Chinskie servo hybrydowe czy zwykły krokowieć

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

Chinskie servo hybrydowe czy zwykły krokowieć

#1

Post napisał: kamil_rc » 23 sty 2017, 17:52

Witajcie.
Znajomy poszukuje napędu do frezarki. Natrafiliśmy na chińską aukcje z silnikiem krokowym hybrydowym w dość dobrej cenie. Ma ktoś doświadczenie z tymi silnikami? Na forum coś mało popularne są a cena porównywalna z kupnem sterownika i krokowca w kraju. Tu można zobaczyć aukcje; https://pl.aliexpress.com/item/Closed-l ... rue#extend


Pozdrawiam Kamil

Tagi:


michalekctu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2016, 22:11
Lokalizacja: Kujawskopomorskie

#2

Post napisał: michalekctu » 23 sty 2017, 23:05

podłączam sie :)
Motywacja jest tym, co pozwala Ci zacząć. Nawyk jest tym, co pozwala Ci wytrwać.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2442
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#3

Post napisał: Petroholic » 01 mar 2017, 20:29

też podpytam - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

niestety opis jest co najmniej niezadowalający :(
Skośnooki_google_translator pisze:w pętli zamkniętej 86HB250-118B + HB860D silnika serwo silnik krokowy Nema 86 Hybird 8.5N.m zamknięta pętla 2-fazowy silnik krokowy sterownik

opakowanie produktu:

1*1 szt HB860D wyżywienie kierowcy

2*1 szt86HB250-118D silnik krokowy

3*1 sztuk kabel Enkodera 3 meter
wyżywienie kierowcy? wnioskuję zasilacz lub sterownik :D


Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#4

Post napisał: kamil_rc » 01 mar 2017, 21:44

Zamowiłem na testy, jak narazie sprawdzone tylko na warsztacie jak trzymają pozycje i rewelka, ale to bez żadnrych pomiarów. Jak będą na maszynie to można będzie zdzialać wiecej. Fakt opis słaby. Jako enkoder siedzi tarcza prawdopodobnie z czujnikiem optycznym.
Pozdrawiam Kamil

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2442
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#5

Post napisał: Petroholic » 01 mar 2017, 21:53

A mógłby kolega na PW podzielić się wiedzą - które dokładnie kolega zamówił, ile $ wyszło za wszystko i jaki czas oczekiwania?

Zawsze to tańsza alternatywa dla serw i zlikwiduje problem gubienia kroków...


Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#6

Post napisał: kamil_rc » 01 mar 2017, 22:18

Napisze tu aby bylo dla Innych:)
Zestaw dokłądnie ten z linku, na wysyłke chinczyka czekałem długo bo ok 2 tyg, akurat byl chinski nowy rok i tak zeszło. Jak wysłał w piątek to w pon miałem telefon o cle czy tam vacie z dhl a w środe miałem paczki u siebie. Doliczono 90zł cła/vatu w DHL i tyle:) A koszt kompletu 159$
Pozdrawiam Kamil


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: 251mz » 01 mar 2017, 23:08

kamil_rc pisze:Fakt opis słaby.
Dokładnie.
Sam wiem ,że nawet wśród tych samych typów krokowców , a różnych producentów są różnice w charakterystyce momentu.

Właśnie jak dla mnie najbardziej brakuje takiej charakterystyki momentu w funkcji obrotów...


Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#8

Post napisał: kamil_rc » 08 mar 2017, 18:29

Gdyby ktoś potrzebował to posiadam angielską instrukcje do sterownika, w komplecie jest tylko w wersji z płotkami.

Mam małą zagwostke z podłączeniem sterownika do karty SSK MB2, Mianowicie gdzie należy poprawnie podłączyć pin z karty GND do sterownika silnika? W sterowniku silnika brakuje mi wejscia GND, przekopałem również manuala w sklepie sponsora do korkowców hybrydowych i również się na to nie napotkałem. Jedynie co mi przychodzi do głowy to podłączenie GND do masy zasilania lub do masy z enkodera. Będzie to poprawne rozwiązanie?
Pozdrawiam Kamil

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: Yarec » 09 mar 2017, 02:12

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2442
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#10

Post napisał: Petroholic » 09 mar 2017, 19:11

Całkiem fajna opcja... Muszę się za ciut mocniejszymi rozejrzeć...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”