Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: IMPULS3 » 07 wrz 2025, 17:41

drzasiek90 pisze:Poza tym wspomniany komfort pracy.

No tak, co lepsze Mercedes czy Skoda? To ja też zacznę narzekać na swoje maszyny bo nie są on takie cudowne jak te nowe. Bez przesady.
drzasiek90 pisze:Nie drogi panie - to są fakty.
Nie chodzi o ilość oprysków ale o jakość i środek użyty w oprysku.
Rolnicy w UE nie mogą zakupić i stosować oprysku niespełniającego unijnych norm - a więc pryskają odpryskiem dopuszczonym do stosowania w UE.

Też bym pogadał o tym ale publicznie to nie będę, jest trochę inaczej.
drzasiek90 pisze:Nie widzisz problemu w tym, że do UE wjeżdża żywność wyprodukowana przy użyciu środków niedopuszczonych do użycia w UE ze względu na ich negatywne działania?

Widzę i nie jestem takimi rzeczami zachwycony ale jedyny sposób aby coś było w miare zdrowe to zmniejszenie gospodarstw bo te molochy które powstają w Polsce nie są w żaden sposób nastawione na zdrowe produkty tylko na maksymalny zysk a nie jakość.
Ekologia skończyła się z końcem lat 90-tych. Teraz zboża na polach są pozbawione chwastów a wszelkie robactwo jest wypryskane co do joty. Wiec skoro wszystko jest wytrute to to jest zdrowe?
Prawdziwa ekologia to było ptactwo które tępiło robaki (a jest ich bardzo mało obecnie) a nie chemia która zabija i dziwnie nagle znika jak produkt jest zbierany. Tak, tak, . Jeszcze tylko Jaśka brakuje aby to wyczytał w tych swoich gazetach i będzie komplet. :P

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 80
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 07 wrz 2025, 18:01

IMPULS3 pisze:
07 wrz 2025, 17:41
No tak, co lepsze Mercedes czy Skoda?
Nie o tu chodzi.
Ale jeśli planujesz zakup maszyny, która ma ci służyć przez 30 lat do zarabiania pieniędzy i finanse ci na to pozwalają, chciałbyś mieć taką, która pozwoli ci zarobić szybciej, więcej i mniej się przy tym zmęczyć, prawda?
Więc jeśli miałbyś do dyspozycji polski pilnik i zagraniczną maszynę CNC to co wybierzesz?
Kupisz 100 polskich pilników i zatrudnisz 100 ślusarzy czy kupisz 10 polskich pilników i jedna zagraniczną obrabiarkę?
IMPULS3 pisze:
Też bym pogadał o tym ale publicznie to nie będę, jest trochę inaczej.
Wiem o co chodzi.
Ale cwaniacy i oszuści są wszędzie.
Ale to nie jest standard tylko margines.
Natomiast większość trzyma się unijnych przepisów, bo to jest warunek do otrzymania płatności.
A przy obecnych cenach w rolnictwie, dopłaty to jest jedyny zysk z gospodarstwa.
Produkcja pochłania dokładnie tyle ile generuje zysku.
Jedyny zysk to dopłata, więc mało kto może sobie pozwolić na ryzyko jej utraty.
IMPULS3 pisze:
Widzę i nie jestem takimi rzeczami zachwycony ale jedyny sposób aby coś było w miare zdrowe to zmniejszenie gospodarstw bo te molochy które powstają w Polsce nie są w żaden sposób nastawione na zdrowe produkty tylko na maksymalny zysk a nie jakość.
Nie trzeba gospodarstw zmniejszać.
Wystarczy nie likwidować małych rodzinnych gospodarstw.
Ale to się niestety dzieje od lat - UE jest nastawiona na likwidację małych rodzinnych gospodarstw.
UE niszczy gospodarkę, niszczy suiwerenność, niszczy bezpieczeństwo.
Ale i tak większość się tym dziwnym tworem zachwyca.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 07 wrz 2025, 18:26

