5.3.0 sonda pomiarowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 77
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#21

Post napisał: potek74 » 13 mar 2021, 23:20

Witam wszystkich
Pewnie ktoś powie że się podlizuję autorowi programu ale opcja mapowania materiału i do tego sonda dotykowa do pomiaru, to było coś co bardzo mi brakowało w Piko cnc.
Dzisiaj testowałem mapowanie materiału na powierzchniach krzywych na tzw. blaszkę u mnie działa super.
Chciałbym się spytać czy ktoś już wie którym z parametrów pomiaru sondy można wyznaczyć środek okręgu tak jak na filmie poniżej od 3:30 minuty filmu:




radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#22

Post napisał: radziu45 » 16 mar 2021, 12:48

Ja testowałem mapę wysokości i coś jest nie tak albo ja coś robię źle .
Robi pomiary tak około połowy pola i nagle oś Z zaczyna się podnosić , w miejscach gdzie powinna iść w dól do pomiaru to idzie do góry o 10 mm , przesuwa się do kolejnego pomiaru i znów do góry o 10 mm aż dochodzi do końca i pojawia się limit osi z .
Próbowałem kilka razy i zawsze to samo .

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#23

Post napisał: cosimo » 16 mar 2021, 13:36

Masz na stałe załączone wejście PROBE. Lampka musi się zaświecać tylko w momencie kontaktu z materiałem.


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#24

Post napisał: radziu45 » 16 mar 2021, 14:21

Robiłem to bez materiału i odpowiedniego czujnika naciskając palcem czujnik narzędzia , ale jak spróbowałem w mniejszym zakresie wysokości tak około 20 mm a wcześniej około 50 mm to wyszło ok .
Dobra funkcja , program rozwija się w dobrą stronę .


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 136
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#25

Post napisał: mareks68 » 16 mar 2021, 17:24

cosimo pisze:
13 mar 2021, 14:47
Zajrzyj do kontrolek PLC - wejście gdzie masz podłączone "HOME Z" zaświeca się gdy załączasz sondę ?
tak się zastanawiam, czy brak reakcji HOME Z w moim przypadku to źle coś ustawione w opcjach kontrolera ? czy jest opcja ze sama płyta może być uszkodzona ?, już mi ręce opadają, przerobiłem chyba już wszystkie opcje i nic więcej mi już nie przychodzi do głowy... :? :evil:
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#26

Post napisał: bartekn86 » 16 mar 2021, 20:37

Dla tego była gorąca prośba o przerzucenie części plc na albo kreator albo okna wyboru, input taki finkcja taka output taki funkcja taka, bylo by to bardzo duże ułatwienie, a patrząc na enty temat z krańcówkami albo probe może by to było jednak zasadne ?


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#27

Post napisał: sebasbox » 17 mar 2021, 14:55

A tak się dopytam, która wersja sondy będzie odpowiednia do PikoCNC, płyta M?
Oczywiście rozumiem że do Piko to wersja 5V.
Ale jaki typ wyjścia? Pytam, bo widzę, że są NPN-NO, PNP-NC, PNP-NO.
https://www.olx.pl/d/oferta/wodoszczeln ... 9230a7571a


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#28

Post napisał: Daniu » 17 mar 2021, 15:45

Wiem, ze łatwiej zapytać na forum, ale do manuala chyba nie tak trudno zaglądnąć....

http://www.pikocnc.com/download/BOARD_M ... manual.pdf

Od strony 11 sobie zobacz...


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#29

Post napisał: sebasbox » 18 mar 2021, 06:41

Dzięki, czyli na mój jeszcze mało elektroniczny umysł wychodzi mi 24V NPN-NO.


Daniu
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 514
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#30

Post napisał: Daniu » 18 mar 2021, 09:21

To fragment z instrukcji do której wyżej masz link...
Wszystkie wejścia są w standardzie 24V. Wejścia 0 i 1 mają wyprowadzone wyjścia „+” i „-” natomiast pozostałe wejścia tylko „-”. Zatem, do wejść 0 i 1 możemy podłączyć zarówno czujniki zbliżeniowe typu NPN jak i PNP. Natomiast do pozostałych wejść tylko typu NPN.

Sam wybierz. Wg mnie NPN bardziej „uniwersalne” bo do większej ilości wejść mozemy podpiąć, ale PNP tez się da..

NC czy NO, to tez sam zdecyduj. Zawsze możesz sygnał odwrócić w PLC. Wg mnie tak jak przy krancowkach lepiej NC, bo w przypadku NO i przerwy w obwodzie maszyna nie dostanie sygnału i może uszkodzić sondę...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”