wyprowadzenia w serwomotorze
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 19
wyprowadzenia w serwomotorze
Witam.
Jak rozpoznać w serwomotorze wyprowadzenia - GND, A, B, +5 ?
Czy da się to jakoś pomierzyć miernikiem >
Jak rozpoznać w serwomotorze wyprowadzenia - GND, A, B, +5 ?
Czy da się to jakoś pomierzyć miernikiem >
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Witam.
Najprościej znaleźć sobie po typie serwa rozpiskę wyprowadzeń - przynajmniej obędzie się bez pomyłek.
Może gdyby kolega podał typ , zdjęcia , cokolwiek - byłoby znacznie łatwiej - bo tak to tylko dobra wróżka pomoże
Najprościej znaleźć sobie po typie serwa rozpiskę wyprowadzeń - przynajmniej obędzie się bez pomyłek.
Może gdyby kolega podał typ , zdjęcia , cokolwiek - byłoby znacznie łatwiej - bo tak to tylko dobra wróżka pomoże

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
To taki silnik jak na zdjęciu, z enkodera wychodzi 5 kabelków, w zasadzie jeden mam już ucięty więc zostaje 4 - zapewne +5V, GND, A, B. Kolory tych kabeklków to : czerwony, czarny, biały i żółty. Na silniku nie ma żadnej tabliczki znamionowej tylko symbol. Jak to podłączyć ?
Mam jeszcze takie pytania - czy ważne jest jak podłączę zasilanie do tego silnika - chodzi mi o wyjścia ze sterownika UHU. Silnik posiada 2 kabelki - czerwony i czarny (widoczne na fotografii). Na sterowniku w wyjściu dla zasilania silnika ("Silnik DC") nie ma oznaczenia biegunowości. Druga sprawa - gdzie podłączyć generator w tym sterowniku oraz przełącznik zmiany kierunku obrotów silnika (nie chcę korzystać z komputera) - na sterowniku są takie wejścia : /V- DR CL/ /GND A B +5V/ /GND- NA NE/. Mój generator ma wyjście częstotliwości w zakresie od ok. 200-1500 Hz. Sterownik to UHU 90V. I jeszcze taka kwestia - kabelki enkodera silnika są ekranowane. Gdzie podłącza się to ekranowanie ? Ekran zaczyna się ok 0,5 cm od silnika (nie jest podłaczony z jego masą).
Mam jeszcze takie pytania - czy ważne jest jak podłączę zasilanie do tego silnika - chodzi mi o wyjścia ze sterownika UHU. Silnik posiada 2 kabelki - czerwony i czarny (widoczne na fotografii). Na sterowniku w wyjściu dla zasilania silnika ("Silnik DC") nie ma oznaczenia biegunowości. Druga sprawa - gdzie podłączyć generator w tym sterowniku oraz przełącznik zmiany kierunku obrotów silnika (nie chcę korzystać z komputera) - na sterowniku są takie wejścia : /V- DR CL/ /GND A B +5V/ /GND- NA NE/. Mój generator ma wyjście częstotliwości w zakresie od ok. 200-1500 Hz. Sterownik to UHU 90V. I jeszcze taka kwestia - kabelki enkodera silnika są ekranowane. Gdzie podłącza się to ekranowanie ? Ekran zaczyna się ok 0,5 cm od silnika (nie jest podłaczony z jego masą).
- Załączniki
-
- mini-319847218_2.jpg (50.46 KiB) Przejrzano 1095 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli to silnik DC, to zwyczajowo zasilanie + na czerwony i -na czarny dla prawych obrotów, nic się nie stanie, jeżeli podłączysz odwrotnie : po prostu będzie się kręcił w drugą stronę. Zmianę biegunowości zasilania silnika wykorzystuje się do zmiany kierunku obrotów silnika.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Dięki za informacje.faniron pisze:zazwyczaj jest tak:
czarny minus
czerwony +5V
pozostałe kanał A I B
A w jaki sposób sprawdzić gdzie jest kanał A a gdzie B ? Czy jeśli zamienię te połączenia to coś się może uszkodzić ?
Z tą zmian kierunku obrotów - paulg napisał, że trzeba zminić stan wysoki (5V) na stan niski. Tylko nie wiem jak to wykonać. Jeśli ktoś ma wiedzę na temat podłączenia generatora (w jakie punkty) oraz może udzielić mi odpowiedzi na pozostałe pytanie przedstawione w moim poście powyżej to proszę o pomoc.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Witam.
Zamieniając A i B nic nie uszkodzisz.
Stan wysoki = podanie napięcia 5V na wejście DIR , stan niski czyli 0 to brak napięcia na tym wejściu.
Generator podłącz bezpośrednio do wejścia STEP w sterowniku.
I tak mamy - prędkość regulujemy częstotliwością sygnału z generatora , a kierunek zmianą sygnału DIR czyli podając lub nie napięcie 5V
Pozdrawiam
Zamieniając A i B nic nie uszkodzisz.
