WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#531

Post napisał: mitek » 08 paź 2019, 15:47

Jest jakaś poprawka problemu z szarpaniem na łukach? prawdopodobnie tu jest potrzebna zmiana programu w sterowniku...


Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 133
Posty: 1478
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#532

Post napisał: RobWan » 08 paź 2019, 17:01

Jest poprawione w programie. FW jest to samo.

Robert

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#533

Post napisał: mitek » 11 paź 2019, 09:23

No ale to jest jakaś inna wersja niż to co na www?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 133
Posty: 1478
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#534

Post napisał: RobWan » 11 paź 2019, 09:30

Tak, to jest inna wersja. Jeszcze jej nie ma na stronie Piko.

Robert

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#535

Post napisał: mitek » 11 paź 2019, 09:46

To skąd mam wziąć? :)
podeślij proszę no i Cosimo tez zaatakuje. :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 22
Posty: 845
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#536

Post napisał: bh91 » 14 paź 2019, 09:25

Panowie, ja tradycyjnie z problemami - tym razem dwoma.

Pierwszy: Kiedy ustawiam sobie pracę na polu roboczym, i w międzyczasie wejdę spowrotem do PikoCAMa to położenie programu za każdym razem resetuje mi się do xy 0 0. Kiedyś zapamiętywało. Robiłem 2 scieżki z czterech - pikoCAM - zmiana freza, zaznaczenie kolejnych i jazda. Teraz sobię zapisuję i wpisuję ręcznie.

Drugi. Chodzi o nesting. Często mam kilka detali w jednym pliku DXF. Oczywiścię ptaszkuję i żarówkuję sobie to co aktualnie potrzebne. Ale kiedy jest więcej ścieżek - bez znaczenia czy zaptaszkowane/odptaszkowane i zaznaczona/odznaczona żarówka - to offsety w nestingu szaleją - tak jakby brały pod uwagę wyłączone ścieżki. Jedyny ratunek to kasacja nieużywanych, ale nie o to chodzi.

Pytanie, czy to są niedopatrzenia, czy może ja coś robię nie tak? Z góry dzękuję za podpowiedzi.
P.S. używam wersji 4.4.1
Jest robota - jest pinonc :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 133
Posty: 1478
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#537

Post napisał: RobWan » 14 paź 2019, 10:29

bh91 pisze: Kiedy ustawiam sobie pracę na polu roboczym, i w międzyczasie wejdę spowrotem do PikoCAMa to położenie programu za każdym razem resetuje mi się do xy 0 0. Kiedyś zapamiętywało. Robiłem 2 scieżki z czterech - pikoCAM - zmiana freza, zaznaczenie kolejnych i jazda. Teraz sobię zapisuję i wpisuję ręcznie.

Jeżeli otwierasz nowy plik to położenie programy się zeruje. Inaczej tylko po kliknięciu w Zero lub Domyślne.
bh91 pisze:
14 paź 2019, 09:25
Drugi. Chodzi o nesting.
To znany problem. Tak na szybko protezą jest Ctrl+X. :-)

Robert


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 22
Posty: 845
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#538

Post napisał: bh91 » 14 paź 2019, 11:51

Dzięki Robert, przetestuję za pół godziny.

Jak napiszesz książkę "PikoCNC dla opornych" to kupię :wink:
Jest robota - jest pinonc :wink:


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 62
Posty: 111
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#539

Post napisał: bartekn86 » 31 paź 2019, 08:13

Kurde, a mi dalej zależy żeby analoga inputowego wykorzystać do pokazywania na ekranie prądu wrzeciona a nie tylko obrotów - jak narzędzie się tępi wiem że prąd rośnie i idzie wyłączyć od jakiegoś tam pułapu albo spauzować - jak robota leci parenaście h to trudno stać i patrzeć nonstop albo jakąś stykologię dorabiać żeby zewnętrzne urządzenie pauzę naciskało

Dwa super by bylo jednak jakby dodać frezy modułowe - przy obrotowej 4 osi idzie spokojnie zębatki z prostymi zębami robić,
I fajnie w końcu by było manuala do modułu cam zrobić normalnego - albo przykłady przynajmniej co i jak

Frezy teowe też by się bardzo przydały - szło by spokojnie samemu stół wyrąbać

Proszę :-)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 133
Posty: 1478
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#540

Post napisał: RobWan » 31 paź 2019, 08:54

bartekn86 pisze: prąd rośnie i idzie wyłączyć od jakiegoś tam pułapu albo spauzować

Ale bez inteligencji to nie zadziała. Chwilowe skoki prądu nie mogą wyłączać obróbki. Teraz to można podpiąć wyjście alarmowe falownika do E-Stop.
bartekn86 pisze:Frezy teowe też by się bardzo przydały - szło by spokojnie samemu stół wyrąbać

A tu w czym problem z obecnymi frezami i rodzajami obróbek?
Chodzi o brak obróbki trachoidalnej?

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”