WYTRAWIANIE CZARNEJ STALI
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
WYTRAWIANIE CZARNEJ STALI
Witam
Poszukuje pomysłu do wytrawiania najtańszą metodą spawanych elementów z czarnej stali. Wiem że nierdzewkę można łatwo trawić, ale nie słyszałem o dobrej metodzie czarnej stali.
Do tej pory zlecałem firmie zewnętrznej piaskowanie elementów, ale kasowali bardzo dużo kasy. Szukam jakiejś metody którą sam będę mógł wykorzystać w swoim zakładzie.
Efekt ma być taki, żeby powierzchnia gotowego, zespawanego produkty była ładna i w jednolitym kolorze.
Bardzo proszę o pomoc.
Krzysztof
Poszukuje pomysłu do wytrawiania najtańszą metodą spawanych elementów z czarnej stali. Wiem że nierdzewkę można łatwo trawić, ale nie słyszałem o dobrej metodzie czarnej stali.
Do tej pory zlecałem firmie zewnętrznej piaskowanie elementów, ale kasowali bardzo dużo kasy. Szukam jakiejś metody którą sam będę mógł wykorzystać w swoim zakładzie.
Efekt ma być taki, żeby powierzchnia gotowego, zespawanego produkty była ładna i w jednolitym kolorze.
Bardzo proszę o pomoc.
Krzysztof
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
Dzięki za podpowiedź, ale żadna z metod nie będzie odpowiednia dla mnie. A to dlatego, że:
- nasze produkty mają styczność z żywnością dlatego nie mogą być cynkowane.
- ten pistolet pneumatyczny nie sprawdzi się ponieważ w miesięcy mamy klika set takich gotowych elementów, więc potrzebujemy szybkiej metody. Dodatkowo ich powierzchnia ma dużo zakamarków w które będzie ciężko dość tym pistoletem.
Ja myślałem o jakiejś metodzie zanurzeniowej, bo to jest najszybsza metoda. Chodź mogę się mylić.
Bardzo proszę o pomoc :]
- nasze produkty mają styczność z żywnością dlatego nie mogą być cynkowane.
- ten pistolet pneumatyczny nie sprawdzi się ponieważ w miesięcy mamy klika set takich gotowych elementów, więc potrzebujemy szybkiej metody. Dodatkowo ich powierzchnia ma dużo zakamarków w które będzie ciężko dość tym pistoletem.
Ja myślałem o jakiejś metodzie zanurzeniowej, bo to jest najszybsza metoda. Chodź mogę się mylić.
Bardzo proszę o pomoc :]
Re: WYTRAWIANIE CZARNEJ STALI
Zespawane elementy mają różne tekstury, struktury materiałowe oraz wynikające z procesu spawania (strefy wpływu ciepła), które przy zanurzeniowych metodach wytrawiania (chemicznych) dadzą różny, niejednolity i niejednorodny obraz/wygląd powierzchni zewętrznej.armetsc pisze:Efekt ma być taki, żeby powierzchnia gotowego, zespawanego produkty była ładna i w jednolitym kolorze.
Przy w/w postawionym wymogu wyglądu powierzchni i innych, które podałeś w dalszej części- piaskowanie jest jedyną racjonalną metodą, bo tylko ten zabieg zapewni jednolity kolor o czym się już przekonałeś.
Jeżeli produkcja jest na tyle duża, to można stworzyć własne stanowisko piaskowania, które się zamortyzuje i obniży koszty tego zabiegu w porównaniu z usługą wykonaną przez firmę zewnętrzą.
Można również rozpatrzyć wykonanie powłoki cynowej (przez cynowanie powierczniowe) dopuszczalnej do kontaktu z żywnością (np.puszki konserw), z tym że powłoka cynowana "lubi" się też przebarwiać i nie gwarantuje stałego, jednolitego koloru
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2014, 09:30 przez peritus, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sądzę, gdyż element o różnych strukturach reaguje różnie w tym samym roztworze dając różne ocienie tej reakcji, chociaż w pojedynczych przypadkach (nie do przewidzenia) tak może być.armetsc pisze:A może jakieś wypalanie sprytne tego materiału ?
Element ma styczność z żywnością, więc możemy zanurzać go w oleju jadalnym i później może kupić jakiś piec i to wypalać w nim. Może zlecić do jakiejś malarni proszkowej gdzie mają piece aby to wypalali.
Czy taka metoda będzie dobra ?
Mechanicznie przez piaskowanie nie narusza mikrostruktury materiału, a jedynie tworzy jednolite odbicie światła od jednolitej powierzchni dając złudzenie jednakowego koloru - a o to przecież chodzi!