Wymiana śrub w stole krzyżowym.

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 414
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

Wymiana śrub w stole krzyżowym.

#1

Post napisał: oskaeg » 17 lip 2012, 19:41

Korzystam ze stołu krzyżowego zośki, obrabiam tylko metale miękkie i ta konstrukcja mi na razie wystarcza. Mam włączone programowe kasowanie luzu, ale, chciałbym poprawić mechanikę tego stołu żeby śruby nie miały luzu, jakieś pomysły ? Jest to śruba trapezowa 20x4

Obrazek
Obrazek
Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 638
Rejestracja: 03 lut 2008, 23:24
Lokalizacja: Lublin

#2

Post napisał: pasierbo » 17 lip 2012, 19:49

Najlepiej to wymien na kulowe. Ostatecznie podwójne trapesowe albo poliamidowe. Ja to roziązałem u siebie w taki sposób https://www.cnc.info.pl/download.htm?id ... special=60 ale wymaga to co jakiś czas regulacji a dostep do śrub regulacyjnych jest taki sobie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 9627
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#3

Post napisał: RomanJ4 » 17 lip 2012, 20:36

Możesz spróbować takiego prostego technicznie rozwiązania
https://www.cnc.info.pl/topics80/stol-k ... t34637.htm
https://www.cnc.info.pl/topics56/ous-1- ... 16,410.htm

zresztą koledzy już tej metody używali
Obrazekhttps://www.cnc.info.pl/topics80/frezar ... 99,230.htm
Z tym, ze ja rozciąłbym nie wzdłuż osi śruby, ale prostopadle - lepszy efekt.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 414
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

#4

Post napisał: oskaeg » 17 lip 2012, 21:02

RomanJ4 pisze:Możesz spróbować takiego prostego technicznie rozwiązania
https://www.cnc.info.pl/topics80/stol-k ... t34637.htm
https://www.cnc.info.pl/topics56/ous-1- ... 16,410.htm

zresztą koledzy już tej metody używali
https://www.cnc.info.pl/topics80/frezar ... 99,230.htm
Z tym, ze ja rozciąłbym nie wzdłuż osi śruby, ale prostopadle - lepszy efekt.
To mi się podoba :D O czymś takim właśnie myślałem tylko ze dla osi Y nie ma zbyt wiele miejsca w środku i ciężko się dostać . Jeżeli chodzi o X to dość, że jest bardzo dużo miejsca to wystarczy odwrócić stół żeby mieć wszystko na wierzchu.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 9627
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#5

Post napisał: RomanJ4 » 17 lip 2012, 22:06

Dlatego dla osi Y możesz kolego zastosować proste rozcięcie i śrubkę rozpychająca (lub ściskającą, jak kto woli) gwint oryginalnej nakrętki, jak na rysunku powyżej. Gabaryty nakrętki pozostaną te same. To jest ta krótsza?
Jeśli ta dłuższa można zastosować takie rozwiązanie
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 414
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

#6

Post napisał: oskaeg » 17 lip 2012, 22:44

Oś Y ma krótszą nakrętkę, tylko boje się ze to się rozsypie :) bo to jest węgiel ze stalą a nie stal z węglem. Nie ukrywam, że wolałbym kupić coś gotowego i tylko zmontować wygląda na to ze trzeba będzie dorabiać...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 9627
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#7

Post napisał: RomanJ4 » 17 lip 2012, 22:49

Jeśli już dorabiać to z brązu i wtedy można pokombinować z kształtem kostki zamiast walca. Wolne rogi wtedy można wykorzystać do śrubek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 414
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

#8

Post napisał: oskaeg » 18 lip 2012, 00:31

Właśnie to zmierzyłem, bo chciałem kupić gotową okrągłą nakrętkę z brązu, ale tam jest tylko 35 mm miejsca a nakrętka ma średnicę 45 mm może zmieściłaby się nakrętka trapezowa sześciokątna ze stali automatowej tylko nawet jak się zmieści to jak ją zamontować ?

Z tego, co tu widzę większość tych tanich stołów ma luzy, także to czy to jest stół od chińskiej wiertarki czy nie to nie ma to większego znaczenia. Chcę jeszcze na niej trochę popracować, wymyśliłem ze nawiercę nakrętkę w kilku miejscach i wsunę kuleczki 1,5 mm które docisnę pręcikiem poprzez sprężynę i może wyjdzie nakrętka samo kasująca-luzy :)

Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł może nie koniecznie dobry, gdyby to rozwiązanie u góry nie przyniosło rezultatów to pomyślałem ze można było by wyprowadzić śruby na zewnątrz tak jak jest np. w tokarkach. Co o tym sądzicie ?


IgorWojas
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 121
Rejestracja: 23 paź 2007, 18:35
Lokalizacja: Warszawa\Łomianki

#9

Post napisał: IgorWojas » 30 lis 2012, 12:47

Też zmagam się z tym problemem,

Zewnętrzną śrubę pociągową można dorobić do osi Z w formie precyzyjnego posuwu ale do X i Y jakoś tego nie widzę w tym stoliku. Pewnie by się dało ale czy jest sens się tak bardzo gimnastykować? Z "zośkowatymi" należy pamiętać o jednej podstawowej rzeczy: nie lecimy w kosmos!

Co do oryginalnych nakrętek - poruszony był temat materiału z którego są wykonane. Co to w ogóle jest? Żeliwo?
Podoba mi się rozwiązanie z nacięciem umożliwiające ściskanie/rozciąganie gwintu po jego osi. Można by też spróbować użyć solidne stalowe obejmy do ściskania zamiast śrub. Oczywiście eliminuje to możliwość rozciągania.

Obrazek

Nie wiem tylko czy taka obejma jest wystarczająco mocna i czy po rozcięciu nakrętka nie pęknie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”