Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#21

Post napisał: Kamsson » 06 cze 2018, 15:44

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rozumiem
Wiec to wyglada u mnie tak



Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#22

Post napisał: hansu2 » 06 cze 2018, 17:41

Parametr Pd001 falownika ustaw na " 1 "
W machu ustawienia wrzeciona-sterowanie wrzeciona za fajkuj : użyj wyj.silnika wrzeciona i sterowanie PWM.
Sorry że tak z przerwami ale jestem w pracy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#23

Post napisał: Kamsson » 06 cze 2018, 19:48

Ok
Dzięki jutro to sprawdzę.
A z krańcowkami i e stopem juz doszłem
Poprostu nie mialem ustawionego dobrego portu.
Przy tej płytce usb port jest 3 ☺
Wogle dzieki za naprowadenie, od dup... strony zaczełem.

Jescze dwa pytania :
-czy przestawic tą zworkę w falowniku na vi ?
-no i czy te 2 przewody do falownika i mostek starcza( tak jak pisałeś) czy nie powinienem do output podpiac do for lub rev

Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#24

Post napisał: hansu2 » 06 cze 2018, 21:22

Zworka na "VI". Parametr Pd001 na " 1 "
Te 2 przewody to napięcie 0-10V. Obroty zależą od ustawień w Machu w ustawieniach wrzeciona - częstotliwość PWM
Powiem szczerze że nie znam tego falownika . Moje uwagi oparte są na doświadczeniu z innych falowników. Ze schematów zamieszczonych w Twoim temacie wynika że falownik rusza w momencie podania sygnału do wejścia REV lub FOR bo innych nie widzę.
Wypnij ten mostek i podłącz output do jednego z tych wejść. Sprawdź w Machu ustawienia sygnały wyjściowe pozycja wrzeciono ( Spindle) bo nie widziałem na zdjęciach. Daj znać co i jak.

Pozdrawiam.


lukasixthm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 121
Rejestracja: 01 maja 2013, 21:41
Lokalizacja: Ostrowiec Św
Kontakt:

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#25

Post napisał: lukasixthm » 06 cze 2018, 23:35

Nie znam macha ale z technicznego punktu widzenia proponuję wziąć multimetr w dłoń i poszukać zmieniającego się napięcia na pinie wyjściowym. Tzn skonfigurować macha w 100% a potem grzebać w falowniku. Nie w dwóch miejscach na raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#26

Post napisał: Kamsson » 07 cze 2018, 10:24

Cześć wszystkim
Wiec tak wrzeciono dalej ne rusza
Ustawilem piny w machu i na out1 po nacisnieciu włacz wrzeciono mam 22v

Dodane 3 minuty 10 sekundy:
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#27

Post napisał: hansu2 » 07 cze 2018, 13:11

Witam.
Czy w momencie włączenia wrzeciona pojawia się jakieś napięcie pomiędzy ACM i VI?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#28

Post napisał: Kamsson » 07 cze 2018, 14:26

Nie nie pojawia sie
Ale na pinie tez mi znikneło
Rece opadają

Dodane 7 minuty 58 sekundy:
Miedzy outem znalazło sie skacze miedzy 14 a 19

Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#29

Post napisał: hansu2 » 07 cze 2018, 14:45

Spokojnie dojdziemy do tego. Sprawdź jaką wartość ma parametr Pd044 , ma być " 1 ".
Jak na razie wszystko mamy dobrze podłączone. Pozostaje kwestia uaktywnienia wyjść z sterownika. Ustaw spindle na Dir Low Active (fajka) i Output#1 na Active Low (fajka)
Odłącz przewód z zacisku FOR w falowniku i zewrzyj mostkiem DCM i FOR tak przez chwilę bez przykręcania i napisz czy falownik ruszył.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#30

Post napisał: Kamsson » 07 cze 2018, 15:36

Ok wszystko zrobione tak jak mowisz.
Falownik nie ruszył
Ale zauważyłem ze wyswietlacz przestaje migac i dioda for. Taki obiaw jak by sie właczył ale nie kręci

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”