wyzwanie dla znawców Mach3

raza działa raz nie działa

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 11381
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: wyzwanie dla znawców Mach3

#31

Post napisał: kamar » 06 lut 2019, 05:50

Alvar4 pisze:
25 sty 2019, 11:41
(nie mam krańcówek ani limitów)
Jak dla mnie to brak konsekwencji - jak nie masz limitów to po co Ci bazowanie maszyny ?



Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1230
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

Re: wyzwanie dla znawców Mach3

#32

Post napisał: Alvar4 » 06 lut 2019, 10:45

Maszynę bazuję sobie ręcznie w miejscu w którym sobie wymyślę. Czyli jadę sobie gdzieś tam do góry i trochę w bok od detalu co mi leży na przykład na środku stołu i wciskam przycisk REF ALL HOME i w tym miejscu mam bazę. Robię to po to że zawsze na końcu G-kodu z BobCad-a mam wywołanie jazdy na bazę (zero maszynowe G28 albo G30). Musze o tym pamiętać przy każdym nowym włączeniu maszyny. Przez te kilka lat pracy nałamałem z tego powodu z 10 narzędzi bo baza nie ustawiona właściwie albo za nisko po poprzedniej malutkiej robocie małym narzędziem. Szczególnie wiertła się łamały :) Wiadomo że można by to poprawić ale że ja leniwy jestem to nie chce mi się z tym na razie walczyć. Przywykłem do tego po prostu że trzeba pamiętać.
Obrazek


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 11381
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: wyzwanie dla znawców Mach3

#33

Post napisał: kamar » 06 lut 2019, 14:29

Alvar4 pisze:
06 lut 2019, 10:45
bo baza nie ustawiona właściwie albo za nisko po poprzedniej malutkiej robocie małym narzędziem.
Dlatego pytam :) Nie ma baz maszynowych za nisko , za wysoko itd. Maszyna ma bazy tam gdzie max. sięga (G53)
Na detalach to ustawiasz offsety (G54 -:- G59). G28 to wyrzuciłem z postprocesorów już na początku zabawy z CNC.
Da się w Machu włączyć pracę bez bazowania ?


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 379
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: wyzwanie dla znawców Mach3

#34

Post napisał: lepi » 06 lut 2019, 15:32

kamar pisze:
06 lut 2019, 14:29
... Maszyna ma bazy tam gdzie max. sięga (G53)
...
Nie, znam kilka fabrycznych maszyn gdzie tak nie jest.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 11381
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: wyzwanie dla znawców Mach3

#35

Post napisał: kamar » 06 lut 2019, 15:55

Jeśli tak nie jest to z jakiegoś powodu. Też na drutówkach mam bez baz bo to pozwala zacząć i wyłączyć czasochłonne obróbki tam gdzie się chce i nie wywlekać drutu na początek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”