|
Ciecie plazmą - od podstaw:) |
| Autor |
Wiadomość |
RomanB
Sympatyk forum poziom 2

Wiek: 22 Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 39 Skąd: WziąćStoMilionów
|
Wysłany: 2007-07-04, 12:17 Ciecie plazmą - od podstaw:)
|
|
|
Witam,
w pracy używam wypalarki CNC firmy Zakmet z agregatem plazmowym Hypertherm Powermax 1650.
No i zaczęlismy palić , bo elektryk już wszystko popodłączał także hurrraa
Położyłem blachę 16mm założyłem dyszę 60A napięcie prądu łuku ustawione zostało na około 165V (nie przestawiałem napięcia, choć w tabeli było podane 147V). Czy taka róznica w napięciu łuku plazmowego może powodować szlakowanie??
Prędkość ustawiłem na 500 wszsytkie te parametry dobrałem w/w dokumentacji dostarczonej do maszyny.
No i po paleniu:)... tylko że po cięciu "na spodzie" blachy powstała szlaka i tak jakby palnik nie przeciął całej grubości blachy. Oraz powstało ukosowanie, ale nie wiem czy zostały dobrane dobrze parametry cięcia.
I tu sie nasuwa pytanie, co mogłem źle zrobić...
Jeszcze postaram się "potestować" palenie plazmą, ale jak to mówią "kto pyta nie błądzi" coprawda byłem na szkoleniu z cięcia CNC, ale było to jakieś pół roku temu i wiadomo, jak się nei praktykuje to i z głowy wiedza ulecieć potrafi...
Także jesli możecie mi coś doradzić to prosze o wszelkie sugestie...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 83 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2507 Skąd: zapytaj
|
Wysłany: 2007-07-04, 13:33
|
|
|
| RomanB napisał/a: | | o i po paleniu:)... tylko że po cięciu "na spodzie" blachy powstała szlaka i tak jakby palnik nie przeciął całej grubości blachy. Oraz powstało ukosowanie, ale nie wiem czy zostały dobrane dobrze parametry cięcia. |
widać za mały prąd a za duża prędkość cięcia blachy oraz kwestia jak masz ustawiony palnik od blachy ... a to co pisze w dokumentacji nijak się ma do rzeczywistości więc najlepszą metodą będzie dobranie parametrów na podstawie prób wykonanych na maszynie |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
RomanB
Sympatyk forum poziom 2

|
Wysłany: 2007-07-04, 13:43
|
|
|
gmaro,
Ok jutro wykonam próby cięcia...
A co do wysokości podnoszenia palnika - maszyna posiada czujke wysokości, tylko nie wiem czy działa ona prawidłowo...
Masz moze metodę jak sprawdzić czy aby czujka dobrze działa?? |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-07-04, 14:47
|
|
|
| RomanB napisał/a: | | Masz moze metodę jak sprawdzić czy aby czujka dobrze działa?? |
Nie wiem jak to u was jest rozwiązane w maszynie ale u mnie oprócz czujnika pojemnościowego który utrzymuje stałą wysokość nad palonym materiałem mam regulacje na potencjometrze i mogę mu zadać wysokość czyli np: 2 mm ale generalnie czym wyżej palnik tym większy skos się pojawia co już tutaj na forum było wałkowane a wynika to między innymi z samego budowy i działania palnika a to czy masz włączoną kontrolę tego czujnika można sprawdzić dość prosto podnieść trochę blachę i palnik powinien iść razem z blachą do góry lub w dół kiedyś zapodałem taki film jak to działa oto link http://www.cnc.info.pl/download.htm?id=2204 |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
|
|
|
 |
kruk203
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2007-07-04, 18:34 Re: Ciecie plazmą - od podstaw:)
|
|
|
| RomanB napisał/a: | Witam,
w pracy używam wypalarki CNC firmy Zakmet z agregatem plazmowym Hypertherm Powermax 1650.
No i zaczęlismy palić , bo elektryk już wszystko popodłączał także hurrraa
Położyłem blachę 16mm założyłem dyszę 60A napięcie prądu łuku ustawione zostało na około 165V (nie przestawiałem napięcia, choć w tabeli było podane 147V). Czy taka róznica w napięciu łuku plazmowego może powodować szlakowanie??
Prędkość ustawiłem na 500 wszsytkie te parametry dobrałem w/w dokumentacji dostarczonej do maszyny.
No i po paleniu:)... tylko że po cięciu "na spodzie" blachy powstała szlaka i tak jakby palnik nie przeciął całej grubości blachy. Oraz powstało ukosowanie, ale nie wiem czy zostały dobrane dobrze parametry cięcia.
I tu sie nasuwa pytanie, co mogłem źle zrobić...
Jeszcze postaram się "potestować" palenie plazmą, ale jak to mówią "kto pyta nie błądzi" coprawda byłem na szkoleniu z cięcia CNC, ale było to jakieś pół roku temu i wiadomo, jak się nei praktykuje to i z głowy wiedza ulecieć potrafi...
Także jesli możecie mi coś doradzić to prosze o wszelkie sugestie...
Pozdrawiam |
Obniż napięcie to palnik zejdzie niżej i daj 80A |
|
|
|
 |
RomanB
Sympatyk forum poziom 2

|
Wysłany: 2007-07-05, 16:43
|
|
|
Witam,
wczoraj dobrałem złe parametry cięcia - bo myślałem że to blacha #16, a to była #20:)
Odpowiednie parametry i super wszystko wychodzi.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-07-05, 17:51
|
|
|
| Cytat: | | Odpowiednie parametry i super wszystko wychodzi. |
Odpowiednie parametry i trochę praktyki ale to z biegiem czasu |
|
|
|
 |
pandabera
Czytelnik forum poziom 3

Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 18 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 2007-07-08, 11:36
|
|
|
| a probowałeś ciąć dyszą 100A? ja pracuje tez na zakmecie i powemaxie 1650 ale od 15 mm tne juz gazem i jest o wiele ładniejsza powierzchnia i nie ma takich skosów jak przy plaźmie. |
_________________ pandabera |
|
|
|
 |
holetzky
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-07-09, 13:55
|
|
|
| Jeżeli chodzi o blache 20 mm i agregat Pmax 1650 to albo załóż dysze 100A albo lepiej jak wypowiadali się poprzednicy tnij to gazem a na pewno ładniej wyjdzie. Ten agregat w postaci maszynowej ładnie się zachowuje tak do grubości 15 mm poźniej to robi za duże skosy. Jeśli chodzi o kontrole wysokości na tej maszynie to jak tniesz plazmą z załączoną kontrolą to wciśnij i przytrzymaj klawisz załącz przedmuch i odpowiednio palnik góra lub dół w zależności czy chcesz aby palnik się lekko podniósł czy opad skutkuje to zmianą napięcia które wcześniej ustawiłeś w paremtrach cięcia plazmą. Sam potencjometr który jest przy wyśiwetlaczu za dużo Ci nie pomoże bo on jest do sterowania kontrolą przy cięciu gazem. |
_________________ Pozdrawiam Marcin |
|
|
|
 |
Arek D
Stały bywalec

Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 45 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2007-07-09, 17:51
|
|
|
do pana RomanB -
co z pana za operator skoro pan nie odróżnia blachy 16 od 20 haha a i niech pan stosuje dysze i elektrody 100A do materiału większego niż 10mm powodzenia |
_________________ gdzie młoteknie może tam kątówka pomoże :-} |
|
|
|
 |
|
|