corel draw + step2cnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu STEP2CNC

Autor tematu
lovewoodmateusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2018, 19:42

corel draw + step2cnc

#1

Post napisał: lovewoodmateusz » 25 lip 2018, 19:52

Witam,
Jestem początkującym użytkownikiem cnc i mam pytanie jeżeli jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć nawet łopatologicznie będę wdzięczny. Projekty tworze w programie corel draw następnie exportuje je do pliku PLT który czyta program step2cnc i wszystko działa mogłby się wydawać natomiast nie jestem sobie w stanie poradzić z tematem warstw. Podczas pracy wycina mi tylko jakby 1 poziom(wastwe). Nie wiem w którym momencie robię błąd lub czego nie robie. I czy przy warstwach można zrobić coś w stylu np: pierwsza warstwa jest wyrzeźbiona na 10 cm druga głębsza na odcinku 8 cm a trzecia na 4 cm ? Bedę wdzięczny za wskazówki.

Zupełnie inaczej jest na ploterze laserowym co2 na którym również pracuje.




kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1871
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: corel draw + step2cnc

#2

Post napisał: kubus838 » 26 lip 2018, 19:08

Witam
Jeżeli rysujesz bryłę w corelu i zapisujesz ją w pliku plt to możesz ją tylko wyciąć. Pomijam tu fakt "kreskowania" bryły bo to temat na później. W STEP2CNC jest zakładka gdzie ustawia się warstwy które nazywają rampami lub przejściami po których będzie przesuwał się wirujący frez. W step2cnc te przejścia są oznaczone kolorami i można ustawić odległość np: pierwsze przejście gdzie frez wchodzi 2 milimetry w głąb materiału a drugie przejście już frez wejdzie 4 milimetry w materiał. Poszukaj w step2cnc opcji do ustawiania plików plt

A tu ja się pogubiłem:

I czy przy warstwach można zrobić coś w stylu np: pierwsza warstwa jest wyrzeźbiona na 10 cm druga głębsza na odcinku 8 cm a trzecia na 4 cm ? Bedę wdzięczny za wskazówki. u już się pogubiłem o co Ci chodzi?[/]

Nie wiem o co chodzi z tym rzeźbieniem. Jeżeli próbujesz w corelu przygotować sobie program dla bryły 3d to raczej w ten sposób tego nie zrobisz. W przypadku brył 3d to chyba raczej powienieś zabawić się skalą szarości.

A po trzecie jeżeli chcesz żeby Ci pomóc to najpierw pokaż co chcesz frezować bo tak to jest tylko gdybanie i nie bardzo wiadomo co i jak pisać.

robert


Autor tematu
lovewoodmateusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2018, 19:42

Re: corel draw + step2cnc

#3

Post napisał: lovewoodmateusz » 27 lip 2018, 18:46

Witam,
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Właśnie w kwestii wycięcia jest problem ponieważ obrabiany materiał to drewno świerkowe o grubości ok 2,5 cm.
Nie próbowałem na raz ciąć na powolnym posówie maszyny ale wydaje mi się że mógłbym coś uszkodzić. Chciałbym dowiedzieć się jak robić warstwy i wtedy przeciąć na kilka wysokości obrabiany materiał. Do maszyny było oprogramowanie educad oraz step2cnc, (ja tyklko ogarniam corel draw i umiem zapisać na plt)zastanawiam się czy na początek jest to dobre oprogramowanie aby poznać podstawy i czy warto się na nim uczyć? Jeśli chodzi o to co chciałbym robić to w głównej mierze grawerować oraz wycinać. Nie za bardzo wiem gdzie mogłbym zasięgnąć wiedzy na ten temat.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dodane 6 minuty 6 sekundy:
Obrazek jeśli chodzi o to co napisałem mało zrozumiale to bardzo chciałbym się nauczyć czegoś takiego przy użyciu frezu V


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1871
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: corel draw + step2cnc

#4

Post napisał: kubus838 » 28 lip 2018, 10:19

To co opisałeś czyli wycinanie jest to obróbka w dwóch osiach i corel oraz pliki plt dadzą radę.
To co wskazałeś to już jest obróbka w 3 osiach więc z corelem może być problem. Ale może być jeszcze jedno rozwiązanie - tak jak pisałem wcześniej. W stpe2cnc możesz otworzyć plik bmp lub jpg tylko proponuje te plik za pomocą corel photo point zamienić na skalę szarości lub phtoschop. Najpierw popróbuj i sprawdź bo to się normalnie wytłumaczyć nie da. Ale pewne jest to, że praca z euducadem raczej Cie nie minie.

A tak na marginesie to zacznij swoją naukę od jeszcze innych CAD/CAM bo przy Twoich pracach może to być najlepszy rozwiązaniem.

Wycinanie i proste grawerowanie w corelu za pomocą plików plt zrobisz. Ale to co chciałbyś robić to nie jest grawerowanie. Po za tym w step2cnc jest opcja "pomocy" dobrze ją przeczytaj.

robert


Autor tematu
lovewoodmateusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2018, 19:42

Re: corel draw + step2cnc

#5

Post napisał: lovewoodmateusz » 28 lip 2018, 11:27

Dziękuje bardzo za informację, bedę próbował ;)
Pozdrawiam serdecznie Mateusz


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1871
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: corel draw + step2cnc

#6

Post napisał: kubus838 » 28 lip 2018, 12:15

To jeszcze na koniec powiem tak: poszukaj w sieci gdzieś są darmowe CAD-y i CAM-y. Może i na nich nie będziesz pracował w późniejszym czasie ale pokaże jak z plików dxf 2d robić tak abyś uzyskał bryłę 3d i wyjaśni o co w ty chodzi. A dokładnie z plików 2d tworzyć fronty meblowe za zdjęć.

robert


Autor tematu
lovewoodmateusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2018, 19:42

Re: corel draw + step2cnc

#7

Post napisał: lovewoodmateusz » 28 lip 2018, 16:35

Poszukam :) Pozdrawiam Mateusz


Autor tematu
lovewoodmateusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2018, 19:42

Re: corel draw + step2cnc

#8

Post napisał: lovewoodmateusz » 17 sie 2018, 19:49

Hejo, teraz mam kolejny problem :/ przeniosłem maszynę do innego garażu i silniki ktlrokowe podczas sterowania klawiatura... nie ruszają się tylko piszczą.... a gdy włączę α prace działa... mógłbyś pomoc ?


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1871
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: corel draw + step2cnc

#9

Post napisał: kubus838 » 17 sie 2018, 22:27

lovewoodmateusz pisze:
17 sie 2018, 19:49
Hejo, teraz mam kolejny problem :/ przeniosłem maszynę do innego garażu i silniki ktlrokowe podczas sterowania klawiatura... nie ruszają się tylko piszczą.... a gdy włączę α prace działa... mógłbyś pomoc ?
A niby jak Ci można pomóc? Żeby pomóc to trzeba widzieć pacjenta.

robert


Autor tematu
lovewoodmateusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2018, 19:42

Re: corel draw + step2cnc

#10

Post napisał: lovewoodmateusz » 18 sie 2018, 14:13

jasne, będę próbował to ogarnąć;) pozdrawiam
Mateusz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „STEP2CNC”