Długość narzędzi, problem

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Moderator: MODERATORZY


kyjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 106
Rejestracja: 27 wrz 2011, 15:51
Lokalizacja: Warszawa Pd

Re: Długość narzędzi, problem

#21

Post napisał: kyjo » 09 lis 2017, 22:21

W razie czego weź skopiuj programy do sond z innej maszyny i na nowo wgraj w sterownik. jest odpowiedni setting do ich odblokowania. Raz juz widziałem taką sytuację że sie wykrzaczyły



Tags:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5388
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Długość narzędzi, problem

#22

Post napisał: WZÓR » 10 lis 2017, 09:20

CFA pisze:
09 lis 2017, 13:56
tabak pisze:
08 lis 2017, 11:57
Jak wiemy nie zaleca się pozostawiania narzędzi we wrzecionie na weekend na przykład.
Skąd wiemy i kto nie zaleca?
Wiemy z doświadczenia , a niekiedy zaleca zaprzyjaźniony serwisant z Haas.

@CFA - widzę , że nie masz obycia na Haas :)
Nie znam dokładej nazwy tego elementu maszyny , więc nazwę je ,, ustrojstwo".
Jest na nim osadzony cały rząd podkładek tależykowych i pozostawione narzędzie we wrzecionie wymusza na nich cały czas pracę.
W związku z tym szybciej się ( ponoć) zużywają.
Druga sprawa , to zakleszczanie sie stożka.
Od czasu do czasu trzeba ,, przewietrzyć" wrzeciono aby nie kleszczyło oprawek .
Mało kto używa do tego celu specjalnego sprey-u i potem trzeba potraktować oprawkę przy zdejmowaniu (np.) młotkiem gumowym.
Zjawisko zakleszczania nasila się szczególnie przy używaniu TSC ( chłodzenie przez wrzeciono) ...... , ale jak od czasu do czasu stożek sie popryska spray-em to jako tako możba pracować ....... na Haas. :)

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1190
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Długość narzędzi, problem

#23

Post napisał: CFA » 10 lis 2017, 15:17

WZÓR pisze:
10 lis 2017, 09:20
CFA pisze:
09 lis 2017, 13:56
tabak pisze:
08 lis 2017, 11:57
Jak wiemy nie zaleca się pozostawiania narzędzi we wrzecionie na weekend na przykład.
Skąd wiemy i kto nie zaleca?
Wiemy z doświadczenia , a niekiedy zaleca zaprzyjaźniony serwisant z Haas.

@CFA - widzę , że nie masz obycia na Haas :)
Nie znam dokładej nazwy tego elementu maszyny , więc nazwę je ,, ustrojstwo".
Jest na nim osadzony cały rząd podkładek tależykowych i pozostawione narzędzie we wrzecionie wymusza na nich cały czas pracę.
W związku z tym szybciej się ( ponoć) zużywają.
Druga sprawa , to zakleszczanie sie stożka.
Od czasu do czasu trzeba ,, przewietrzyć" wrzeciono aby nie kleszczyło oprawek .
Mało kto używa do tego celu specjalnego sprey-u i potem trzeba potraktować oprawkę przy zdejmowaniu (np.) młotkiem gumowym.
Zjawisko zakleszczania nasila się szczególnie przy używaniu TSC ( chłodzenie przez wrzeciono) ...... , ale jak od czasu do czasu stożek sie popryska spray-em to jako tako możba pracować ....... na Haas. :)
Maszyna nie ma znaczenia, to ustrojstwo wszędzie działa na podobnej zasadzie i z narzędziem we wrzecionie jest to standardowa pozycja, w której pracuje. Gdyby napie... cały weekend - narzędzie do wrzeciona i wyciągać, to owszem, ale podejrzewam, że w połowie maszyn ten mechanizm jest dźwigniowy i albo sprężyna wypycha albo zwalnia i nawet nie chce mi się analizować czy dla sprężyny lepiej jest jak jest wypięta czy ściśnięta - pewnie w połowie mechanizmów jest odwrotnie. Zatem jeśli mamy mówić o jakimś zużyciu w pozycji zamkniętej, to jest to znikome - i takie samo jak w pozycji otwartej w innych konstrukcjach. Zakleszczenie się stożka to jest raczej właśnie efekt takiego działania jak opisujesz: zostawiamy wrzeciono bez narzędzia, ale potem nieuważnie dmuchamy po stole powietrzem i cały ten syf z przestrzeni roboczej wpada do stożka - to i się zakleszcza. Nie dbam przesadnie o czystość stożków narzędzi, tzn nie robię jakichś specjalnych zabiegów (spreyami) i od 10 lat nigdy nie zakleszczyło mi się narzędzie w wrzecionie (no może raz), więc na to też raczej nie ma to wpływu. Serwisanci, których o to pytałem wzruszali ramionami kwitując to jako fakt bez znaczenia. W instrukcjach maszyn też nic na ten temat nie ma - jedynie wzmianka, żeby dbać o czystość wrzeciona i stożków i pewnie raz na jakiś czas przetrzeć to naoliwioną szmatką, ale to bardziej chyba ze względu na korozję a nie w związku z pobytem narzędzia we wrzecionie lub nie.