IMPULS3 pisze:
07 wrz 2025, 16:31
ale ja nic o lajakch nie pisałem
Wysłałeś mi materiał, w którym na końcu autor żebrze o lajki. Nie przesłuchałeś całości, którą mi poleciłeś? Ja przesłuchałem do końca.
IMPULS3 pisze:
Więc brak żołnierzy powoduje zawężenie frontu a nie poszerzenie.
To też, dlatego zamiast życzeń, teraz istotne są cele. Skoro nie wyszło z życzeniem całkowitego opanowania Ukrainy, to skupiają się na celu odcięcia Ukrainy od Morza Czarnego.
IMPULS3 pisze:
JA BAZUJĘ NA FAKTACH
A niezależne mapy postępu wojny też analizujesz? Te amerykańskie oczywiście, oparte o dane wywiadowcze i analizę zdjęć satelitarnych.
IMPULS3 pisze:
Bo atak na Kijów jakoś Ci nie pasuje do tej ukladanki prawda?
Doskonale pasuje. To mogła być demonstracja siły. Pokazanie, że jak nie będziecie grzeczni, to my się przed podobnymi działaniami, jak w Buczy nie cofniemy. I odtąd część zbrodni, to zbrodnie na cywilach, zupełnie nie związane z frontem. Żeby wpędzić do schronów, destabilizować. Jednych takie działania mobilizują, innym dają myśli do ucieczki z atakowanego państwa. To ilu Ukraińców już uciekło? Spytaj swoich źródeł, bo moje mówią, że ponad jedna czwarta.
IMPULS3 pisze:
Prawdziwa ekologia to było ptactwo które tępiło robaki
Coś ci się pomyliło. Chodzi o chwasty i choroby roślin. A na perz, to raczej ptaki nie pomagały. Na rdzę zbożową również.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 07 wrz 2025, 18:48

drzasiek90 pisze:która ma ci służyć przez 30 lat do zarabiania pieniędzy i finanse ci na to pozwalają,
Tak to było 30lat temu, teraz wymiana sprzetu jest dośc szybka. Natomiast nie o tym była mowa, tylko o tym że to nie jest żaden patriotyzm tylko wybór tego co się podoba nawet nie uwzględniając potrzeb. Wiec i płacz nad tym że coś jest rolniczego spoza kraju nie powinien być prawda?
jasiu... pisze:Wysłałeś mi materiał, w którym na końcu autor żebrze o lajki.

Jasiek, zlituj się , wysłałem materiał abys zrozumiał swoje powody dlaczego artykuł jest dla Ciebie ważniejszy niż fakty. Czyli że szukasz sobie tego w artykułach czego potrzebujesz. Tyle i tylko tyle a skoro z całego filmu zrozumiałeś tylko lajki to Twoj problem.
jasiu... pisze:Doskonale pasuje. To mogła być demonstracja siły. Pokazanie, że jak nie będziecie grzeczni, to my się przed podobnymi działaniami,

Ta odpowiedz tylko umocniła mnie że mój trud nie jest tu nic warty. Czytaj sobie dalej te swoje gazetki. :P
jasiu... pisze: IMPULS3 pisze: ↑
07 wrz 2025 16:41
Prawdziwa ekologia to było ptactwo które tępiło robaki

Coś ci się pomyliło. Chodzi o chwasty i choroby roślin. A na perz, to raczej ptaki nie pomagały. Na rdzę zbożową również.

Ta odpowiedz też pokazuje że ja o jednym a Ty o drugim.
Wiec przyznaję Ci lajka żebyś nie był smutny ze rezygnuję z takiej debaty. Gadaj z Drzaśkiem, on nie lubi Ukrainy, Ty nie lubisz Ukrainy to się dogadacie, a fakty to dla innych. :P

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 07 wrz 2025, 20:02

IMPULS3 pisze:
07 wrz 2025, 18:48
Tak to było 30lat temu, teraz wymiana sprzetu jest dośc szybka. Natomiast nie o tym była mowa, tylko o tym że to nie jest żaden patriotyzm tylko wybór tego co się podoba nawet nie uwzględniając potrzeb. Wiec i płacz nad tym że coś jest rolniczego spoza kraju nie powinien być prawda?
No właśnie nie.
Skoro nie ma podobnego Polskiego to kupują zagraniczne.
Rolnicy chcą i potrzebują duży, wygodnym wyposażony i komfortowy ciągnik.
Gdyby był dostępny Polski a mimo to kupowali zachodni, to można by ich oskarżać, że postępują niepatriotycznie.
Ale nie mają wyboru - z takimi wymaganiami dostępne są tylko zachodnie.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pukury » 07 wrz 2025, 22:25

Hej.
To jak to ? rząd RP ma produkować traktory ?
Załóż firmę i produkuj - tak bardzo krzyczycie o wolnym rynku więc - do dzieła.
To samo z środkami ochrony roślin - przestrzegają dawek żeby dostać dotacje.
Więc ta zła unia daję kasę na dotacje czy nie ?
Żarty jakieś czy co ?
Jak się nie opłaca ( wolny rynek ) to sprzedać gospodarstwo , przenieść się do miasta , znaleźć robotę , wynająć mieszkanie.
pzd.
Mane Tekel Fares

