Wrzeciono i uchwyt

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 468
Rejestracja: 06 gru 2004, 10:17
Lokalizacja: P?ock

#11

Post napisał: anoda » 22 wrz 2005, 17:13

Jeżeli pada ogólne stwierdzenie, że w większość przypadków awarii uszkodzeniu uległ stojan to sugeruję zasilać silnik prądem stałym, tzna dać prostownik i kondensator kilkaset µF np ze starego zasilacza od PC (tylko sprawdzić napięcie , wnektórych zasilaczach są dwa elektrolity szeregowo). Jeżeli wykorzystujemu regulator fazowy to oczywiście przed prostownikiem - choc osobiście zalecałbym zasilanie niższym napięciem np z autotransformatora.Możemy również jedną cewkę stojana zasilić prądem stałym z zewnętrznego żródła - regulacja szeregowo bocznikowa co pozwoli na łatwą regulację obrotów (zmniejszenie) poprzez regulację prądu w cewce. napięcie zasilające może pozostać bez zmian.


Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#12

Post napisał: ALZ » 22 wrz 2005, 17:38

Zastanawiam się czy warto tak sobie życie utrudniać. Wydaje mi się że znacznie prościej jest kupić frezarkę górnowrzecionową wyrzucić co niepotrzebne, wymienić łożyska i mamy gotowe wrzeciono wraz z uchwytem dla freza. Silniki w szlifierkach kątowych są dokładnie takie same jak we frezarkach.

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#13

Post napisał: webserver » 22 wrz 2005, 17:50

ALZ pisze:Zastanawiam się czy warto tak sobie życie utrudniać. Wydaje mi się że znacznie prościej jest kupić frezarkę górnowrzecionową wyrzucić co niepotrzebne, wymienić łożyska i mamy gotowe wrzeciono wraz z uchwytem dla freza. Silniki w szlifierkach kątowych są dokładnie takie same jak we frezarkach.
Wszystko fajnie ale cena ! za jedna frezarke mozna kupic przynajmnije z 2 lub 3 szlifierki katowe.
Pozdrawiam PlotComplex.com


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6831
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#14

Post napisał: pukury » 22 wrz 2005, 17:52

witam !! oczywiście jeżeli komus pasuje frezarka do drewna to OK ! . silniki z tych urządzeń sa w rzeczy samej podobne ( pewnie wszystki te silniki produkuje jedna firma ) . ja osobiście potrzebuję wrzecionko o śsrednicy max 75mm - taki układ, a niestety frezarki są grubsze . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#15

Post napisał: ALZ » 22 wrz 2005, 17:59

To zależy jakiej firmy.Ale jeśli mówisz o 3 szlifierkach kątowych zamiast jednej frezarki to myślę że masz na myśli g....ne szlifierki. Frezarkę od kitajców kupisz już za 90 zł i pytanie czy warto walczyć z kątówką? Frezarka ma wbudowaną regulację obrotów i przy 75% pociągnie dość długo-chyba że masz pecha, ale w przypadku szlifierki kątowej też nie masz żadnej pewności.Ja mam taką frezarkę już dwa lata i narazie działa z tym że zanim zacząłem jej używać wymieniłem łożyska na wysokoobrotowe.

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#16

Post napisał: webserver » 22 wrz 2005, 18:01

pukury pisze:...silniki z tych urządzeń sa w rzeczy samej podobne ( pewnie wszystki te silniki produkuje jedna firma... )
Skoro to samo to lepiej miec cos mniejszego o tych samyh wlasciwosciach a na dodatek taniej mi mozna sobie przystosowac pod dowolny uchwyt!

[ Dodano: 2005-09-22, 18:03 ]
ALZ pisze:Frezarkę od kitajców kupisz już za 90 zł
za 90 zl to takie samo g.... jak i szlifierka wiec po co przeplacac ... oczywiscie to jest moje zdanie moze je zmienie jak nic z tego nie bedzie ale takie jest zycie :?
Pozdrawiam PlotComplex.com

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#17

Post napisał: ALZ » 22 wrz 2005, 18:09

Ale z kątówki masz tylko silnik a resztę musisz dorobić. Oby Ci z tego nie wyszło większe g...o jak z frezarki.Powodzenia.

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#18

Post napisał: webserver » 22 wrz 2005, 18:10

ale dorobie sobie tak jak chce a frezarka jak kolega wyzej zauwazyl moze nie kazdemu pasowac !!!
Pozdrawiam PlotComplex.com


Autor tematu
Marky
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 8
Posty: 79
Rejestracja: 04 paź 2004, 18:46
Lokalizacja: Płock/Warszawa

#19

Post napisał: Marky » 22 wrz 2005, 20:42

No cóz, dużo zdań na temat. Ja podsumuję: interesuje mnie frezowanie PCB i wiercenie na początek, stąd dużych wymagań co do wrzeciona nie mam... Pewnie że frezarka do drewna byłaby lepsza - tyle że ten niższy segment cenowy też nie daje gwarancji jakości. A skopanej szlifierki po prostu nie będzie szkoda. Jednak się zdecyduję chyba.

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#20

Post napisał: webserver » 22 wrz 2005, 20:45

Marky pisze:No cóz, dużo zdań na temat. Ja podsumuję: interesuje mnie frezowanie PCB i wiercenie na początek, stąd dużych wymagań co do wrzeciona nie mam... Pewnie że frezarka do drewna byłaby lepsza - tyle że ten niższy segment cenowy też nie daje gwarancji jakości. A skopanej szlifierki po prostu nie będzie szkoda. Jednak się zdecyduję chyba.
Ja tez jestem zdecydowany napewno perobka bedzie na mojej stronie
Pozdrawiam PlotComplex.com

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”