Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#1

Post napisał: Kamsson » 05 cze 2018, 11:37

Witam
Mam problem z połaczeniem płytki
Mach3 4axis 100khz z falownikiem
Falownik chinski z wrzecionem 2,2kw
Na schemacie jest( start stop ,gnd,avi)
Na falowniku niemam takich odznaczeń

Obrazek

Bardzo dziękuję za każdą pomoc

Dodane 3 minuty 57 sekundy:
Obrazek




gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 24 gru 2008, 22:09
Lokalizacja: Limanowa

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#2

Post napisał: gniazdo » 05 cze 2018, 12:18

to powinno ci wszystko wyjaśnić:
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#3

Post napisał: Kamsson » 05 cze 2018, 12:44

Dzięki wielkie za pomoc i szybki odzew
Jestem za duzym laikiem
I dalej nie wiem gdzie mam co podłączyć.
Da się jeszcze troche jaśniej☺

Dodane 9 minuty 1 sekunda:
Wnioskuje z tego że
Vi to avi
Acm to gnd
A start/stop ?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2156
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#4

Post napisał: Steryd » 05 cze 2018, 12:56

for albo rev, zależy w którą stronę ma Ci się kręcić
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#5

Post napisał: Kamsson » 05 cze 2018, 13:17

Dzięki

Zero reakcji😢
Wrzeciono samo sie nie uruchamia.
Mam podejrzenia co do płytki , ta strona plytki nie reaguje na nic.
Zgodnie ze schematem podłaczyłem tez estop
I krańcowki i tez maszyna nie chce gadac.

Juz niewiem jaki moze byc problem zasilacz dzis 24v podłaczyłem i nic ostatnio podłaczałem 12v i myslałem ze to tu wina lezy


gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 24 gru 2008, 22:09
Lokalizacja: Limanowa

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#6

Post napisał: gniazdo » 05 cze 2018, 13:52

a reszta płytki działa? na pewno to dobrze podłączasz?
to jest taka płytka ?
https://www.olx.pl/oferta/cnc-mach3-usb ... snXnn.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#7

Post napisał: Kamsson » 05 cze 2018, 14:26

Obrazek

Tak
Maszyne zbudowałem około poł roku temu
Śmiga za miło
Teraz postanowiłem ze dodam krańcowki bo nie moge przyniej ciagle stac i pilnowac
Musze tez pracowac☺

No i pomysły mi sie kończą😢

Na schemacie sa piny i4 i o2 ich nie podłaczyłem tak jak jest na schemacie wogle ich nie ruszałem czy to ma znaczenie

Dodane 13 minuty 4 sekundy:
Tak to jest taka płytka


gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 24 gru 2008, 22:09
Lokalizacja: Limanowa

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#8

Post napisał: gniazdo » 05 cze 2018, 14:45

a próbowałeś podłączyć GND do pinów I1-4 i sprawdzać czy coś się zmienia w machu na tych pinach?
zasilacz nr 2 masz na pewno dobrze podłączony?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#9

Post napisał: Kamsson » 05 cze 2018, 14:51

Gnd z drogiej strony płyty?
Nie nie próbowałem


gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 24 gru 2008, 22:09
Lokalizacja: Limanowa

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#10

Post napisał: gniazdo » 05 cze 2018, 15:01

niekoniecznie bardziej masę (V- na schemacie) z zasilacza nr 2 chociaż pewnie jest to razem połączone z masa (GND) zasilacza nr 1, z tego co widzę wejścia są sterowane masą, i wyjścia chyba sterują masa, albo przynajmniej O2,
Ostatnio zmieniony 05 cze 2018, 15:06 przez gniazdo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”