Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#11

Post napisał: Kamsson » 05 cze 2018, 15:15

Obrazek
Probowałem i zadnej reakcji

Dodane 9 minuty 38 sekundy:
Obrazek
A to może byc przyczyną?
Te zaznaczone jest wolne nie podłączone wogle?




gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 24 gru 2008, 22:09
Lokalizacja: Limanowa

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#12

Post napisał: gniazdo » 05 cze 2018, 15:48

Kamsson pisze:
A to może byc przyczyną?


niestety nie

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#13

Post napisał: Kamsson » 05 cze 2018, 16:46

Mam jeszcze cos takiego
Płyta leżała i czekała na 2 maszynę
Moze tu to jakos sprawniej pojdzie.
Mam nadzieje ze sterowniki przypasują i tylko podmiankę zrobię Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#14

Post napisał: Kamsson » 06 cze 2018, 10:58

Witam
Podmieniłem dzis płytkę i dalej wrzeciono nie reaguje.
Proszę o pomoc😢 Obrazek


gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 61
Rejestracja: 24 gru 2008, 22:09
Lokalizacja: Limanowa

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#15

Post napisał: gniazdo » 06 cze 2018, 12:22

pokaż lepsze zdjęcie jak to podłączasz?

bo na pewno nie tak jak na schemacie:
Obrazek

albo jestem ślepy albo masę od zasilacza masz bezprzewodowo.
ps.
kup coś normalnego z instrukcja podłączenia albo zacznij szukać schematów a nie podłączaj na pałę.

Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#16

Post napisał: hansu2 » 06 cze 2018, 12:46

Witam. Postaram się Ci pomóc przynajmniej w kwestii podłączenia falownika.
Najpierw odpowiedz mi na pytania.
1.Jaki masz falownik ( z potencjometrem do regulacji obrotów czy bez)
2.Czy masz instrukcję obsługi (manual) do falownika.
3. Zrób zdjęcie listwy przyłączeniowej sygnałowej a szczególnie miejsca obok listwy z prawej strony ( czy są tam 3 piny ze zworką i oznaczenia chyba " VI " i " VR".
4.Czy zainstalowałeś oprogramowanie do płytki (sterowniki) jako plugin do Macha i czy dobrze skonfigurowałeś.
Na razie tyle. Proszę o odpowiedzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#17

Post napisał: Kamsson » 06 cze 2018, 13:17

Dziękuję
Rozlaczyłem juz wszystko
Za chwilę bede w garazu to wysle zdjecia
Masa od zasilacza była opdłaczona pod gnd
A falownik ma zworkę którą przestawiałem z vr na vi

Bardzo dziękuję za zainteresowanie

Dodane 14 minuty 17 sekundy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodane 4 minuty 6 sekundy:
Niestety instrukcji nie mam
Sterownik instalowałem, maszyna działa frezuje bez problemu.
Nie mozna tylko podlaczyc falownika,estopu i krańcowek

Dodane 4 minuty 18 sekundy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#18

Post napisał: hansu2 » 06 cze 2018, 14:22

Jestem. Jakie są ustawienia wrzeciona ?
Podłącz napięcie sterujące i tak :
AVI (płytka) - VI (falownik)
ACM(płytka) - ACM(falownik)
Trzeba też wybrać kierunek obrotów
Zrób mostek pomiędzy DCM (masa cyfrowa) i np. FOR
Pokaż jakie są ustawienia wrzeciona, sygnały wyj. i wej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 148
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#19

Post napisał: Kamsson » 06 cze 2018, 14:51

Jest jakaś różnica?
Gorna i dolna listwa w falowniku , obie mają acm

Dodane 12 minuty 25 sekundy:
Mam przestawic zworkę na vi?
Oto chodzi?
Pd001 - 0
Pd002 - 1
Pd003 - 400
Pd004- 400
Pd005- 400
Pd006- 002.50
Pd007-0.50
Pd008- 220
Pd009- 013.0
Pd0010-006.5

Dodane 6 minuty 24 sekundy:
Obrazek

Obrazek

Mam teraz tak
Zadnej reakcji

Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Wrzeciono 2,2kw podłaczenie do płytki sterującej

#20

Post napisał: hansu2 » 06 cze 2018, 15:31

Chodzi mi o ustawienia wrzeciona , wejścia i wyjścia sygnałów w Machu. Środkowe Twoje zdjęcie tylko inne zakładki (ustawienia wrzeciona, sygnały wejściowe, sygnały wyjściowe).
Co do parametrów z falownika to parametr Pd001 powinien być " 1 " ale to sprawdzę i napiszę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”