Autodesk Fusion 360 - kącik porad
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

Chciałbym wykonać taką kieszeń, jej dno jest cylindryczne. Chociaż wiem, że idealnie nie da się tego zrobić, bo na krawędziach wzdłuż osi detalu będzie płaski kawałek o połowie średnicy freza, to pozostałą część dna powinno dać się zrobić, jeżdżąc frezem w poprzek detalu. Jak to zrobić? Efekt, który chciałbym uzyskać to z grubsza coś takiego:

Do dyspozycji mam tylko operacje, które posiadają opcję Wrap Toolpath, czyli 2D Adaptive, 2D Contour i 2D Pocket.
-
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
Ale z czwartą osią, czy bez? Czytałem, że walczyłeś z nią ostatnio.
Jak na 3 osiach, to lepiej chyba frezem ball nose.
Jak na 3 osiach, to lepiej chyba frezem ball nose.
-
- Posty w temacie: 54
Z czwartą osią. Walka z postprocesorem na szczęście udana, teraz trzeba z upierdliwościami Fusiona sobie radzić, jak chociażby to, że nie potrafi zrobić operacji na zamkniętym konturze na obwodzie (Cannot unwrap cyclical geometry) i trzeba to obchodzić robiąc mikroskopijne dziury w modelu, żeby kontur nie był zamknięty.
Ale tutaj po prostu chciałbym obrócić sobie obróbkę tak, jak mogę to zrobić w operacji planowania, ale ona nie jest do zastosowania na powierzchni cylindrycznej.
Ale tutaj po prostu chciałbym obrócić sobie obróbkę tak, jak mogę to zrobić w operacji planowania, ale ona nie jest do zastosowania na powierzchni cylindrycznej.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Potrzebuje wyfrezować w listwie taką rampe .

Czy jest możliwe w f360 aby zaznaczyć kontur i jednym ruchem narzędzia ( frez o średnicy takiej samej jak szerokość kieszeni ) bez wierszowania wykonać taką rampę pod kątem ?

Czy jest możliwe w f360 aby zaznaczyć kontur i jednym ruchem narzędzia ( frez o średnicy takiej samej jak szerokość kieszeni ) bez wierszowania wykonać taką rampę pod kątem ?
-
- Kontakt:
A pod jakim kątem będzie frez? Bo jeśli pionowo do górnej płaszczyzny, to uzyskasz wklęsłą powierzchnię (jak w rynnie).
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam kolegów.
Powoli uczę się Fusion i stanąłem na takim temacie:
mam ofrezować formatkę (na przykład 100 x 200 mm), nie używając operacji 2D Kontur.
Chodzi o to, żebym złapał materiał po dwóch stronach, np. po bokach 100 mm a frezował tylko po krawędziach 200 mm.
Potem zmiana łap na boki 200 mm i frezujemy boki 100.
Takie nietypowe zlecenie, nie da się inaczej zamocować materiału.
Szukałem rozwiązania po samouczkach Fusion, ale za mało znam ten program. Jaką operacją to przeprowadzić?
Powoli uczę się Fusion i stanąłem na takim temacie:
mam ofrezować formatkę (na przykład 100 x 200 mm), nie używając operacji 2D Kontur.
Chodzi o to, żebym złapał materiał po dwóch stronach, np. po bokach 100 mm a frezował tylko po krawędziach 200 mm.
Potem zmiana łap na boki 200 mm i frezujemy boki 100.
Takie nietypowe zlecenie, nie da się inaczej zamocować materiału.
Szukałem rozwiązania po samouczkach Fusion, ale za mało znam ten program. Jaką operacją to przeprowadzić?
Pozdrawiam - Zbyszek z BB
-
- Posty w temacie: 11
Zaznacz kontur, później kliknij jeszcze raz na zaznaczony kontur i zostaw zaznaczone tylko te krawędzie które chce obrabiać.
-
- Kontakt:
Można też usunąć dowolne fragmenty wygenerowanych ścieżek.
Polecam taki kurs z modułu CAM
http://programista-cam.pl/fusion-360-frezowanie-2d/
Polecam taki kurs z modułu CAM
http://programista-cam.pl/fusion-360-frezowanie-2d/