Ale toczyć za pomocą kłów obrotowych bo na badylach się nie da pracować bo nie nadają się do toczenia ?
Dodane 1 minuta 1 sekunda:
Przepraszam bolce
Przepraszam bolce
Kieł stały nie służy do toczenia, tylko jak klient podgląda misterną prace tokarza to można go dźgnąć nim
No właśnie, ale czemu nie kupiłeś nic chińskiego?Duszczyk_K pisze: ↑19 maja 2020, 11:33Kieł stały nie służy do toczenia, tylko jak klient podgląda misterną prace tokarza to można go dźgnąć nim
a poważnie proponował bym rozważyć jeszcze jedną opcję - kupić cokolwiek i toczyć ! tak po prostu toczyć. (no dobra tych chińskich wynalazków nie znam, może tam rzeczywiście trzeba przepłukać wrzeciennik nowym olejem)
Ale generalnie chodzi mi o to, że mówimy o precyzji dokładności itp ale jeśli klient chce toczyć detale krótkie to nawet jeśli tokarka ciągnie stożek to na krótkim detalu ten stożek będzie niezauważalny.
Ja kupiłem klamota - postawiłem - i toczę. I wychodzi mi tak jak potrzebuję. Nie wiem, może nie mam wymagań?
a może klamot był w dobrym stanie?
a może tam gdzie potrzebuję dokładności staram się robić z jednego zamocowania?
a może tam gdzie potrzebuję mieć ładny otwór do setki używam rozwiertaków?
a może jak potrzebuję ładnej powierzchni to zamiast skupiać się na usuwaniu luzów, poświęcam minutkę na detal i docieram powierzchnię pilnikiem i papierkiem.
Oprócz dobrej tokarki ważny jest jeszcze rozsądek i podejście![]()
Proszę w tym wątku, kolega cieszył się nowym nabytkiem i wogóle go nie remontował, masz pojęcie?strikexp pisze: ↑19 maja 2020, 11:26Masz pojęcie ile trzeba się napracować przy remoncie że tak doradzasz? Tokarka chińska nie wymaga remontu, bo remont to jest naprawa łoża. Życzę powodzenia czasowo i finansowo.
Jak pytasz na jakiej długości trzyma mi wymiar to pewnie masz w swojej właśnie tak zdarte łoże razem z pryzmą. Powodzenia z remontem![]()
wydaje mi się ze on nie będzie lepszy już pomijam cenę (dość często pojawiają się za 800zł) ale te nie podparte wałki ;/andrejch2 pisze:Ten zuch
Otóż to, są i bajery typu uchwyty na tulejki itd.Duszczyk_K pisze: ↑19 maja 2020, 11:33Oprócz dobrej tokarki ważny jest jeszcze rozsądek i podejście![]()