Autor tematu
tabak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 128
Rejestracja: 13 maja 2007, 11:55
Lokalizacja: olsztyn

Re: Długość narzędzi, problem

#24

Post napisał: tabak » 11 lis 2017, 14:08

A najlepsi są operatorzy którzy myją stół maszyny chłodziwem przez wrzeciono i później jeszcze nie wycierają stożka. I dziwią się skąd wióry na stożku.
Pytanie mam z innej beczki. Gdzie szukać parametrów maszyny odpowiedzialnych za ograniczenie posuwu G0 i G1, G2, G3? Coś anemiczne ma ruchy ta maszyna i może trochę by je podkręcić o ile to w ogóle możliwe.

PozDRo

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5388
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Długość narzędzi, problem

#25

Post napisał: WZÓR » 11 lis 2017, 16:17

tabak pisze:
11 lis 2017, 14:08
.... Coś anemiczne ma ruchy ta maszyna....
Czyli co?

p.s.

O szybkości Haas poczytaj tu;
hsm-t70582.html

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
tabak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 128
Rejestracja: 13 maja 2007, 11:55
Lokalizacja: olsztyn

Re: Długość narzędzi, problem

#26

Post napisał: tabak » 11 lis 2017, 21:23

Cześć. Dzięki za artykuł. To że zwalnia na ciasnych łukach to zauważyłem już przy posuwach 2000mm/min. A ruch G53 Z0. to jakaś porażka. Jak przyspieszyć G0?

PozDRo

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5388
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Długość narzędzi, problem

#27

Post napisał: WZÓR » 11 lis 2017, 21:27

tabak pisze:
11 lis 2017, 21:23
.... Jak przyspieszyć G0?

PozDRo
Nie wiem czy jeszcze jest co przyśpieszać ..... , a jeśli tak to tylko z panela serwisu.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
tabak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 128
Rejestracja: 13 maja 2007, 11:55
Lokalizacja: olsztyn

Re: Długość narzędzi, problem

#28

Post napisał: tabak » 11 lis 2017, 21:34

WZÓR pisze:
11 lis 2017, 21:27
tabak pisze:
11 lis 2017, 21:23
.... Jak przyspieszyć G0?

PozDRo
Nie wiem czy jeszcze jest co przyśpieszać ..... , a jeśli tak to tylko z panela serwisu.

Mariusz.
Podpowiesz co i jak? Lub czy szukać tego w ogóle w którejś z instrukcji?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5388
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Długość narzędzi, problem

#29

Post napisał: WZÓR » 11 lis 2017, 22:37

tabak pisze:
11 lis 2017, 21:34
WZÓR pisze:
11 lis 2017, 21:27
tabak pisze:
11 lis 2017, 21:23
.... Jak przyspieszyć G0?

PozDRo
Nie wiem czy jeszcze jest co przyśpieszać ..... , a jeśli tak to tylko z panela serwisu.

Mariusz.
Podpowiesz co i jak? Lub czy szukać tego w ogóle w którejś z instrukcji?
Aby otworzyć panel z poziomu serwisu trzeba wpisać hasło.
Jakie to (?) ...... nie wiem.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”