Fadal VMC 15 - Linux CNC

Modernizacja uszkodzonego sterowania na Linux CNC

Dyskusje o obrabiarkach cnc Fadal

kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13351
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#11

Post napisał: kamar » 24 kwie 2019, 05:56

Steryd pisze:
23 kwie 2019, 09:36
To tylko makro. Akurat magazyn parasolowy, czy bębnowy,
I dlatego niekoniecznie :) Mam na rewolwerce jako oś obrotową i nie chce innego .
Za zespół enkoderów robi ręczne wpisanie aktualnego nr. gniazda przy starcie maszyny.

Obrazek


:)


DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 861
Rejestracja: 06 kwie 2007, 19:12
Lokalizacja: Pionki

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#12

Post napisał: DOHC » 24 kwie 2019, 06:29

Maszyna zgrabna, fajna. Ona jest na prowadnicach tocznych z tego co widzę? Analizowałeś ceny chińskich serwonapędów ? Mamy tu kilku speców którzy je przetestowali i nie narzekają. Cena po analizie wychodzi krokowce x2 ale osiągi nie porównywalne. Jak masz magazyn to jednak te prędkości przejazdowe by się przydały. Żeby się nie okazało że detal wykonywany 4-5 narzędziami a połowę czasu to dojazdy do pozycji zmiany narzędzia :D.

Pozdrawiam


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2206
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#13

Post napisał: Steryd » 24 kwie 2019, 07:45

kamar pisze:
24 kwie 2019, 05:56
Steryd pisze:
23 kwie 2019, 09:36
To tylko makro. Akurat magazyn parasolowy, czy bębnowy,
I dlatego niekoniecznie :) Mam na rewolwerce jako oś obrotową i nie chce innego .
Za zespół enkoderów robi ręczne wpisanie aktualnego nr. gniazda przy starcie maszyny.

Obrazek
Rozwiązanie dobre, jeśli robisz maszynę "pod siebie".
Można?
Morzna!!!


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 935
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#14

Post napisał: lepi » 24 kwie 2019, 08:28

kamar pisze:
24 kwie 2019, 05:56
I dlatego niekoniecznie :) Mam na rewolwerce jako oś obrotową i nie chce innego .
Za zespół enkoderów robi ręczne wpisanie aktualnego nr. gniazda przy starcie maszyny.
Można ale trzeciego dnia by mnie to zirytowało. Należy pamiętać, że człowiek, w przeciwieństwie do enkodera, jest omylny. Koszt dedykowanego enkodera jest kosmiczny bo jakieś 3000 pln ale moja najdroższa pomyłka była o rząd droższa :(


3Altair33
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2016, 19:10
Lokalizacja: Tarnów

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#15

Post napisał: 3Altair33 » 24 kwie 2019, 08:34

Ciekawa przeróbka się zapowiada. W oryginale mogę powiedzieć, że nic nie zabezpiecza przed ewentualną kolizją magazynu z wrzecionem jeśli jest tam oprawka ;p Wystarczy, że źle jest zapisana pozycja mogazynu lub wysokość osi Z i już mamy buum a nie wiem czemu to akurat się kasuje czasem nawet po użyciu grzyba bezpieczeństwa. Te na których pracuje tj 2216 i 3016 nie mają też wyłączników krańcowych na osiach XYZ. Do wyłączenia maszyny trzeba najechać na pozycję HO home ;)


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13351
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#16

Post napisał: kamar » 24 kwie 2019, 08:39

Steryd pisze:
24 kwie 2019, 07:45
Rozwiązanie dobre, jeśli robisz maszynę "pod siebie".
A co t to ma do rzeczy ? Inni czytać nie umieją ?
A o błąd tak jest znacznie trudniej niż przy automatycznym odczycie pozycji.
Jakby nie było to chodzi ładnych parę lat i robi na niej kto podejdzie.
A ten zirytowany po trzech dniach to maszynę bazuje z automatu czy klikając ? :)
Mnie by szlak trafił, gdyby mi zjeżdzała na bazy przy każdej zmianie narzędzia :)
:)


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 935
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#17

Post napisał: lepi » 24 kwie 2019, 08:50

kamar pisze:
24 kwie 2019, 08:39
...
A o błąd tak jest znacznie trudniej niż przy automatycznym odczycie pozycji.
...
Możesz rozwinąć tę myśl?


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13351
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#18

Post napisał: kamar » 24 kwie 2019, 09:04

No nie ma możliwości się pomylić chyba że niepiśmienny :)
Maszyna po starcie wyświetla pytanie o numer gniazda który ma dokładnie przed oczami. Inaczej nie ruszy.
I jak tu się pomylić ?
:)


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 935
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#19

Post napisał: lepi » 24 kwie 2019, 09:09

Można kliknąć zły klawisz ale pytałem bardziej o drugą część zdania: A o błąd tak jest znacznie trudniej niż przy automatycznym odczycie pozycji.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13351
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Fadal VMC 15 - Linux CNC

#20

Post napisał: kamar » 24 kwie 2019, 09:52

Może i jestem przeczulony, ale po jakiś nieprzewidzianych, awaryjnych wyłączeniach dłużej bym sprawdzał prawidłowość odczytów enkodera. Moje detale też potrafią kosztować :)
Po za tym nie twierdzę , że bez enkodera jest lepiej, pokazuje , że można inaczej, wystarczająco dobrze.
Jak jeszcze zmusi magazyn do zmian tam gdzie chce a nie na bazach, to można i makrem. I chętniej obejżę :)

P.s. Tulejowanie tego krokowca to takie sobie :) Naprawdę nie da się inaczej ?
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fadal”