Chinskie servo hybrydowe czy zwykły krokowieć

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#11

Post napisał: kamil_rc » 09 mar 2017, 23:53

No właśnie podłączyłem sygnałowe przewody ale co z GND?
zgodnie z strony sponsora ;
Obrazek

Co mam podłączyć do GND w płycie ssk? Ekran przewodu miedzy płytą a sterownikiem?


Pozdrawiam Kamil

Tagi:


Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#12

Post napisał: kamil_rc » 25 mar 2017, 15:40

Silniki zamontowane w maszynce:)
Pozdrawiam Kamil

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2459
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#13

Post napisał: Petroholic » 25 mar 2017, 19:25

Ładne dźwięki wydają :) Próbowałeś jakoś przyblokować, żeby sprawdzić pętlę?


Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#14

Post napisał: kamil_rc » 25 mar 2017, 21:27

działa, tj wyskakuje alarm i trzeba zresetować sterownik. Jak będzie szafa sterownicza to będę chciał w takiej sytuacji wymusić zatrzymanie wszystkich silników. Ale to już temat na kwiecień:)
Pozdrawiam Kamil

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2459
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#15

Post napisał: Petroholic » 25 mar 2017, 22:50

te sterowniki powinny chyba mieć jakieś widełki czasu do ustawienia, że jak silnik zgubi kroki to ma jakiś czas żeby nadgonić, a jak się nie mieści w widełkach to dopiero stop program...

jak zatrzymuje od razu to źle... powinien chociaż próbować nadgonić...


Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#16

Post napisał: kamil_rc » 25 mar 2017, 22:58

Jest taka opcja Setting Position Deviation into bedzie to, jak narazie jest ustawione na 40%. Test byl przy zatrzymaniu silnika o przeszkode. Inaczej sie nir udalo zatrzymac silnika;)
Pozdrawiam Kamil

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2459
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#17

Post napisał: Petroholic » 25 mar 2017, 23:30

A no to gites :)

W sumie ciężko jest zasymulować gubienie kroków chociaż mogłeś na przykład zamiast "kolizji" zaprzeć ręką bramę (zrobić opór) może by wywołało zgubienie kroku...


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1657
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#18

Post napisał: upanie » 26 mar 2017, 06:18

8,5Nm na śrubie zatrzymać ręką to chyba Hulk-iem trzeba być :mrgreen:

[ Dodano: 2017-03-26, 06:56 ]
A tak przy okazji to miał ktoś kontakt z serwami ClearPath?
Wyglądają sympatycznie. Cena od 260$. np. takie https://www.teknic.com/model-info/CPM-SDSK-2310D-RLN/
czilałt...


Autor tematu
kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#19

Post napisał: kamil_rc » 26 mar 2017, 09:39

Jeszcze rączki są mi potrzebne do poskładania maszyny w całość więc nie próbowałem :mrgreen:

te serwa to trochę dziwne, podają maksymalną rozdzielczość/powtarzalność 0,03 stopnia obrotu silnika co przy śrubie o skoku 5 da nam wartość aż 0,15! Chyba że coś zle rozumuje z tego co napisali.
Pozdrawiam Kamil


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1657
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#20

Post napisał: upanie » 26 mar 2017, 10:23

5mm na 360 daje niecałe 0.014mm na stopień obrotu.
0.03 z tego daje 0.0004mm. No chyba że o co innego chodzi. Nie wiem bo nie czytałem o nich za dużo tylko oglądałem filmy.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”