Fadal VMC 15 - Linux CNC
Modernizacja uszkodzonego sterowania na Linux CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC
W sumie wystarczy dodać zjazd na punkt referencyjny przy pierwszej wymianie narzędzia, albo przy starcie i tyle...
co do zmian tam gdzie chcesz, to np w tokarkach na siemensie podajesz w danych narzędzia gdzie ma być przeprowadzona wymiana (i tk w większości zostawia się domyślnie odjazdy na maxa), co za problem dopisać do makra odjazd na pozycję odczytaną ze zmiennych w tabeli narzędzia...
co do zmian tam gdzie chcesz, to np w tokarkach na siemensie podajesz w danych narzędzia gdzie ma być przeprowadzona wymiana (i tk w większości zostawia się domyślnie odjazdy na maxa), co za problem dopisać do makra odjazd na pozycję odczytaną ze zmiennych w tabeli narzędzia...
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 4
jest to proste, tylko jak ze wszystkim operator musi ogarniać.
Pozycję wymiany podaje się dla narzędzia, które ,,ma być" a ten, kto ustawia proces musi pamiętać o uwzględnieniu reszty narzędzi. bo nie chodzi tylko o narzędzie, które ,,było" ale tez inne w głowicy, bo może się zdarzyć, że w trakcie obrotu długie narzędzie będzie ,,po drodze".
Dlatego po pierwsze ma to sens dla produkcji seryjnej, gdzie da się w ten sposób urwać cenne ułamki, po drugie przy jakiejś minimalnej dyscyplinie (ustawianie narzędzi w grupach długie- krótkie, lub zaczynasz ustawiać od najdłuższego i potem dojazd dajesz taki sam dla wszystkich później).
Niemniej, problem frezarki z magazynem parasolowym nie dotyczy, bo tam wrzeciono zawsze musi zjechać do konkretnej pozycji w Z reszta może być dowolna (no chyba że masz akurat jakiegoś kloca w uchwycie, który wyłamie końcówkę sondy podczas wymiany
)
Pozycję wymiany podaje się dla narzędzia, które ,,ma być" a ten, kto ustawia proces musi pamiętać o uwzględnieniu reszty narzędzi. bo nie chodzi tylko o narzędzie, które ,,było" ale tez inne w głowicy, bo może się zdarzyć, że w trakcie obrotu długie narzędzie będzie ,,po drodze".
Dlatego po pierwsze ma to sens dla produkcji seryjnej, gdzie da się w ten sposób urwać cenne ułamki, po drugie przy jakiejś minimalnej dyscyplinie (ustawianie narzędzi w grupach długie- krótkie, lub zaczynasz ustawiać od najdłuższego i potem dojazd dajesz taki sam dla wszystkich później).
Niemniej, problem frezarki z magazynem parasolowym nie dotyczy, bo tam wrzeciono zawsze musi zjechać do konkretnej pozycji w Z reszta może być dowolna (no chyba że masz akurat jakiegoś kloca w uchwycie, który wyłamie końcówkę sondy podczas wymiany

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Pierwsze kroki już poczyniłem aby uruchomić wrzeciono, wprawdzie ręcznie z panelu na falowniku ale falownik Baldor jest prosty w obsłudze zewnętrznymi sygnałami. Dwa piny odpowiedzialne za kierunek obrotów i 0-10V sterowanie prędkością obrotową. Dodatkowo dochodzi sterowanie stycznikami gwiazda/trójkąt dla obrotów powyżej 2,5k i to tyle.
Takie rozwiązanie na silniku krokowym obracającym talerz z narzędziami jakoś oś tez brałem pod uwagę, jednak wymagało by to dodatkowych zmian w mechanice magazynu itd. a aktualne rozwiązanie na przekładni maltańskiej pracuje bezproblemowo na wielu maszynach to i tu się jakoś to zmusi do działania.
Jeszcze jakiś miesiąc temu pewnie kręciłbym korbkami. Najpierw na tokarce a później frezarce aby dorobić jedna stronę sprzęgła pod silnik krokowy. A tulejeczka i wpust zrobiły się same, ba jest już nowa wersja z wpustem

