Wrzeciono z automatyczna wymianą narzędzia - jakie?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

Wrzeciono z automatyczna wymianą narzędzia - jakie?

#1

Post napisał: FDSA » 27 wrz 2015, 10:02

Witam

Planuję niebawem rozbudować trochę warsztat. Miedzy innymi padło na wrzeciono. Ponieważ ta półka urządzeń nie często jest przedmiotem rozmów na forum to nie doszukałem się wiekszych informacji. Z tego powodu pada tu pytanie jakie?

Wymagania:

1. Ponieważ z racji sposobu chłodzenia na maszynie mam zazwyczaj straszny syf oraz przy lekkich pracach lubie względną ciszę powinno być chłodzone wodą.

2. Ponieważ borykam się z problemami zasilania powinno być 3x200V tj. pod jednofazowy falownik. Do tej pory wystarczało mi 2.2kW wiec wiecej myślę że moc możemy przyjąć do 3kW.

3. Co do sposobu mocowania narzędzia nie mam większej wiedzy. Najpopularniejsze na alle... coś tam jest ISO30 ale się nie upieram. Ważne aby było łatwo dostepne i nie kosmicznie drogie za kolejne oprawy.

4. Odnośnie ceny... jak zawsze jak najmniej ;-). Poważnie mowiąc bedzie trzeba to i 10 000zl jest w zasięgu choć cena około polowy tej kwoty by mnie urządzała najbardziej.

5. Nie bardzo znalazłem żeby takie cos istniało ale na ten moment i wiedzę wydaje mi się, że rozwiązaniem trafiającym w moje wymagania byłby mokry chińczyk 3kW w wersji ATC ISO30.


Co na cały ten temat panowie myslicie?

Pozdrawiam
FDSA



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#2

Post napisał: FDSA » 28 wrz 2015, 19:36

Tak podbiję temat... moze ktoś pomoże.


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: 251mz » 28 wrz 2015, 20:07

Mam HSD 7,5kw 24tys obr... z atc iso30. Ale to nie na jedną faze....


kond666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 131
Rejestracja: 09 mar 2007, 12:27
Lokalizacja: częstochowa

#4

Post napisał: kond666 » 29 wrz 2015, 08:14

witam
zależy jeszcze jakie obroty i ile miejsca na wrzeciono mamy.



Są na aliexpress wrzecienniki ATC pod bt30 napędzane pasem HTD 5M z zew. silnika max obr. 10000 w cenie około 1000USD. miałem większy (pod bt40) i nieźle to jest wykonane i pracuje.
Do automatycznej wymiany brakuje orginalnego siłownika pneumatycznego (ca. 250USD).
Sam wrzeciennik jest mały - średnica montażowa fi90 długość około 350mm.
Jak niewielkie obroty do 10000rpm nie są przeszkodą to tańszego rozwiązania nie widzę.
A chłodzenie wodą w tym wariancie to tylko przez wykonanie chłodzonego wodą mocowania wrzeciona.
pozdrawiam
radek


LINK


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Wrzeciono z automatyczna wymianą narzędzia - jakie?

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 29 wrz 2015, 08:34

FDSA pisze:...
1. Ponieważ z racji sposobu chłodzenia na maszynie mam zazwyczaj straszny syf oraz przy lekkich pracach lubie względną ciszę powinno być chłodzone wodą....
Mecz forumowego producenta wrzecion - zagajalem go o wersje chlodzona
woda, mial ruszyc temat. TYle, ze obroty max 12.000rpm...

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#6

Post napisał: FDSA » 29 wrz 2015, 09:13

Jest to troche problem z tymi obrotami bo wiekszość robót jade fi4 i poniżej.... dla dwójki jak policzysz parametry to i 24000 mało ale jakos sobie człowiek radzi ;-)

To i ja napisze do dudiego.... jak będą dwa do zrobienia to może przyspieszy sprawę ;-)

Pozdrawiam
FDSA


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#7

Post napisał: oprawcafotografii » 29 wrz 2015, 11:36

Jesli potrzebujesz obrotow > 20.000rpm to zapomnij o taniosci
i szykuj zlotowke za kazde rpm ;) Life is brutal :)

Ja tez jade sporo malymi frezami, ale nie robie jakiejs wielkiej
produkcji i moze 12.000rpm bym jakos zdzierzyl...

q


bartas4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 160
Rejestracja: 15 maja 2009, 23:26
Lokalizacja: Leszno

#8

Post napisał: bartas4 » 29 wrz 2015, 19:30

Jak finansowo wychodzi takie wrzeciono ATC od forumowego kolegi? Bo tez szukam takowego...

Pozdrawiam


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#9

Post napisał: oprawcafotografii » 30 wrz 2015, 06:26

Najprosciej pewnie ...zapytac producenta ;)

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#10

Post napisał: FDSA » 30 wrz 2015, 08:38

Producent kazał pytać na wiosnę... ewentualnie jeśli wcześniej coś się wykluje to będzie informował.

A ja zaczynam toczyć boje o 3 fazy.... bo widzę ze ta moja jedna faza to tylko pobożne życzenie ;-)

Pozdrawia
FDSA

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”