jaby ktoś miał, albo wiedział gdzie szukać, to byłoby miło.


Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2688
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Fanuc robocut alfa

#2

Post napisał: Petroholic » 11 mar 2021, 21:55

Nie ma zdjęć - nie ma tematu :D

Zapodawaj bo aż ciekawy jestem :)


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3464
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Fanuc robocut alfa

#3

Post napisał: Steryd » 11 mar 2021, 22:03

Ojtam ojtam. Najpierw muszę wyczyścić wszystko bo wstyd na całą wieś ;) w ogólnym planie mogę jedynie pokazać jeszcze sprzed przeprowadzki.
Obrazek
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2688
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Fanuc robocut alfa

#4

Post napisał: Petroholic » 11 mar 2021, 22:05

Ciul z robocutem daj fotkę w większej rozdzielczości bo te kociaki na ścianie chcemy pooglądać :D

A tak serio to bardzo ładna :) Nawet bym chyba nie czyścił :D


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3464
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Fanuc robocut alfa

#5

Post napisał: Steryd » 11 mar 2021, 22:10

Z wierzchu może i nie... Ale we wannie i zbiorniku na wodę, to strach się bać. Wunże wszystkie będę wymieniać na świeże i szczotką drucianą też będzie co robić.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2688
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Fanuc robocut alfa

#6

Post napisał: Petroholic » 11 mar 2021, 22:16

Steryd pisze:Ale we wannie i zbiorniku na wodę
A co kąpać się będziesz? :D A tak serio to ładna ale wiadomo, że nie stała bezczynnie, a jak to Kamar mówi "gówno hipopotama" lata :D


atlc
Posty w temacie: 2

Re: Fanuc robocut alfa

#7

Post napisał: atlc » 11 mar 2021, 22:39

Petroholic pisze:gówno hipopotama

Nie lata nie lata.
To jest na wodę demineralizowaną, w zbiornikach zbiera się szlam z cięcia po czasie, ale nie ma tego obrzydliwego, czarnego syfu jak z chińskiego mydła albo emulgolu.


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3464
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Fanuc robocut alfa

#8

Post napisał: Steryd » 11 mar 2021, 22:54

Ten czarny syf też fajny nie jest ;)
W tym tygodniu przymusowa przerwa na zabawę z nową betką z pleszewa, ale po łikendzie już zamierzam odpalać zabawkę.
Można?
Morzna!!!


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 15373
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Fanuc robocut alfa

#9

Post napisał: kamar » 12 mar 2021, 04:23

atlc pisze:
11 mar 2021, 22:39
ale nie ma tego obrzydliwego, czarnego syfu jak z chińskiego mydła albo emulgolu.
Jak ktoś woli czerwony czy raczej rudy :)
:)


atlc
Posty w temacie: 2

Re: Fanuc robocut alfa

#10

Post napisał: atlc » 12 mar 2021, 09:40

Te maszynki mają nierdzewne stoły, wsporniki itd.
Ewentualnie część zabudowy z aluminium, nic rudego tam nie ma.
Rozumiem Twoją fascynację chinkami, sam mam dwie w tej chwili i jestem zadowolony, ale udawanie że nie mają te maszyny wad jest dziwne. Trochę obiektywizmu. Drut tracony też ma wady, w tym największą - koszty.
Tylko co po niskich kosztach molibdenówki jeśli ma się głównie roboty z chropowatością dla niej nie osiągalną?

Gdyby nie cena to chciałbym taką:
https://youtu.be/VzO6J02EjQc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”