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 wrz 2025, 07:19

pukury pisze:
07 wrz 2025, 22:25
To jak to ? rząd RP ma produkować traktory ?
Oczywiście, że nie.
Ale wytarczy, aby rząd był pro-polski i wspierał polskie przedsiębiorstwa, zamiast brać w łapę i promować zakup zagranicznych.
O tym był właśnie wspomniany wcześniej temat belarusa - w tym czasie URSUS po odrodzeniu kolejny raz nie dał sobie rady.
Czego nie rozumiesz?
pukury pisze:
07 wrz 2025, 22:25
Więc ta zła unia daję kasę na dotacje czy nie ?
Żarty jakieś czy co ?
Widzę, że nic w temacie nie rozumiesz, więc ci wytłumaczę.
Przez unię i jej regulacje produkcja żywności przestała być opłacalna.
Koszty produkcji (paliwo, nawozy, środki ochrony, maszyny i urządzenia) wzrosły 3-4 krotnie a ceny produktów rolnych są na tym samym poziomie.
Dużym dospodarstwom opłaca się o wiele mniej, małym nie opłaca się WCALE!
JEDYNYM ZYSKIEM JEST DOPŁATA!
Ale to nie jest tak, że UE jest świetna bo daje dopłatę w trudnych czasach. Bo te trudne czasy w tej branży wygenerowała właśnie UE.
A więc dopłata to jest takie odszkodowanie za to, że unia zniszczyła rentowność tej branży.
Miastowe się wkurzają na rolników, że dostają dopłaty.
Ale rolnicy się przecież o nie nie prosili - wystarczyło pozwolić im nadal zarabiać na swojej pracy a żadne dopłaty nie były potrzebne.
Miastowe opowiadają: to niech rolnicy oddają dopłaty albo ich nie biorą.
No tak, ale czy rolnicy mogą zrezygnować z unijnych regulacji, aby produkcja spowrotem się opłącała? NIE MOGĄ.

20 lat temu z 5 hektarowego gospodarstwa utrzymywała się cała rodzina.
Teraz 5 hektarowe gospodarstwo daje tak mały zysk, że na miesiąc nie starcza.
To wszystko zasługa UE, więc nie opowiadaj bzdur.

Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16

Post napisał: kozak12 » 08 wrz 2025, 07:45

drzasiek90 pisze:
08 wrz 2025, 07:19

20 lat temu z 5 hektarowego gospodarstwa utrzymywała się cała rodzina.

Już większej głupoty to dawno nie słyszałem.

20 lat temu był 2005r
Nawet 40 lat temu taki kawałek ziemi nie wystarczył na życzenie.
Owszem jak ktoś pracował to jakiś tam profit z tego był. Ale 5 hektarowy rolnik na jedną parę gumofilców co najwyżej mógł sobie pozwolić rocznie.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Daniu » 08 wrz 2025, 07:52

A Ty przestałbyś się już tak użalać. W wielu branżach 20 lat temu było lepiej. Ileż można słuchać/czytac, że rząd, że Tusk, że Niemcy, że u Unia. Jak nie kontrolują to źle, jak wprowadzą regulację to jeszcze gorzej.
Gadać jak powinno być to wszyscy potrafią. Niech każdy „patriota” kupi produkty wyprodukowane w PL to nie będą się musiały zamykać kolejne zakłady.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 61

Post napisał: szopenn » 08 wrz 2025, 08:00

drzasiek90 pisze:Ale to się niestety dzieje od lat - UE jest nastawiona na likwidację małych rodzinnych gospodarstw

bo do rolnika unia ma dopłacać, i wtedy będzie dobrze. A to, że rzeczywistość zredukowała szewców, stolarzy, rymarzy. To to już mniejszy problem. A teraz wejdzie AI, i też się jakiejś grupie zawodowej oberwie, winna będzie EU.

Dodane 50 sekundy:
drzasiek90 pisze:yby był dostępny Polski a mimo to kupowali zachodni, to można by ich oskarżać, że postępują niepatriotycznie.
Ale nie mają wyboru - z takimi wymaganiami dostępne są tylko zachodnie.

o jak dobrze, że on mnie blokuje. powód do dumy. Ciekawe tylko czemu kiedy rolnicy mieli wybór kupić jeszcze poloneza, to już wtedy kupowali bmw. Ciekawe dlaczego mając do wyboru dzisiaj kupić polską przyczepę, kupują niemiecką albo austriacką. No czemu? W polsce przyczepy się robi.

Dodane 9 minuty 54 sekundy:
drzasiek90 pisze:20 lat temu z 5 hektarowego gospodarstwa utrzymywała się cała rodzina.
Teraz 5 hektarowe gospodarstwo daje tak mały zysk, że na miesiąc nie starcza.

kiedyś jak miałeś migomat, to miałeś klientów na spawanie tłumników w promieniu co najmniej 150km. Dzisaj migomat ma każdy nawet w domu. Nie da się zarobić na spawaniu tłumików bo dostępność i wymiana jest tak tania, że nikomu nie opłaca się kupować migomatu żeby naprawiać tłumik.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”