WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 146
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#601

Post napisał: RobWan » 11 kwie 2020, 22:35

bartekn86 pisze:Zauważyłem też że zmieniając średnicę narzędzia i budując na nowo ścieżkę, ścieżka nie jest przebudowywana poprawnie tylko jest zjawisko podobne do ustawienia naddatku średnica narzędzia nie powinna mieć wpływu na wymiar zewnętrzny w tym przypadku ew proszę o wytłumaczenie czemu tak się dzieje tj jaka jest zasadność czegoś takiego


Nie zauważyłem, aby coś takiego występowało. Kontur zamknięty?
Załącz jakiś przykład.

Robert



Tagi:


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 96
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#602

Post napisał: bartekn86 » 12 kwie 2020, 16:25

RobWan pisze:
11 kwie 2020, 22:35
bartekn86 pisze:Zauważyłem też że zmieniając średnicę narzędzia i budując na nowo ścieżkę, ścieżka nie jest przebudowywana poprawnie tylko jest zjawisko podobne do ustawienia naddatku średnica narzędzia nie powinna mieć wpływu na wymiar zewnętrzny w tym przypadku ew proszę o wytłumaczenie czemu tak się dzieje tj jaka jest zasadność czegoś takiego


Nie zauważyłem, aby coś takiego występowało. Kontur zamknięty?
Załącz jakiś przykład.

Robert
Nieważne, wszystko pasuje :-)

Czy można rozmiar materiału na którym chce robić wpisać jako koło a nie kwadrat ?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 146
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#603

Post napisał: RobWan » 12 kwie 2020, 16:45

bartekn86 pisze:Czy można rozmiar materiału na którym chce robić wpisać jako koło a nie kwadrat ?

Nie.
A jak jesteśmy przy materiale to o krok jest symulacja. I tej przydałby się lifting.
Ujednolicenie sterowania z resztą programu. Pan Zoom, itd. No i nie wiem dlaczego jakość i czas symulacji zależy od wielkości materiału przy tym samym programie.
Jak mamy duży materiał i mały program to szybko powstaje symulacja, ale o gorszej jakości przy tym samym parametrze precyzji.
Najlepsza symulacja jest gdy materiał jest równy wielkości programu, ale trwa długo.

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 96
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#604

Post napisał: bartekn86 » 12 kwie 2020, 17:15

Symulacja działa na jednym rdzeniu, gdy ktoś ma ich 8 to jest to troche marnotrastwo
Proszę o możliwość wprowadzenia rozmiaru materiału do rzeźbienia jako koło

Przydało by się w metodach obróbki zrobić jeszcze jedną rzecz.
Gdy frezuję połowę kulki, mam do wyoboru dwie metodyw powierzchni 3d, zigzag, albo spiralna - tylko że ona jedzie po kwadracie, przydało by się obróbka jechała jak kieszeń wewnętrzna, typowo po kółku


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 96
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#605

Post napisał: bartekn86 » 12 kwie 2020, 21:33

frezowanie trochoidalne, cam supportuje taki rodzaj frezowania ? ew, idzie taką metodę dodać ?
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 146
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#606

Post napisał: RobWan » 12 kwie 2020, 21:45

bartekn86 pisze: idzie taką metodę dodać ?

cosimo dawno temu obiecał, że przy porannej kawie dopisze coś takiego. :-)

Robert

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3349
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#607

Post napisał: Zienek » 12 kwie 2020, 23:31

Może być wielkanocna poranna kawa ;)


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 96
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#608

Post napisał: bartekn86 » 13 kwie 2020, 08:24

no i skoro kontroler M ma 5 osi, pasowało by zeby cam też to obrabiał, no i jakiś manual jak ruszać 4 i 5 ;-)

Dodane 40 minuty 14 sekundy:
https://bugs.lwpm.eu/ już kiedyś pisałem, fajnie by było jakby piko miało odpowiednik czegoś takiego, było by jasne co będzie, na co czekamy :-)

Dodane 1 godzina 44 minuty 35 sekundy:
Ciekawe czy moduł remote by szło wykorzystać jako wejście enkodera osi np z do np gwintowania ? jaka jest max częstotliwość którą może moduł remote przenieść ?

bo teoretycznie zakładając 3 takie moduły na ruch stołu, przez jakiś liniał itp itd , to ja mam moje kasowanie luzu zrobione i jest potwierdzenie na sterownik. Graty są, tylko soft dopisać
P. Andrzeju, co Pan myślisz ?


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 96
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#609

Post napisał: bartekn86 » 13 kwie 2020, 19:05

Poproszę o dodanie frezów tarczowych, żeby móc zrobić rowek na materiale (np pod seger) gdzienie da się dojść normalnym narzędziem


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 146
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#610

Post napisał: RobWan » 13 kwie 2020, 20:05

bartekn86 pisze:żeby móc zrobić rowek na materiale (np pod seger) gdzienie da się dojść normalnym narzędziem

Nie da się... to trochę na wyrost. :-)

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”