wykonanie nakrętki trapezowej do tokarki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1536
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

Re: wykonanie nakrętki trapezowej do tokarki

#11

Post napisał: numerek » 05 paź 2012, 18:37

Czesio pisze:
konektorek pisze:Potrzebuje nową nakrętkę trapezową do tokarki. Nie mogę znaleźć zakładu, który mi ją wykona. Ma ktoś może namiary na jakąś firmę lub osobę prywatną, która by mogla wykonać jedną nakrętkę ?
U sponsora pytałeś ? W katalogu mają takie, tylko krótsze:)
wskaż bo ja nie widzę gdzie one



Tagi:

Awatar użytkownika

Czesio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 320
Rejestracja: 22 lut 2011, 19:47
Lokalizacja: Ustroń

#12

Post napisał: Czesio » 05 paź 2012, 21:46



numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1536
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#13

Post napisał: numerek » 05 paź 2012, 22:07

co ty tu wklejasz ?

wskaż dokładnie bo półślepy jestem najlepiej wklej odpowiedni tekst lub rysunek
napisałeś :
W katalogu mają takie, tylko krótsze:)
więc pokaż


vicdoc
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 90
Rejestracja: 24 mar 2012, 01:21
Lokalizacja: k-k

#14

Post napisał: vicdoc » 06 paź 2012, 02:47

Strasznie trudne dotarcie do e-sklepu sponsora bezpośrednio link
Jak nie wiesz co zrobić, zapytaj


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1536
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#15

Post napisał: numerek » 06 paź 2012, 10:47

no tak mądrali na tym forum dużo ...

pokaż mi jeden z drugim nakrętkę jaką wstawił autor tematu a która można kupić u sponsora czy gdziekolwiek indziej
Strasznie trudne dotarcie do e-sklepu sponsora bezpośrednio link
a dla ciebie strasznie trudne chyba myślenie ... co ?
widzisz gdzieś tam prostokątne nakrętki jak we wzorze ?
W katalogu mają takie, tylko krótsze:)
oczywiście - takie same tylko że ... hm bardziej okrągłe

tak się składa że rozgryzałem ten temat tydzień temu rozmawiałem z wieloma firmami które robią nakrętki i co ? żadna nie nie chce tego robić bo pieprzenie się na tokarce za pomocą noża jest po prostu nie opłacalne
@pabloid
powiedz mi jak dorobić nakrętkę na rozebranej tokarce ?
ok można złożyć ale skoro nakrętka jest zniszczona to jaki będzie efekt toczenia ?
fajnie że dorobiłeś sobie - szacun ale weź pod uwagę że nie każdy ma czas i wiedzę do toczenia takich rzeczy

napisałem że będzie ciężko to znaczy że wiem co piszę a doradców :
Czesio
vicdoc
proszę pokażcie mi taką ... powtarzam TAKĄ nakrętkę w jakimkolwiek sklepie
jeśli nie znajdziecie to myslę że wasze wypociny są warte mniej niż ...


pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1031
Rejestracja: 19 paź 2010, 18:53
Lokalizacja: ~ Kraków

#16

Post napisał: pabloid » 06 paź 2012, 11:05

numerek pisze:powiedz mi jak dorobić nakrętkę na rozebranej tokarce ?
A kto ci karze dorabiać ją na rozebranej, bo chyba nie ja :twisted:
Nakretka i śruba którą pokazałem były dorabiane na tej samej tokarce do której były dorabiane.
numerek pisze:ok można złożyć ale skoro nakrętka jest zniszczona to jaki będzie efekt toczenia ?

Taki sam jak z nową. Bo to zależy od umiejętności tokarza a nie zużycia nakrętki. No chyba, ze już stara w ogóle nie ma gwintu. Bo jak go ma to choćby z dwumilimetrowym luzem da się normalnie toczyć.


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1536
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#17

Post napisał: numerek » 06 paź 2012, 11:17

nie dorobiłbym ... z jednego powodu nie umiem !
mam tokarkę do zarabiania pieniążków tak ?

ile zarobię walcząc z dorabianiem nakrętki ? szlifowanie noża kombinację z docieraniem - czas czas .... i wiedza której nie mam -
nie chcę się uczyć myków na tokarce bo są tokarze/frezerzy którzy mają to w małym palcu
dla nich zrobienie nakrętki to pikuś mając park maszynowy

gdyby szło zakupić za rozsądne pieniążki to nie wahałbym się ani minuty - niestety 900 zł w fabryce to nie są rozsądne pieniądze
walcząc z tym sam podejrzewam że niewiele mniej wydam ze względu na czas
i tak to niestety wygląda
nie umiesz - płać
nie masz czasu - płać

i odwrotnie masz czas i umiesz - zarabiasz

A kto ci karze dorabiać ją na rozebranej, bo chyba nie ja
przecież tak nie napisałem ale logiczne się raczej wydaje że jeśli trzeba dorobić nakrętkę to raczej stara to już złom - a skoro tak to trzeba rozebrać maszynę aby to stwierdzić prawda ?


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6896
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#18

Post napisał: pukury » 06 paź 2012, 11:45

witam.
sprawa jest bolesna - to fakt.
no i cena 900 pln to " trochę " dużo - ale przy 1 szt ?
więc pozostaje spróbować podnieść swoje kwalifikacje i samemu wytoczyć .
przy okazji kol. nauczy się robić gwinty trapezowe wewnętrzne - no i może będzie takie nakrętki robił po 300pln - same zyski.
w końcu to nakrętka do tokarki którą obsługuje tokarz - więc dlaczego dawać robotę innemu tokarzowi :shock: ?
pozdrawiam.
dodając
nie bez znaczenie jest fakt że śruba jest również wytarta - raczej na pewno.
fabryka zrobi na normę - jaki ma być gwint.
no i w pewnych miejscach będą luzy - klient przyleci z pretensjami.
może dlatego nikt nie chce się w to ubierać ?
Mane Tekel Fares


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#19

Post napisał: tomcat65 » 06 paź 2012, 15:39

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tak na szybko rysowane, według wymiarów z rysunku i nakrętki od sponsora. 1 i 2 to brakujący materiał na rogach. Ale raczej nie wpłynie znacząco na wytrzymałość na wpuście mocującym. Z dwóch takich nakrętek można wtedy wyrzeźbić potrzebną.
Na upartego, to i z kasowaniem luzu by się dało :).


lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1376
Rejestracja: 30 cze 2008, 21:10
Lokalizacja: szczecin

#20

Post napisał: lukadyop » 06 paź 2012, 20:08

pukury pisze: nie bez znaczenie jest fakt że śruba jest również wytarta - raczej na pewno.
fabryka zrobi na normę - jaki ma być gwint.
no i w pewnych miejscach będą luzy - klient przyleci z pretensjami.
może dlatego nikt nie chce się w to ubierać ?

Dlatego TOKARZ zrobi tak że będzie pasowało i do tego jest jemu potrzebna śruba, w fabryce robią według rysunku, i jak każdy kto chce zarobić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”