Agregat hydrauliczny 12V

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1007
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Agregat hydrauliczny 12V

#11

Post napisał: tristar0 » 10 lip 2021, 23:14

mało będzie przy ciśnieniu załączenia zaworu przelewowego dobiłem do 180 A . ku mojemu zdziwieniu trafo daje radę pomimo że na tabliczce jest 140 A max .




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 544
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Agregat hydrauliczny 12V

#12

Post napisał: dudziak4 » 10 lip 2021, 23:39

Wystarczy zmienić sprężynę na słabszą w zaworze przelewowym w tedy nie będzie osiągał tak dużych ciśnień i tym samym będzie pobierał dużo mniej prądu.


tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1007
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Agregat hydrauliczny 12V

#13

Post napisał: tristar0 » 11 lip 2021, 16:08

dudziak4 pisze:Wystarczy zmienić sprężynę na słabszą w zaworze przelewowym w tedy nie będzie osiągał tak dużych ciśnień
w zaworach przelewowych jest śrubka regulacyjna ciśnienie a skoro chcesz zmieniać sprężynę to albo nie widziałeś zaworu przelewowego albo nie rozumiesz że zmniejszenie ciśnienia na przelewie zmniejsza też ciśnienie na zasilaniu .


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 544
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Agregat hydrauliczny 12V

#14

Post napisał: dudziak4 » 11 lip 2021, 18:50

Nie każdy zawór przelewowy jest regulowany, szczególnie zawory nabojowe które z reguły są o stałym ciśnienie co nie znaczy że się nie da zmienić, często też jest tak że jak już jest regulowany to w bardzo wąskim przedziale co autora tematu może nie zadowolić.
albo nie rozumiesz że zmniejszenie ciśnienia na przelewie zmniejsza też ciśnienie na zasilaniu .
Najpierw przeczytaj co autor tematu chce osiągnąć a potem mnie pouczaj.
Maksymalne ciśnienie, jakie będę potrzebował do uzyskania to będzie <40bar (mam bardzo grube siłowniki, chodzi nie o szybkość, tylko o precyzję)+ straty, więc liczę na to, że pobór tego prądu aż taki nominalny nie wyjdzie (maks tego agregatu to 180bar).


Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 151
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Agregat hydrauliczny 12V

#15

Post napisał: Adi123 » 13 lip 2021, 06:48

tristar0 pisze:
10 lip 2021, 23:14
mało będzie przy ciśnieniu załączenia zaworu przelewowego dobiłem do 180 A . ku mojemu zdziwieniu trafo daje radę pomimo że na tabliczce jest 140 A max .
Przez chwilę takie trafo podziała, ale na pewno będzie się grzało za mocno, a to może oznaczać szybką degradację izolacji- czyli potencjalnie zwarcie, pożar itp..

Tu pytanie jaka jest moc Twojego agregatu, i na ile jest ustawiony zawór? Bo on musi być ustawiony na maksymalne ciśnienie w układzie (chyba, że jest to drugi zawór przelewowy, za elektrozaworam odciążającym- czasami tak się robi aby nie zrzucać ciśnienia w układzie, a je zmniejszyć z różnych powodów)


tristar0
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1007
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Agregat hydrauliczny 12V

#16

Post napisał: tristar0 » 13 lip 2021, 19:40

mam agregat 2,2Kw 24V, zrobiony mam układ do zasilania prasy hydraulicznej .Zawór jest ustawiony na 230 atm. przynajmniej tyle mam na manometrze , trafo pochodzi z prostownika baterii trakcyjnych ,działa dobrze na zabezpieczeniu B20 .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”