Autodesk Fusion 360 - kącik porad


maniek0019
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 27 maja 2015, 22:44
Lokalizacja: Dębica

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#511

Post napisał: maniek0019 » 27 maja 2021, 21:17

Jak mogę w contour 2D poprowadzić obróbkę kontrolowanie, tak żeby tylko fragment w czerwonym kółku obrobić ?, a wejście w miejscu niebieskiej lini ?
Obrazek



Tagi:


florek41
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 11 gru 2016, 22:14
Lokalizacja: Białystok

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#512

Post napisał: florek41 » 27 maja 2021, 21:46

Użyj do tego Trim Toolpath już po wygenerowaniu konturu. Po wybraniu trim zmień sobie tryb na inside boundry i zaznacz część która ma zostać. Najlepiej zaznaczać w takim rzucie, gdzie dobrze widzisz scieżkę - np. widok z góry.
Jeśli chcesz to zrobić bardzo precyzyjnie to zrób nowy szkic na tej płaszczyźnie, który zawiera tylko odcinek który chcesz obrabiać i na jego podstawie zdefiniuj obróbkę.
Obrazek

Jeśli chodzi o punkt wejścia w materiał to w tym przypadku musisz zmienić kierunek obróbki (UWAGA zmieniasz sposób pracy narzędzia!)
W zakładce Passes zmieniasz Sideways Compensation na Right.
Obrazek


b.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 40
Posty: 1846
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#513

Post napisał: Avalyah » 27 maja 2021, 22:21

florek41 pisze:na jego podstawie zdefiniuj obróbkę.

To zdecydowanie lepsza opcja, bo trim toolpath chyba jest tylko w wersji "na bogato".

Rysowanie własnych ścieżek korzystając ze szkiców to użyteczna możliwość w F360.


brandnew
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 70
Rejestracja: 23 lut 2021, 21:01

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#514

Post napisał: brandnew » 27 maja 2021, 23:14

maniek0019 pisze:Jak mogę w contour 2D poprowadzić obróbkę kontrolowanie, tak żeby tylko fragment w czerwonym kółku obrobić ?


A tak całkiem na marginesie, jak sobie wyobrażasz fizyczne wykonanie tego fragmentu? Narysować można prawie wszystko, ale jak to wykonać skrawaniem?


maniek0019
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 27 maja 2015, 22:44
Lokalizacja: Dębica

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#515

Post napisał: maniek0019 » 28 maja 2021, 21:22

florek41 pisze:
27 maja 2021, 21:46
Użyj do tego Trim Toolpath już po wygenerowaniu konturu. Po wybraniu trim zmień sobie tryb na inside boundry i zaznacz część która ma zostać. Najlepiej zaznaczać w takim rzucie, gdzie dobrze widzisz scieżkę - np. widok z góry.
Jeśli chcesz to zrobić bardzo precyzyjnie to zrób nowy szkic na tej płaszczyźnie, który zawiera tylko odcinek który chcesz obrabiać i na jego podstawie zdefiniuj obróbkę.
Obrazek

Jeśli chodzi o punkt wejścia w materiał to w tym przypadku musisz zmienić kierunek obróbki (UWAGA zmieniasz sposób pracy narzędzia!)
W zakładce Passes zmieniasz Sideways Compensation na Right.
Obrazek


b.
Dzięki kolego za podpowiedź, obawiałem się że będę musiał wyskoczyć z kasy i będę miał przywilej ''trim-a'',
ale skoro kontur 2D poleci po szkicu to dla mnie już wystarczająco, a czego nie wiedziałem

Obrazek

brandnew pisze:
27 maja 2021, 23:14


A tak całkiem na marginesie, jak sobie wyobrażasz fizyczne wykonanie tego fragmentu? Narysować można prawie wszystko, ale jak to wykonać skrawaniem?


Na spokojnie ;),
podałem tą bryłę bardziej jako przykład na przyszłość, a swoją drogą wykonywałem tego typu detal i sprawa wyglądała tak że po zgrubnym i wykańczającym frezie fi8 w kąciku zostawało naroże R4, chciałem "doskrobać" frezem fi 3 bo taki promień był dopuszczalny ale bez sensu było frezować ten sam kontur po frezie fi 8, jak można by właśnie ten krótki odcinek, choć można też zastosować Rest Machining, ale czasem moja wizja nie pokrywa się z wizją programu :)


korzystając z okazji podpytam jeszcze:
co nie tak robię że kiedy chce wykonać wierszowaniem promień razem z prostopadłą ścianą, to obróbka parallel wierszuje tylko promień a prostą ścianę omija ? ( chciałbym od góry do dołu po 1mm zejście, bo np. mam freza z roboczą częścią 3 mm ;D )
z kolei contour 3d nie puści żadnej obróbki. . . .
wiem, że mogę zastosować na prostopadłej części 2D a potem 3D/parallel ale te moje wizje.... :) powiedzmy że chciałbym mieć obróbkę bez względu na czas wykonania w jednym programie,
Obrazek


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#516

Post napisał: sebasbox » 01 cze 2021, 11:32

Jak mogę zoptymalizować strategię obróbki dla Pocket3d w załączonym pliku (ostatnia strategia)? Chodzi mi o to że maszyna frezuje do pewnego momentu po czym podnosi się i zaczyna ponownie przechodzić te same linie tym razem już do samego końca. Nie wiem jak zrobić żeby po prostu zrobiła to za pierwszym razem.
Stosuje pocket 3d z uwagi że jest tam opcja "from previous operation"
https://drive.google.com/file/d/1rRo5vq ... sp=sharing

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1841
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#517

Post napisał: TOP67 » 01 cze 2021, 12:10

sebasbox pisze:
01 cze 2021, 11:32
Stosuje pocket 3d z uwagi że jest tam opcja "from previous operation"
Można też wyeksportować stan po poprzedniej operacji jako nową przygotówkę


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#518

Post napisał: sebasbox » 01 cze 2021, 12:59

No pewnie tak, ale zakładam że powinna być opcja zmiany ustawień żeby takich sytuacji nie było.


Michal3013
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 28
Rejestracja: 25 maja 2020, 07:14

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#519

Post napisał: Michal3013 » 12 cze 2021, 13:42

Dzień dobry, mam pytanie. Mam do frezowania matrycę. I pojawia się problem, gdyż nie wszędzie dojdę frezem powiedzmy 5mm. Przy nie których literach muszę wziąć frez 1/1,5mm. Jak ustawić to w camie by,, do frezowac,, miejsca gdzie większy frez nie dojdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 128
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#520

Post napisał: sebasbox » 12 cze 2021, 14:24

użyj wybranej strategii 3D i wybierz opcje "from previous operation"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”