Autodesk Fusion 360 - kącik porad


zetmarcin
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 44
Rejestracja: 19 lip 2009, 01:04
Lokalizacja: Legnica-Wrocław

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#111

Post napisał: zetmarcin » 31 gru 2017, 00:21

Witam

Mam pytanko jak zrobić żeby Fusion nie ciął wałka, śrub itp na przekrojach w rysunku?



Tagi:


Ganz_Conrad
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11
Posty: 98
Rejestracja: 02 gru 2014, 11:31
Lokalizacja: Słupsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#112

Post napisał: Ganz_Conrad » 01 sty 2018, 18:38

Witajcie.
Robię stół do paździerza, w którym będą takie nakrętki wpuszczane do drewna:

Dziury w stole robiłem poprzez narzędzie "Hole"
W CAM użyłem 2d Pocket.
Szukam i kombinuję, ale nie mogę znaleźć jak zrobić aby CAM obrabiał każdy otwór do końca, a następnie przechodził do drugiego.
W tej chwili najpierw frezuje kieszonkę 20mm w każdym otworze, a następnie przechodzi do wierceń skacząc bez sensu pomiędzy otworami i wracając do poprzednich. Na poniższym filmiku symulacja z 2 otworów (aby był krótki). Do wywiercenia jest kilkadziesiąt otworów, więc szybciej by było, gdyby frezował otwór w całości, a następnie przechodził do kolejnego.

https://youtu.be/x1lHNiYq-sM

Próbowałem już kilku rzeczy: zmiana kolejności podczas wybierania płaszczyzn, zmiany w linkowaniu i nie mogę dojść gdzie to jest.

http://a360.co/2q6yOpu
wszystkiego dobrego w Nowym Roku!


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63
Posty: 12799
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#113

Post napisał: kamar » 01 sty 2018, 19:46

Żle to robisz. Kieszeń to najgorsza strategia. Otwór na wylot rób "bore" a podebranie "2d contour" z ustawionym "Roughing Passes"
:)


Ganz_Conrad
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11
Posty: 98
Rejestracja: 02 gru 2014, 11:31
Lokalizacja: Słupsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#114

Post napisał: Ganz_Conrad » 01 sty 2018, 22:31

No to mi ułatwiłeś ;-)
Zrobiłem :
Obrazek
Obrazek
Nowe problemy to:
- to są 2 różne strategie, z których (jeszcze) nie potrafię stworzyć 1 pliku (postprocess generuje osobny plik dla każdej strategii)
- nawet jak połączę to w jeden plik to nadal frezowane muszą być najpierw kieszenie dla wszystkich zaznaczonych otworów, a potem wiercenie. Chciałem aby frezowany był w całości otwór za otworem, czyli 2dContour i bore itd.
- 2dContour musi być pierwszy bo bore zaczyna wiercić 2mm poniżej góry materiału.
http://a360.co/2q6yOpu (CAM>SetupTesty)


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63
Posty: 12799
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#115

Post napisał: kamar » 01 sty 2018, 22:39

Wszystko jest do ustawienia, ćwiczyć, ćwiczyć :) płaszczyzny początkowe i końcowe ustawiasz w sekcji "height"
Jak już generujesz kody to masz mieć aktywny "setup" a nie operacje w nim. Wtedy będą wszystkie operacje w jednym pliku.
:)


Ganz_Conrad
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11
Posty: 98
Rejestracja: 02 gru 2014, 11:31
Lokalizacja: Słupsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#116

Post napisał: Ganz_Conrad » 02 sty 2018, 10:13

Wielkie dzięki, będę trenował. Najgorsze jest poszukiwanie takich drobiazgów, nie ma ich w samouczkach i nie da się znaleźć po słowach kluczowych.

Awatar użytkownika

maras-1232
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 36
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#117

Post napisał: maras-1232 » 07 sty 2018, 15:37

Witam a czy jest możliwość ustawienia w programie aby podczas rysowania elementu na tokarke program nie (pokazywał,rysował) mi promienia (RADIUS) tylko średnice (DIAMETER)
kiepsko jest dzielić każdy wymiar z rysunku na pół


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63
Posty: 12799
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#118

Post napisał: kamar » 07 sty 2018, 15:45

maras-1232 pisze:
07 sty 2018, 15:37
kiepsko jest dzielić każdy wymiar z rysunku na pół
A po co ?
:)

Awatar użytkownika

maras-1232
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 36
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#119

Post napisał: maras-1232 » 07 sty 2018, 16:13

po narysowaniu detalu wymiaruje go , muszę podawać nie średnice tylko promień a na rysunku technicznym mam średnice, kurcze nie wiem czy mnie zrozumiesz


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63
Posty: 12799
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#120

Post napisał: kamar » 07 sty 2018, 16:27

Masz do wyboru z menu czy promień czy średnica i żadnego dzielenia przez 2
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”