|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
UHU - PYFFEL |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrjub
ELITA FORUM (min. 1000)

Pomógł: 40 razy Dołączył: 11 Kwi 2005 Posty: 1255 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2007-08-19, 23:55
|
|
|
| jak ida prace ? |
|
|
|
 |
kukulkatom
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)

|
Wysłany: 2010-01-17, 21:16
|
|
|
Witam. A ja mam pytanie z innej beczki. Właśnie kupiłem płytki sterowników UHU i wyliczyłem że tranzystory na wyjściu ( chciałem zastosować IRFP250) kosztują prawie 100zł a posiadam 10 szt. tranzystorów IGBT IRG4PC40FD. Są to gołe pojedyncze tranzystory a nie gotowe mostki. Moje pytanie brzmi czy moge tak poprostu wstawić je zamiast MOSFETów?? Ewentualnie czy jakoś prosto da się to przerobić bo jeśli chodzi o same wyprowadzenia z tych tranzystorów to wygląda to identycznie jak MOSFET.
Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)

Pomógł: 318 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 3337 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2010-01-17, 21:49
|
|
|
| IRG4PC40FD są trochę za wolne. Pracują raptem do 8kHz a PWM w UHU ma 20kHz. |
|
|
|
 |
kukulkatom
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)

|
Wysłany: 2010-01-18, 18:27
|
|
|
| O taką konkreną odpowiedź mi chodziło:-) |
|
|
|
 |
Andrzej 40
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pomógł: 21 razy Dołączył: 11 Wrz 2008 Posty: 193 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-18, 22:57
|
|
|
Do kol. chomikaaa - nie wiem, co kol. studiuje, ale to są jakieś nowe nieznane mi teorie. Zamknięta pętla to nie pojemność a indukcyjność, dwa przewody o różnej rezystancji połączone na końcach nie dają żadnej różnicy potencjałów i skąd między nimi ma się wziąć pojemność? To nie są mikrofale, tylko 20 kHz z ewentualnymi harmonicznymi.
Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|
 |
bogus105
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Gru 2005 Posty: 128 Skąd: Bielsko-Biala
|
Wysłany: 2010-03-05, 11:32
|
|
|
i jak idą prace nad wzmocnionym UHU?
przyglądam sięz ciekawością, bo chcę również mocniejsze uhu zrobić.
Czy koledzy mogą poradzić: chcę założyć serwa do frezareczki (300kg) typu porma FP045 czy jakoś tak, w każdym bądź razie zwykła chinka, która występuje najczęściej pod nazwami podobnymi do ZAY7045...
Do osi Z mam śrubę kulową 25mm średnicy, skok 10mm, przekładnie na pasku (muszę jeszcze dobrać przełożenie). Silnik kupiłem na alledrogo f-my Aerotech DC1000, zasilanie 80V, prąd ciągły 8A, szczytowo 28A. Moment ciągły 1,5Nm szczytowo 7,1Nm. Obroty 2000rpm, masa ok.4,5kg.
Pytanie czy zwykłe UHU w wersji z irfp260n da rady, czy lepiej od razu zmodyfikować czyli gasik na silniku, mocniejsze diody (BYV29/300 oraz MUR160)? Wygląda na to, że te mosfety powinny dać rady bo mają jednak dużo zapasu (80V zasilanie a wytrzymują 200V).
Myślałem też o sporej baterii (kilka-kilkanaście sztuk) kondensatorów 2200uF/120V na jeden silnik od strony trafa zasilającego.
Do osi XY udało mi się kupić 4,5kg silniki serwo 60V, 8,2A ciągły, 10A w szczycie, 1,05Nm ciągły moment, 1,25Nm w szczycie, obroty do 4500rpm.
I tu wydaje mi się, że irfp260n na pewno już da rady.
Pytanie jest również jak dobrać transformatory do tych silników. W osi Z silnik ma bardzo dużą rozbieżność co między maksymalnym a znamionowym prądem i tu mam problem jakie trafo dla Z. Myślałem o zamówieniu toroida 58VAC (po wyprostowaniu 82V) i znamionowym 12A bo chwilowo można go pewnie z dwukrotnie przeciążyć i powinien być ok.
Co od zasilania silników X i Y to nie wiem czy lepiej zamówić jeden większy (44VAC i 16A) czy czy dwa mniejsze 44VAC i 8A? Czy może jedno trafo z dwoma uzwojeniami wtórnymi po 44VAC i 8A?
Proszę o wypowiedź na ten temat. |
|
|
|
 |
olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)

|
Wysłany: 2010-04-03, 17:36
|
|
|
| bogus105 napisał/a: | | i jak idą prace nad wzmocnionym UHU? |
wcale nie idą, temat dawno zapomniany
gwarancji nie ma, ale osobiście uważam ze jak zapewnisz super dobre chłodzenie tranzystorów to uhu powinno sobie dać rade w warunkach o jakich piszesz (łącznie z tym co napisałeś na PW).
powodzenia. |
_________________ Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt z administratorem forum
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
• Elementy Budowy Maszyn i Automatyki |