Wtyczki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Jest takie zdanie które proponuję zapamiętać:lukadyop pisze: Chłopie nie masz pojęcia o spawaniu MAG nie udzielaj się już w ogóle, bo ktoś jeszcze pomyśli że piszesz prawdę, to co wypisujesz to same bzdury i tyle usłyszałeś coś kiedys od kogoś.
Takim jak ty ludziom nie chce mi się nawet tłumaczyć na czym polega regulacja urządzeń
MAG- MIG a MMA I TIG to są dwa różne urządzenia i inna charakterystyka prądu.
NIGDY NIE OCENIAJ BO NIE MASZ PELNEJ WIEDZY.
To co piszę na tym forum to nie są rzeczy zaslyszane ale takie z wlasnego doświadczenia.
Przyklad ?proszę bardzo:

To jeden z trzech mig. jakie zrobilem i przeszedlem drogę przezwajania tranformatora i budowy dlawika tak aby to dzialalo, a nie jest to takie proste jak nie ma z kąt wziąść podpowiedżi, Tym bardziej że w tamtym czasie nie mialem internetu.
Także proponuję zastanowić się a nie krzyczeć, bo krzykacze to są w sejmie.
Chcialem Wam uświadomić że myślenie iż migomat jest sterowany napięciowo jest zludne, ale w takiej atmosferze to odpuszczam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
IMPULS, nie przejmuj się - mnie też kiedyś się w podobnej kwestii oberwało
. Ano cóż, ja też się cały czas uczę i nie mam opcji na nieomylność, choć nadal uważam że w tamtej kwestii to ja miałem rację
Czy mógłbyś trochę przybliżyć temat ? Nie mam MIGa ale tak z ciekawości: w zwykłym MMA przy kręceniu korbą przesuwa się zwora magnetyczna a w MIGu jest przełącznik, czyli ewidentnie przełącza się jakieś odczepy. Czy to są odczepy po pierwotnej stronie trafa czy też na dławiku ?

Czy mógłbyś trochę przybliżyć temat ? Nie mam MIGa ale tak z ciekawości: w zwykłym MMA przy kręceniu korbą przesuwa się zwora magnetyczna a w MIGu jest przełącznik, czyli ewidentnie przełącza się jakieś odczepy. Czy to są odczepy po pierwotnej stronie trafa czy też na dławiku ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Nie przejmuję się, tylko szkoda mojego trudu na wysluchiwanie nieprawdziwych zarzutów.
Co do mig-a to transformator odczepy ma po stronie pierwotnej, choć w tym co pokazalem mam także po stronie wtórnej ale to dlatego że to taka migomato- spawarka .
Jeżeli chcialbyś przerabiać spawarkę to musisz obniżyć napięcie po stronie wtórnej.

Co do mig-a to transformator odczepy ma po stronie pierwotnej, choć w tym co pokazalem mam także po stronie wtórnej ale to dlatego że to taka migomato- spawarka .

Jeżeli chcialbyś przerabiać spawarkę to musisz obniżyć napięcie po stronie wtórnej.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 14
No i w końcu IMPULS3 sam doszedł do wniosku że musi obniżyć napięcie, a im bardziej będziesz obniżał tym mniejszy prąd spawania w punkcie stabilnej pracy łuku. Im mniejsza jest różnica potencjałów pomiędzy punktami - masa elementu a elektroda topliwa(drut) tym mniejszy prąd. A napięcie to dla MAG/MIG wyraża wzór:
Uspawania = 12 + 0,04 Jspawania [V]
Pozdrawiam
Uspawania = 12 + 0,04 Jspawania [V]
Pozdrawiam
-
Czym innym jest regulacja napięciowa o której tak chętnie pisaliście a czym innym wydajność prądowa o której pisalem ja. To że są zależności pomiędzy prądem a napięciem to tego nikt nie kwestionuje.Bo jedno bez drugiego nie istnieje.
Co do obniżenia napięcia w spawarce jako żródle dla mig. to chodzi o to że przy malym prądzie spawania a napięciu ok. 70 V drut nie topi się tylko wychodząc z przewodu ucieka gdzieś na boki i nagrzewa jak spirala. Dlatego spawarka jako żródlo prądu nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, chyba że będziemy spawali prądem powyżej 200A.
Co do obniżenia napięcia w spawarce jako żródle dla mig. to chodzi o to że przy malym prądzie spawania a napięciu ok. 70 V drut nie topi się tylko wychodząc z przewodu ucieka gdzieś na boki i nagrzewa jak spirala. Dlatego spawarka jako żródlo prądu nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, chyba że będziemy spawali prądem powyżej 200A.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 14
Witam
Żeby spawać prądem 200A przy stabilnym łuku jego napięcie musi wynosić około 20V(a nie 70V!!).
Sprawdź takie parametry 110A i 16,5 V to standardowe parametry spawania pionu z dołu do góry i innych pozycji przymusowych.
Wydajność prądowa o której piszesz zależy bezpośrednio od możliwości trafa (przekroju rdzenia i uzwojeń oraz od tego jakie napięcie przypada na 1 zwój). Trafo dla MAG/MIG ma inną charakterystykę statyczną niż MMA i TIG. W MMA i TIG reguluje się prąd, a MIG MAG reguluje się napięcie i prędkość podawania drutu natomiast prąd jest wypadkową tych dwóch parametrów.
Pozdrawiam
Żeby spawać prądem 200A przy stabilnym łuku jego napięcie musi wynosić około 20V(a nie 70V!!).
Sprawdź takie parametry 110A i 16,5 V to standardowe parametry spawania pionu z dołu do góry i innych pozycji przymusowych.
Wydajność prądowa o której piszesz zależy bezpośrednio od możliwości trafa (przekroju rdzenia i uzwojeń oraz od tego jakie napięcie przypada na 1 zwój). Trafo dla MAG/MIG ma inną charakterystykę statyczną niż MMA i TIG. W MMA i TIG reguluje się prąd, a MIG MAG reguluje się napięcie i prędkość podawania drutu natomiast prąd jest wypadkową tych dwóch parametrów.
Pozdrawiam
-
Napisalem powyżej 200 A.qset pisze:Żeby spawać prądem 200A przy stabilnym łuku jego napięcie musi wynosić około 20V(a nie 70V!!).

Wreszcie coś z czym się zgadzam.qset pisze:Wydajność prądowa o której piszesz zależy bezpośrednio od możliwości trafa (przekroju rdzenia i uzwojeń oraz od tego jakie napięcie przypada na 1 zwój).
W tym caly problem. Regulacja odczepami powoduje zmianę przekladni trafa. Zmiana przekladni powoduje wzrost napięcia na wtórnym. Ale przede wszystkim powoduje zwiększenie prądu plynącego w uzwojeniach. A gdyby nie to, to samo podniesienie napięcia niewiele by dalo.qset pisze: MIG MAG reguluje się napięcie
-
Samo zwiększenie napięcia po stronie wtórnej niewiele zmienia. Poprawia tylko luk przy większym prądzie spawania.qset pisze: MIG MAG reguluje się napięcie i prędkość podawania drutu natomiast prąd jest wypadkową tych dwóch parametrów.
Prąd nie jest wypadkową. To ten parametr wybierasz (zwiększając moc transformatora) a dopiero do niego musisz dostosować posuw drutu. Zbyt wolny będzie powodowal przerwy w spawaniu , za szybki będzie odpychal uchwyt, a drut nie będzie nadążal się topić. Czyli nie masz dowolności.