Witam
Mam problem z maszyną w którym jest sterowanie PikoCNC,model sterownika: "PikoCNC Board „M”v1.0".
Zdarza się sporadycznie w czasie przejazdu JOG przy użyciu klawiatury po zwolnieniu guzika strzałki, oś nie przestaje jechać tylko zacina się i kończy swój przejazd dopiero po osiągnieciu limutu osi.
Problem dotyczy każdej osi x,y,z. Wymiana klawiatury nic nie pomogła.
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Bądź przypuszcza co może być powodem i ma pomysł na rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam
Zacinające się osie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Zacinające się osie
Bardzo mylący temat. Osie się nie zacinają, a wręcz odwrotnie, jadą sobie dalej.
Problem oczywiście dotyczy sterowania.
Problem oczywiście dotyczy sterowania.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
przemekb93 witaj
Ja miałem problem z gubieniem kroków na osiach , u mnie pomogło wgranie FirmWare_M_5.0.4. Mam tak jak ty kontroler typu M.
Możesz poczytać o tym tutaj gubienie-krokow-przy-obrobce-po-rampie- ... 07063.html
Może masz to samo co było u mnie oby pomogło.
Pozdrowienia.
Ja miałem problem z gubieniem kroków na osiach , u mnie pomogło wgranie FirmWare_M_5.0.4. Mam tak jak ty kontroler typu M.
Możesz poczytać o tym tutaj gubienie-krokow-przy-obrobce-po-rampie- ... 07063.html
Może masz to samo co było u mnie oby pomogło.
Pozdrowienia.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Witam
miałem 2 razy taką sytuację pomyślałem że klawisz się zaciął i stało się to przy maksymalnej prędkości .
miałem 2 razy taką sytuację pomyślałem że klawisz się zaciął i stało się to przy maksymalnej prędkości .
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Tak, od czasu do czasu działy się takie rzeczy. Niżej link do FirmWare, który rozwiązuje ten problem.
http://www.pikocnc.com/download/PikoCNC ... O_14_4.zip
http://www.pikocnc.com/download/PikoCNC ... O_14_4.zip
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Dzień dobry.
Przedwczoraj miałem dokładnie opisywana wyżej sytuację. Po zwolnieniu klaiwiszy shift + ↑ brama jechała dalej. Zdarzyło sie to już parę razy. Mam Piko CNC typ M 1.0. Wrzucony najnowszy firmware. Przed jego zmianą nie było problemu.
Przedwczoraj miałem dokładnie opisywana wyżej sytuację. Po zwolnieniu klaiwiszy shift + ↑ brama jechała dalej. Zdarzyło sie to już parę razy. Mam Piko CNC typ M 1.0. Wrzucony najnowszy firmware. Przed jego zmianą nie było problemu.