IMPULS3 pisze: ↑10 lis 2025, 17:00
to jeśli będe chciał obejrzec Warszawę i wyskoczy mi filmik o niej
Wszystko zależy od tego, gdzie będziesz szukał informacji. Jeśli zajrzysz na Street View, to z dużą dozą prawdopodobieństwa znajdziesz prawdziwy obraz. Problemem może być co najwyżej interpretacja informacji.
Ot ostatnio jakieś naukowce odkryli, że suplementowanie melatoniny u ludzi, którzy mają kłopoty z zasypianiem wiąże się ze zwiększonym występowaniem chorób układu krążenia.
Wniosek - melatonina, do tej pory uważana za związek obojętny dla zdrowia, wywołuje choroby układu krążenia?
Absolutnie nie, bo jeśli ktoś bierze melatoninę, to znaczy, że jego zegar biologiczny jest rozregulowany. I to rozregulowanie zegara biologicznego jest najbardziej prawdopodobną przyczyną zwiększenia chorób układu krążenia w tej grupie. Zdrowi, którzy nie mają problemów z zasypianiem, melatoniny nie biorą.
No ale to trzeba samemu pomyśleć, czemu wyniki badań są takie, a nie inne. Sztuczna inteligencja, bazująca na wprowadzonych danych powie, że choroby układu krążenia są związane z przyjmowaniem melatoniny. A następnego dnia pokaże się tysiąc filmów na jutubie z taką tezą.
Właśnie dlatego z dużą ostrożnością podchodzę do jutuba, szczególnie jeśli ktoś ma na nim tysiące klikających w łapki.
kamar pisze: ↑10 lis 2025, 17:02
Ale wiem , że AI to nie tylko filmiki i muzyczki
Też wiem. Tyle, że to jest tak, jak z alkoholem. Jedni potrafią z niego korzystać, inni kończą na spotkaniach AA w najlepszym razie. A trudno znaleźć informacje, jak z AI korzystać, no to niektórzy idą na całość. Skoro kilkanaście minut może z nikogo zrobić kogoś, to czemu w tą stronę nie iść. I te filmiki, a to z Tuskiem, a to z Nawrockim, a później automatycznie co niektórzy lajkują, lajkują, lajkują. I pojawia się "gwiazda" interneta.