Stan wysoki = podanie napięcia 5V na wejście DIR , stan niski czyli 0 to brak napięcia na tym wejściu.
Generator podłącz bezpośrednio do wejścia STEP w sterowniku.
I tak mamy - prędkość regulujemy częstotliwością sygnału z generatora , a kierunek zmianą sygnału DIR czyli podając lub nie napięcie 5V
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Ucięty kabel enkodera to pewnie sygnał INDEX, generowany co 360° i nie będzie potrzebny. Ekran trzeba połączyć z masą UHU. Przewody silnika i enkodera prowadź z odstępem min. 10cm. Jeśli po podaniu sygnału z generatora serwo będzie pokazywało błąd, to przeważnie przyczyną jest niewłaściwa polaryzacja silnika. Wystarczy ją odwrócić i można przejść do strojenia PID-a.
Rozumiem, że planujesz krańcówkami zmieniać kierunek a częstotliwością obroty? Jakiego generatora używasz?
Rozumiem, że planujesz krańcówkami zmieniać kierunek a częstotliwością obroty? Jakiego generatora używasz?
-
Dzięki. Nie jestem elektronikiem dlatego pytam Wasz szczegółowo, nie chciałbym niczego uszkodzić w sterowniku. Paulg napisz mi o tych oznaczeniach. W moim sterowniku są wejścia oznaczone w następujący sposób : V- DR CL (podejżewam, że to właśnie te wejścia są dla generatora). Zamieściłem to na fotografii 1. Moje pytania sa następujące :
1) Czy "STEP" o którym pisałeś to będzie w tym moim sterowniku wejście CL ?
2) Czy DR to po prostu DIR ?
3) Mam wyjście z generatora typu chinch - czyli minus z tego wyjścia podłączyć do wejścia sterownika V- a sygnał na CL ?
4) W jaki sposób podać napięcie na DIR w celu zmiany obrotów silnika -tzn. skąd je wziąć - czy trzeba oddzielny zasilacz 5V czy tez można je pobrac z układu sterownika ?
5) jeśli będe podawał napięcie 5V na DIR to równiez musze podłączyć minus do wejścia V- a plus do DR ?
Jeszcze pytanie do Leoo :
1) Gdzie jest masa w tym sterowniku - czy to jest po prostu ta gruba ścieżka, która jest zarazem minusem wejścia - zasilania (40V) ? Mógłbys to zaznaczyć np. za pomocą painta (załączyłem fotografie) ?
2) Jakia jest bezpieczna długość kabelka do podłączenia silnika i enkodera od obudowy, gdzie będzie zasilacz i sterownik do silnika ?
3) Jakich kabli ekranowanych użyć do podłączenia enkodera silnika (czy zwykłych kabelków - 4 żyły w ekranie miedzianym o średnicy trakiej jak wychodzą z enkodera) - bede musiał zapewne przedłużyć wyprowadzenia z silnika ?
4) Czy ekranować równiez kabelki do zasilania samego silnika - jeśli tak to czy równiez połączyć ekran z masą UHU ?
1) Czy "STEP" o którym pisałeś to będzie w tym moim sterowniku wejście CL ?
2) Czy DR to po prostu DIR ?
3) Mam wyjście z generatora typu chinch - czyli minus z tego wyjścia podłączyć do wejścia sterownika V- a sygnał na CL ?
4) W jaki sposób podać napięcie na DIR w celu zmiany obrotów silnika -tzn. skąd je wziąć - czy trzeba oddzielny zasilacz 5V czy tez można je pobrac z układu sterownika ?
5) jeśli będe podawał napięcie 5V na DIR to równiez musze podłączyć minus do wejścia V- a plus do DR ?
Jeszcze pytanie do Leoo :
1) Gdzie jest masa w tym sterowniku - czy to jest po prostu ta gruba ścieżka, która jest zarazem minusem wejścia - zasilania (40V) ? Mógłbys to zaznaczyć np. za pomocą painta (załączyłem fotografie) ?
2) Jakia jest bezpieczna długość kabelka do podłączenia silnika i enkodera od obudowy, gdzie będzie zasilacz i sterownik do silnika ?
3) Jakich kabli ekranowanych użyć do podłączenia enkodera silnika (czy zwykłych kabelków - 4 żyły w ekranie miedzianym o średnicy trakiej jak wychodzą z enkodera) - bede musiał zapewne przedłużyć wyprowadzenia z silnika ?
4) Czy ekranować równiez kabelki do zasilania samego silnika - jeśli tak to czy równiez połączyć ekran z masą UHU ?
- Załączniki
-
- 5.jpg (82.72 KiB) Przejrzano 1077 razy
-
- 4.jpg (71.34 KiB) Przejrzano 1092 razy
-
- 3.jpg (97.56 KiB) Przejrzano 1084 razy
-
- 2.jpg (93.33 KiB) Przejrzano 1089 razy
-
- 1.jpg (81.71 KiB) Przejrzano 1089 razy