[PicoCnc] Wersja programu dla tokarek cnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#11

Post napisał: piotr_olbrysz » 14 gru 2012, 10:54

Cosimo jest nas już przynajmniej czterech.



Tagi:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 513
Rejestracja: 21 maja 2008, 09:02
Lokalizacja: Damasławek

#12

Post napisał: cosimo » 18 gru 2012, 11:47

Czy Autor oprogramowania może definitywnie potwierdzić/zaprzeczyć czy będzie wydawana wersja dla tokarek?
Nie mogę definitywnie ani potwierdzić ani zaprzeczyć ;-)
Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ile roboty musi włożyć autor, żeby soft obsługiwał tokarkę poprawnie. Ja się wcale nie dziwię, że nie spieszy się z deklaracjami.
O... to.. to.. to.. ;-)
Niemniej w razie, gdyby zechciał się do waszych próśb przychylić, chętnie służę radą i konsultacją - nie ominie problemów, które już dla LinuxCNC z kamarem pokonaliśmy.
Miki - chętnie skorzystam z rad. O jakie problemy chodzi? Na co zwrócić uwagę?

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 12:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#13

Post napisał: MlKl » 18 gru 2012, 12:13

Tokarka jest maszyną o innej filozofii działania, niż frezarka. Pracuje w średnicach, czyli w G7. W wizualizacji należy również podawać średnice, ofsety dla osi X wpisuje się jako średnicę, a nie jako promień materiału.

Przebiegi robocze powinny odbywać się tylko w materiale, ostatnia warstwa powinna być ustawiana osobno - grubość, wybór noża, posuw. Wejście w materiał i wyjście po materiale powinno się odbywać posuwem roboczym. Trzeba móc regulować odjazdy od materiału w obu osiach przy wierszowaniu.

Nie da się narysować zawiłej kreski, i potem takiego kształtu wytoczyć jednym nożem. Program albo to musi robić etapami, albo potrafić rozpoznać, że dla danego etapu trzeba zmienić nóż.

Tego znajdzie się więcej, ale o tym możemy pogadać, jak to będziesz już robił, i będzie można sobie demo odpalić na kompie.


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 22:26
Lokalizacja: Pruszków

#14

Post napisał: Zbych07 » 18 gru 2012, 13:57

cosimo pisze:
Czy Autor oprogramowania może definitywnie potwierdzić/zaprzeczyć czy będzie wydawana wersja dla tokarek?
Nie mogę definitywnie ani potwierdzić ani zaprzeczyć ;-)

Miki - chętnie skorzystam z rad. O jakie problemy chodzi? Na co zwrócić uwagę?
Kurdeee :grin: JEST NADZIEJAAaaa !!! :mrgreen:

MIKI - Pomóż Autorowi , ratuj, niech wersja TEGO Progeamu na tokarkę wreszcie powstanie.
:grin:

A przy okazji pytanie do cosimo:

Czy jest już może w sprzedaży PikoCNC z płytką w wersji 2 , dla 4-ch osi ?

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 12:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#15

Post napisał: MlKl » 19 gru 2012, 12:32

Bez przesadyzmu - ja mogę jedynie doradzać. Jak Cosimo się obrobi i znajdzie czas na tworzenie, będzie o czym gadać.

LinuxCNC tworzony jest przez sporą liczbę programistów, i grono takich jak ja, dopisujących własne rozszerzenia, albo proponujących kierunek zmian. Cosimo jest jeden, tworzy kod zamknięty w języku programowania, w którym ja biegły nie jestem, pod system operacyjny, który od kilkunastu lat omijam szerokim łukiem. Przy tym Cosimo nie ma tokarki CNC, nie pracuje na takowej na co dzień. A tak naprawdę tylko pracując samodzielnie na maszynie programista może ją poprawnie i ergonomicznie oprogramować.


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 22:26
Lokalizacja: Pruszków

#16

Post napisał: Zbych07 » 19 gru 2012, 18:42

MlKl pisze:Bez przesadyzmu - ja mogę jedynie doradzać. Jak się obrobi i znajdzie czas na tworzenie, będzie o czym gadać.

LinuxCNC tworzony jest przez sporą liczbę programistów, i grono takich jak ja, dopisujących własne rozszerzenia, albo proponujących kierunek zmian. Cosimo jest jeden, tworzy kod zamknięty w języku programowania, w którym ja biegły nie jestem, pod system operacyjny, który od kilkunastu lat omijam szerokim łukiem. Przy tym Cosimo nie ma tokarki CNC, nie pracuje na takowej na co dzień. A tak naprawdę tylko pracując samodzielnie na maszynie programista może ją poprawnie i ergonomicznie oprogramować.
Poprawnie i ergonomicznie - to właśnie będzie Twoja Rola, MIKI :grin:
Może Kamar się dołączy ? :grin:

Cosimo, Cosimo, Cosimo - Czekamy na ..... gwiazdkowy prezent. :grin:


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#17

Post napisał: piotr_olbrysz » 20 gru 2012, 14:57

Zbych07 pisze:Cosimo, Cosimo, Cosimo - Czekamy na ..... gwiazdkowy prezent.
A moze trzaba zrobić zrzutkę w czapkę mikołaja i wysłać Cosimo.


Skobii
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 05 sie 2012, 17:53
Lokalizacja: Opolskie

#18

Post napisał: Skobii » 09 maja 2016, 19:07

Witam

Odgrzewam 'kotleta' dotyczącego tokarki. Myślę ze wersja programu (dodatkowej opcji) została by miło przejęta przez użytkowników.
Na dobry początek wystarczyła by prosta wersja dla tokarek do drewna.

Pozdrowienia dla autora i użytkowników Pico.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2868
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#19

Post napisał: mc2kwacz » 15 maja 2016, 14:40

Czyli dla Ciebie? :)
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”