Retrofit Fadal VMC 15 - LinuxCNC
fadal-vmc-15-linux-cnc-t99497.html
Retrofit Elektrodrążarka drutowa SCX-2 / WBKX-6 ---> LinuxCNC
elektrodrazarka-drutowa-scx-2-wbkx-6-t98504.html
-
Znalazłem trochę więcej wolnego czasu i trochę pogoniłem temat.
1. Dwa zakresy prędkości obrotowych wrzeciona (0-2500, 2500-7500 obr/min)
2. Pozycjonowanie wrzeciona - M19
3. Automatyczna wymiana narzędzia - M6 Tx
Aktualnie osie na silnikach krokowych które to są ograniczeniem dla prędkości przejazdowych, ustawiłem bezpieczne prędkości G0 na 2500mm/min dla XY i 4000 mm/min dla osi Z.
Pozdrawiam
ps: używa ktoś chińskich zestawów serw ? jak to się sprawuje ? chętnie poznałbym opinie osób które takie użytkują ponieważ zastanawiam się nad zakupem i wymiana silnikow krokowych.
1. Dwa zakresy prędkości obrotowych wrzeciona (0-2500, 2500-7500 obr/min)
2. Pozycjonowanie wrzeciona - M19
3. Automatyczna wymiana narzędzia - M6 Tx
Aktualnie osie na silnikach krokowych które to są ograniczeniem dla prędkości przejazdowych, ustawiłem bezpieczne prędkości G0 na 2500mm/min dla XY i 4000 mm/min dla osi Z.
Pozdrawiam
ps: używa ktoś chińskich zestawów serw ? jak to się sprawuje ? chętnie poznałbym opinie osób które takie użytkują ponieważ zastanawiam się nad zakupem i wymiana silnikow krokowych.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Super, brawo. Jak już rozgryzłeś helkologię to modernizacja na serwa nie będzie problemem 
Frezowałeś coś kiedyś na fadalu?
Powiem Ci szczerze, że ja uwielbiam stare sterowanie 88H. Jest bardzo wygodne i szybkie w obsłudze, jedynym ograniczeniem jest u mnie ilość pamięci na programy, tylko 422kb w mojej wersji. Na szczęście są dedykowane rozszerzenia do 8Mb w stosunkowo akceptowalnej kasie.
Mam u siebie Fadala 3016HT (zwiększony moment wrzeciona - 300Nm) i podwyższona oś z 768mm, z wymienionymi śrubami tocznymi na nowe. Jest to genialna i bardzo sztywna maszyna, uwielbiam na niej pracować. Kolejną dużą obrabiarka pewnie też będzie nowszy Fadal.
Ty poszedłeś dłuższą drogą, która pochłania sporo czasu i daje Ci za pewne wiele przyjemności - gratuluję sukcesu.
Są natomiast dedykowane rozwiązania do fadala, jeśli chce się wykonać uprade do dzisiejszych maszyn lub po prostu padnięte jest sterowanie i trzeba sobie poradzić. Rozwiązania te to nxgen lub calmotion. Oczywiście obydwie swoje kosztują, za calmotion trzeba dać 8k USD ale wymiana sprowadza się do 1h, pod warunkiem że serwa i ich drivery nie są padnięte.

Powiem Ci szczerze, że ja uwielbiam stare sterowanie 88H. Jest bardzo wygodne i szybkie w obsłudze, jedynym ograniczeniem jest u mnie ilość pamięci na programy, tylko 422kb w mojej wersji. Na szczęście są dedykowane rozszerzenia do 8Mb w stosunkowo akceptowalnej kasie.
Mam u siebie Fadala 3016HT (zwiększony moment wrzeciona - 300Nm) i podwyższona oś z 768mm, z wymienionymi śrubami tocznymi na nowe. Jest to genialna i bardzo sztywna maszyna, uwielbiam na niej pracować. Kolejną dużą obrabiarka pewnie też będzie nowszy Fadal.
Ty poszedłeś dłuższą drogą, która pochłania sporo czasu i daje Ci za pewne wiele przyjemności - gratuluję sukcesu.
Są natomiast dedykowane rozwiązania do fadala, jeśli chce się wykonać uprade do dzisiejszych maszyn lub po prostu padnięte jest sterowanie i trzeba sobie poradzić. Rozwiązania te to nxgen lub calmotion. Oczywiście obydwie swoje kosztują, za calmotion trzeba dać 8k USD ale wymiana sprowadza się do 1h, pod warunkiem że serwa i ich drivery nie są padnięte.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Im dalej w las tym jakoś mniej drzewgaspar pisze: ↑05 sty 2020, 14:14Super, brawo. Jak już rozgryzłeś helkologię to modernizacja na serwa nie będzie problemem

Podstawowa obsługę sterowania 88H znam, ale nawet jeśli było by sprawne nie chciałbym go używać dla jednostkowych prac w warsztacie. W moim egzemplarzu wymieniłem na nowe prowadnice i śruby w osiach XY i sztywnośći nie brakuje ( dla ciekawskich śruby 32x5.08mm w każdej osi)
No tutaj zaczynają się spore koszta które moim zdaniem i dla moich aktualnych potrzeb są mało ekonomicznegaspar pisze: ↑05 sty 2020, 14:14Ty poszedłeś dłuższą drogą, która pochłania sporo czasu i daje Ci za pewne wiele przyjemności - gratuluję sukcesu.

Każda kolejna uruchomiona "część" maszyny daje dużo radości i pozwala na zdobycie nowych umiejętności.
Niestety maszyna nie miała serw w komplecie dlatego zdecydowałem się ją użycie silników krokowych i karty MESA 7i76E jako alternatywy która sprawdza się znakomicie.
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Gaspar to przedstawiciel tej bogatszej szkoły co to twierdzi , że każda kwota wydana na maszynę kiedyś się zwróci 
Jest tez szkoła może biedniejsza ale nie przewidująca szybkościowego orania i tej nakłady się zwracają po kilku robotach a jak dobra to i po jednej

Jest tez szkoła może biedniejsza ale nie przewidująca szybkościowego orania i tej nakłady się zwracają po kilku robotach a jak dobra to i po jednej

-
Na chwile obecna zostanę przy tej drugiej szkole, każda odrobiona praca domowa owocuje

Sonda pomiarowa przedmiotu ( na kabelku ale ułatwia prace )
Sztywne gwintowanie, na filmiku M8 ale wrzeciono pozwoli na więcej

ps;
Miał ktoś styczności z takim zestawem serwo ?
https://www.rgbautomatyka.pl/pl/serwomo ... 19696.html
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Czyli jednak za wolno
Spodziewałem się takiego pytania.
Coś się ruszyło w sprawie zmiany napędów?

Coś się ruszyło w sprawie zmiany napędów?