WYTRAWIANIE CZARNEJ STALI

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
armetsc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 15
Rejestracja: 25 wrz 2014, 15:41
Lokalizacja: Poznań

#11

Post napisał: armetsc » 26 wrz 2014, 10:05

:) wole nie pchać się w duże koszty, bo firmę mam małą i nie mam zbyt dużo kasy :/



Tagi:


yacht
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 374
Rejestracja: 18 kwie 2012, 07:50

#12

Post napisał: yacht » 26 wrz 2014, 12:05

armetsc pisze: nasze produkty mają styczność z żywnością dlatego nie mogą być cynkowane
Czy kontakt ze surową, czarną stalą jest dopuszczalny do kontaktu z żywnością?

Może jednak powłoka cynowana, jak sugeruje kol. peritus.


Autor tematu
armetsc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 15
Rejestracja: 25 wrz 2014, 15:41
Lokalizacja: Poznań

#13

Post napisał: armetsc » 26 wrz 2014, 12:11

czarna stal ma certyfikaty dopuszalne kontakt jej z żywnością.
cynkowanie jednak się nie nadaje na kontakt z żywnościa, dlatego bardzo zależy mi na tym aby powierzchnia nie była niczym chemicznym pokrywana.


yacht
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 374
Rejestracja: 18 kwie 2012, 07:50

#14

Post napisał: yacht » 26 wrz 2014, 13:23

armetsc pisze:czarna stal ma certyfikaty dopuszalne kontakt jej z żywnością.
cynkowanie jednak się nie nadaje na kontakt z żywnościa, dlatego bardzo zależy mi na tym aby powierzchnia nie była niczym chemicznym pokrywana.
Zacząć powinieneś od tego co to za przedmiot, jego gabaryty, warunki i środowisko użytkowania, wszystkie wymagania końcowe...bo tak to jest zgaduj-zgadula .

Chyba że to tajemnica firmy :wink:


Autor tematu
armetsc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 15
Rejestracja: 25 wrz 2014, 15:41
Lokalizacja: Poznań

#15

Post napisał: armetsc » 26 wrz 2014, 13:29

Jest to ruszto wyk. z czarnej stali do piekarników, na którym stawia się produkty do pieczenia.
Wymiary to 70x70cm oraz wysokość na ok. 3cm.
Produkt nie ma bezpośredniej styczności z żywnością, ale znajduje się on obok żywności. Żywość w tym piekarniku wg instrukcji obsługi nie może mieć bezpośredniej styczności z rusztem. Dodatkowo klient ma obowiązek przed 1 użyciem zakonserwować ruszt olejem jadalnym i wykonać 1 czynność wypalania.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 08:42 przez armetsc, łącznie zmieniany 2 razy.


yacht
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 374
Rejestracja: 18 kwie 2012, 07:50

#16

Post napisał: yacht » 26 wrz 2014, 13:31

armetsc pisze:Produkt to ruszto wyk. z czarnej stali do piekarników, na którym stawia się produkty do pieczenia.
Wymiary to 70x70cm oraz wysokość na ok. 3cm.
To zobacz oksydowanie, czernienie stali na zimno i gorąco np.:
http://detektorysci.pl/konserwacja-znal ... -i-goraco/


Autor tematu
armetsc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 15
Rejestracja: 25 wrz 2014, 15:41
Lokalizacja: Poznań

#17

Post napisał: armetsc » 26 wrz 2014, 14:08

hmmm za dużo pi***ole..... z tym tematem. Dodatkowo tutaj trzeba będzie każdy produkt osobno oksydować. Raczej nie jest to taka metoda którą szukam, ale wielkie dzięki za dobre chęci :)
Najlepiej jak efekt byłby zbliżony do piaskowania, to byłoby idealne. I produkt wówczas będzie miał stalowy jednolity kolor.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#18

Post napisał: skoti » 26 wrz 2014, 17:27

Moze obróbka wibracyjna by dala rade ?


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1693
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#19

Post napisał: InzSpawalnik » 26 wrz 2014, 17:28

Armetsc: a od kiedy to zwykla stal czarna ma mozliwosc kontaktu z zywnoscia ???
Nie wiem co tam robisz ale czy nie powinno to byc z nierdzewki ?


Autor tematu
armetsc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 15
Posty: 15
Rejestracja: 25 wrz 2014, 15:41
Lokalizacja: Poznań

#20

Post napisał: armetsc » 26 wrz 2014, 17:37

skoti - Co to jest tak obróbka wibracyjna ? Opisz dokładnie proszę.
InzSpawalnik - czarna stal z Polskich hut posiada atesty żywnościowe. Przynajmniej ta z której kupujemy od lat.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”