Jak dla mnie to brak konsekwencji - jak nie masz limitów to po co Ci bazowanie maszyny ?
wyzwanie dla znawców Mach3
raza działa raz nie działa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: wyzwanie dla znawców Mach3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Maszynę bazuję sobie ręcznie w miejscu w którym sobie wymyślę. Czyli jadę sobie gdzieś tam do góry i trochę w bok od detalu co mi leży na przykład na środku stołu i wciskam przycisk REF ALL HOME i w tym miejscu mam bazę. Robię to po to że zawsze na końcu G-kodu z BobCad-a mam wywołanie jazdy na bazę (zero maszynowe G28 albo G30). Musze o tym pamiętać przy każdym nowym włączeniu maszyny. Przez te kilka lat pracy nałamałem z tego powodu z 10 narzędzi bo baza nie ustawiona właściwie albo za nisko po poprzedniej malutkiej robocie małym narzędziem. Szczególnie wiertła się łamały
Wiadomo że można by to poprawić ale że ja leniwy jestem to nie chce mi się z tym na razie walczyć. Przywykłem do tego po prostu że trzeba pamiętać.

-
- Kontakt:
Dlatego pytam

Na detalach to ustawiasz offsety (G54 -:- G59). G28 to wyrzuciłem z postprocesorów już na początku zabawy z CNC.
Da się w Machu włączyć pracę bez bazowania ?
-
- Kontakt:
Jeśli tak nie jest to z jakiegoś powodu. Też na drutówkach mam bez baz bo to pozwala zacząć i wyłączyć czasochłonne obróbki tam gdzie się chce i nie wywlekać drutu na początek.