Zwykłe otwory w nierdzewce - kłopoty
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
Zwykłe otwory w nierdzewce - kłopoty
Witam
Mam do wywercenia kilkadziesiąt otworów w nierdzewce. Są to zwykle profile - rury kwadratowe o grubosci 2mm. Stal o ile sie nie mylę 304.
Narzędzie to zwykla ręczna wiertarka, a ze stopniową regulacją obrotów do 2800.
Zaczałem od zwyklych wierteł do metalu jakie miałem w domu, otwór fi 6. Chłodziłem wodą co jakiś czas ale wywiercenie jednego otworu zajęło jakieś 20 minut. Pewnie błędem było że nie wiedzialem że trzeba małymi obrotami i stal sie za bardzo nagrzała i może zahartowała. W koncu wywierciłem ten jeden otwór kosztem wiertła bo sie pod koniec usmażyło.
Wkurzylem sie i pojechałem do sklepu, kupiłem kilka wierteł ze sredniej półki po 8zł (fi6) i jedno droższe za kilkanaście złotych które wedle sprzedawcy miało starczyć na setki otworow. No i.... to samo, mimo że wierciłem wolnymi obrotami poniżej 1000 to wiertło sie stępiło a zrobiłem ledwie dwa otwory w pol godziny - robilem przerwy na chlodzenie i polewanie wodą. Zmieniałem dwa wiertla na zmianę żeby sie wychładzały.
Mam takich otworów jeszcze ze 3 do zrobienia i jestem zalamany.
Wygoogolowalem że do nierdzewki lepiej stosować wiertła z większym kątem ponad 135stopni. Tylko że znow wydam kilkedziesiąt zlotych na wiertła i nie wiem czy to coś da.
Macie jakieś rady? A może ktoś mi odpłatnie zrobi te otwory?
Mam do wywercenia kilkadziesiąt otworów w nierdzewce. Są to zwykle profile - rury kwadratowe o grubosci 2mm. Stal o ile sie nie mylę 304.
Narzędzie to zwykla ręczna wiertarka, a ze stopniową regulacją obrotów do 2800.
Zaczałem od zwyklych wierteł do metalu jakie miałem w domu, otwór fi 6. Chłodziłem wodą co jakiś czas ale wywiercenie jednego otworu zajęło jakieś 20 minut. Pewnie błędem było że nie wiedzialem że trzeba małymi obrotami i stal sie za bardzo nagrzała i może zahartowała. W koncu wywierciłem ten jeden otwór kosztem wiertła bo sie pod koniec usmażyło.
Wkurzylem sie i pojechałem do sklepu, kupiłem kilka wierteł ze sredniej półki po 8zł (fi6) i jedno droższe za kilkanaście złotych które wedle sprzedawcy miało starczyć na setki otworow. No i.... to samo, mimo że wierciłem wolnymi obrotami poniżej 1000 to wiertło sie stępiło a zrobiłem ledwie dwa otwory w pol godziny - robilem przerwy na chlodzenie i polewanie wodą. Zmieniałem dwa wiertla na zmianę żeby sie wychładzały.
Mam takich otworów jeszcze ze 3 do zrobienia i jestem zalamany.
Wygoogolowalem że do nierdzewki lepiej stosować wiertła z większym kątem ponad 135stopni. Tylko że znow wydam kilkedziesiąt zlotych na wiertła i nie wiem czy to coś da.
Macie jakieś rady? A może ktoś mi odpłatnie zrobi te otwory?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Re: Zwykłe otwory w nierdzewce - kłopoty
Jakbyś podał miasto, to może nawet ktoś by to zrobił bezpłatnie.TomaszCookieMonster pisze: ↑09 maja 2020, 18:41Macie jakieś rady? A może ktoś mi odpłatnie zrobi te otwory?
Nie wiem jakie wiertła kupiłeś, ale polecam Dewalt Extreme 2. Chłodzenie np. WD40, to każdy raczej ma.
-
Temperatura raczej nie byla problemem przy kolejnych otworach bo woda nie wrzala wiec bylo ponizej 100C.
Jestem z Zabrza, ale podjadę w promieniu 50km. I zaplacę.
Dewalt exteme 2 ale jakie dokladnie polecasz? Kobaltowe?
Jestem z Zabrza, ale podjadę w promieniu 50km. I zaplacę.
Dewalt exteme 2 ale jakie dokladnie polecasz? Kobaltowe?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Hm, tak na czują oblicz Vc= 10 dla tych wierteł, i posuw nie może być za mały bo może je ucierać.
Wiertła muszą być ostre/przeostrzone - popróbuj
Kobaltowe zawsze lepsze
Wiertła muszą być ostre/przeostrzone - popróbuj
Kobaltowe zawsze lepsze

-
Trudno mówic o regulacji posuwu na wiertarce ręcznej
Moge naciskać słabo, srednio albo mocno 
Ogladalem filmiki na yt jak kręcą otworki w nierdzewce i tam im takie piękne długie wióry wiertło wycina a u mnie drapie i ledwie pyłek metalowy się zbiera....

Ogladalem filmiki na yt jak kręcą otworki w nierdzewce i tam im takie piękne długie wióry wiertło wycina a u mnie drapie i ledwie pyłek metalowy się zbiera....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Te piękne długie wióry powstają właśnie przy większym posuwie. W przypadku ręcznej wiertarki, przy mocniejszym naciskaniu ostrym wiertłem.
Jak nie pójdzie wiertłami kobaltowymi, to są jeszcze takie
https://www.castorama.pl/wiertlo-bosch- ... 82211.html
Jak nie pójdzie wiertłami kobaltowymi, to są jeszcze takie
https://www.castorama.pl/wiertlo-bosch- ... 82211.html
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
To była sugestia aby docisnąć mocniej /odważniej. Nie kupuj nowych wiertel, przeostrz te co masz i próbuj
Przy zbyt dużych obrotach i lekko dociskając mogło ci się przytrzec i bardziej tarło niż wierciło grzejąc materiał i wiertło

Przy zbyt dużych obrotach i lekko dociskając mogło ci się przytrzec i bardziej tarło niż wierciło grzejąc materiał i wiertło
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Może spróbuj wkrętarką wiercić. Po pierwsze będą mniejsze obroty. Po drugie do nacisku na jaki pozwala wiertło i wkrętarka dostosowujesz obroty aby wychodziły ci wióry. Trzeba obserwować i jak coś pójdzie nie tak znów naostrzyć wiertło, tak jak ci koledzy doradzają. 

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