Kiedyś bawiłem się ramionami starych dysków twardych, chciałem sterować wychylenie poprzez pwm, ale niezależnie od napięcia przykładanego do cewek, zawsze osiągałem skrajną pozycję, im większe napięcie, tym szybciej głowica ją osiągała. Fakt, że pwm z arduino ma małą częstotliwość. Galva z elm-chana mają specjalną tarczkę, robiącą za kondensator powietrzny = trymer sprzężenia zwrotnego do osiągania zadanej pozycji.
A jak to działa w tej drukarce, ktoś się orientuje? Na stronie projektu nie znalazłem. Jednak na filmie "how it works" ze strony jest pokazana animacja jak to mniej-więcej działa. Z animacji wychodzi mi że coś w stylu krzywych Lissajous http://mathworld.wolfram.com/LissajousCurve.html
Czyżby rzeczywiście program sterował drukarkę tylko poprzez puszczenie sygnałów sinusoidalnych o zmiennej częstotliwości przez oba kanały stereo? Nie ma tam też żadnej dodatkowej elektroniki, więc laser jest włączony non-stop. Logika podpowiada że dodając jeszcze możliwość włączenia/wyłączenia lasera można by precyzyjniej sterować położeniem kropki=miejscem gdzie żywica ma spolimeryzować.
W jaki sposób wykonać tą metodą, bez wyłączanego lasera, obiekt pusty w środku, np. pierścień na płaszczyźnie równoległej do powierzchni wody?
Ktoś mnie naprowadzi?
Zastanawiał się ktoś w jaki sposób wyglądał by wydruk w 3d jakiejś piosenki?

Widziałem też wydruki dźwięków jako obrócony o 360 stopni wykres widma (?), tych wizualizacji jak w winamp czy audacity.