zabezpieczenie LPT - potrzebne?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
berzer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 126
Rejestracja: 04 lis 2005, 10:25
Lokalizacja: Poznan

zabezpieczenie LPT - potrzebne?

#1

Post napisał: berzer » 05 mar 2006, 23:31

witam

mam plytki z http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterowniki.htm

czy gdy korzystam z plyty matki potrzebuje jeszcze dodatkowo optoizolacje czy ta plyta matka bedzie wystarczajacym zabezpieczeniem lpt? czy ona w ogle stanowi takowe?

jezeli potrzebuje dodatkowo optoizolacje to prosze o pomoc w jej wyborze



Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3968
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#2

Post napisał: markcomp77 » 05 mar 2006, 23:43

płyta główna
Obrazek
nie zawiera izolacji... optoilzacaji :(

jeśli dobrze się przyglądnąć - widać, że to bezpośrednie podłączene - portu LPT ze sterownikiem...

jeśli zastosowany sterownik również nie zawiera optoizolacji - a maszyna generuje silne zakłócenia elektrostatyczne (np. obrabianie plastików... pcv itp)... to zakłócenia takie będą przenosić się do komputera przez port LPT

Obrazek

ten sterownik nie zawiera optoizolacji :(

temat optoizolacji... oraz przykłady realizacji:
http://*/viewtopic.php?t=30
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 249
Rejestracja: 21 lut 2005, 12:12
Lokalizacja: CNC

#3

Post napisał: PETERS » 06 mar 2006, 00:53

markcomp77, mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedz... bo zawsze myślałem, że chodzi tu o awarię, zwarcie, uszkodzenie sterownika. A optoizolacja po to aby poprostu nie uszkodzic LPT na płycie...Ale Ty widzę zachaczyłeś o elektrostatykę... więc jeżeli będe chciał obrabiać plastik a niemam optoizolacji to co, będą zakłócenia, uszkodzę port, czy może powinienem uziemić maszynę??

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 988
Rejestracja: 19 cze 2004, 23:22
Lokalizacja: lodz

#4

Post napisał: chomikaaa » 06 mar 2006, 01:19

uziemic to trzeba caly zestaw ale to i tak nie wyelimnuje efektu

przy twozywie mam doczynienia z ze swoistym rodzajem kondensatora ktory bedzie sie zawsdze ladowal wiec optoizlolacja by sie tu bardzo przydala najprosciej jest dorobic modul w wpiac go w kabel polaczniowy potrzeba zaledwie 8transoptorow i kawalek plytki wkladamy w obojetnie jaka obudowe z plastiku i zasilamy z 5v z matki lub drivera zalezy gdzie ja umiescimy i to tyle


Autor tematu
berzer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 126
Rejestracja: 04 lis 2005, 10:25
Lokalizacja: Poznan

#5

Post napisał: berzer » 06 mar 2006, 10:26

ok, w dziale download jest jeden przyklad optoizolacji.

jednakze na pierwszy rzut oka nie okreslone sa wartosci rezystorow R1-R12 - ile one maja?

druga sprawa - do czego jest JP8? (wl/wyl)

kolejne pytanie - do czego jest uklad od JP6 (sa to porty z ktorych LPT odczytuje wartosc?)

dodatkowo - ile maja C2,C3,C4?

moze jest jeszcze latwiejsze roziwazanie? :) (dla mojego zastosowania do tych ukladow ktore kolega pokazal wyzej)


[ Dodano: 2006-03-06, 10:34 ]
a w ogole takie pytanie z innej beczki z podstaw elektoniki :) kwestia MASY, jezeli mam kilka ukladow w jakiejs obudowie zasilanych roznymi napieciami, dodatkowo o roznych wartosciach (ale ciagle napiecie stale) to wszystkie masy moga byc polaczone razem np do obudowy? ;) ...jak to jest?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3968
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#6

Post napisał: markcomp77 » 06 mar 2006, 11:15

berzer pisze:a w ogole takie pytanie z innej beczki z podstaw elektoniki kwestia MASY, jezeli mam kilka ukladow w jakiejs obudowie zasilanych roznymi napieciami, dodatkowo o roznych wartosciach (ale ciagle napiecie stale) to wszystkie masy moga byc polaczone razem np do obudowy? ...jak to jest?
masa w gwiazdę - zbiega się w jednym punkcie
najlepiej gdzieś blisko zasilacza mocy...

obwody oddzielone optoizolacją - stanowią niezależne obwody... i ich masy nie są łączone
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
berzer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 126
Rejestracja: 04 lis 2005, 10:25
Lokalizacja: Poznan

#7

Post napisał: berzer » 06 mar 2006, 11:45

ok, rozumiem...

a czy mozesz odp na reszte pytan? :)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3968
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#8

Post napisał: markcomp77 » 06 mar 2006, 13:29

berzer pisze:a czy mozesz odp na reszte pytan?
tak....
berzer pisze:ok, w dziale download jest jeden przyklad optoizolacji.
proszę o wskazanie na ten projekt... łatwiej i szybciej będzie mi go analizować ;)
PETERS pisze:więc jeżeli będe chciał obrabiać plastik a niemam optoizolacji to co, będą zakłócenia, uszkodzę port, czy może powinienem uziemić maszynę??
w przypadku plastiki - będzie bardzo dużo zakłóceń :(
uziemienia... optoizolacja... są mile widziane
uszkodzenie portu przy braku optoizolacji - wysoce prawdopodowbne... zawieszanie komputera pewne
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
berzer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 126
Rejestracja: 04 lis 2005, 10:25
Lokalizacja: Poznan

#9

Post napisał: berzer » 06 mar 2006, 13:46

markcomp77 pisze:
berzer pisze:ok, w dziale download jest jeden przyklad optoizolacji.
proszę o wskazanie na ten projekt... łatwiej i szybciej będzie mi go analizować ;)
oto on https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=233

ponawiam pytania:

wartosci rezystorow R1-R12 - ile one maja?

druga sprawa - do czego jest JP8? (wl/wyl)

kolejne pytanie - do czego jest uklad od JP6 (sa to porty z ktorych LPT odczytuje wartosc?)

dodatkowo - ile maja C2,C3,C4?

moze jest jeszcze latwiejsze roziwazanie? (dla mojego zastosowania do tych ukladow ktore kolega pokazal wyzej)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3968
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#10

Post napisał: markcomp77 » 06 mar 2006, 14:43

czyli to projekt kolegi ottop który analizowałem na swoim forum...

Obrazek
berzer pisze:wartosci rezystorow R1-R12 - ile one maja?
w podobnych projektach... w tym miejscu tj. w kolektorach transoptora - spotyka się od 3,3K - 10k
one ustalają prąd tranzystora wyjściowego transoptora... dobrać w zależności od zastosowanego transoptora...
berzer pisze:do czego jest JP8? (wl/wyl)
czy to jest zworka - przyłączone do pinu 15 złącza lpt?
jeśli tak... to miejsce do przyłączenia układu ESTOP...
ale ja osobiście potraktował bym PIN 15 jako kolejne wejście... do zastosowania - róznie ten pin domyślenie jest traktowany przez różne programy

kolega triera zrobił tabelkę opisującą sposoby wykorzystania LPT w różnych programach

Obrazek
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”